Περικλής Γιαννόπουλος: Πάντα επίκαιρος

 • Δημοσιεύτηκε: 12 Απρίλιος 2010

  Η δόξα της Ελλάδος, έτσι θα μπορούσε να ονομασθεί η συμβολή του Ελληνισμού στην Παγκόσμια ιστορία. Της πορείας του Ελληνισμού που για χιλιάδες χρόνια καταγράφεται από την θυσία και την δημιουργικότητα των Ελλήνων, σαν ραχοκοκαλιά και συνείδηση της λευκής φυλής. Στην διαχρονική μας πορεία το γένος των Ελλήνων, φωτοδότης πολιτισμού και ανθρωπιστικής παιδείας, πορεύτηκε μαχόμενος πάντα υπέρ βωμών και εστιών διαλέγοντας τις περισσότερες φορές τον δρόμο της αρετής που πηγάζει από τα θεμέλια που έβαλαν οι πρόγονοί μας ώστε να ακολουθήσουμε.

  Σε κάθε εποχή, ανάλογα με την ακμή ή παρακμή τους, οι Έλληνες τιμούν τους προγόνους τους, διότι πέραν της ΤΙΜΗΣ, από εκείνους παρέχεται η αυτοεπιβεβαίωση της δόξας και της αυτοπεποίθησής των. Έτσι, χιλιάδες χρόνια τώρα, σε όλες τις ελληνικές Πατρίδες, ελεύθερες ή σκλάβες, κοσμούμε με ανδριάντες, προτομές και άλλα παρόμοια μνημεία τους δημόσιους χώρους μας τιμώντας τους ήρωες μας.

  Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, στον κανόνα αυτόν δεν εντάχθηκε ο Περικλής Γιαννόπουλος. Μπορεί να φταίει ότι διάλεξε έναν «άδοξο θάνατο» που ταυτιζόταν με την ΣΙΩΠΗ, όπως έκαναν και άλλοι πνευματικοί ήρωες, όπως ο Ιωάννης Συκουτρής ή η Πηνελόπη Δέλτα. Η αξία όμως των ηρώων δεν μαρτυρείται μόνον από τα γλυπτά προς τιμήν τους.

  Ο Περικλής Γιαννόπουλος, όπως και ο σύγχρονός του Ίων Δραγούμης, υπήρξε στυλοβάτης της διαχρονικής Ελληνικής σκέψης σε μία αντιηρωική εποχή όπου κυριαρχούσαν «κοινωνικά» οι φραγκοφορεμένοι. «Ελληνική Φυλή είσαι ΑΝΗΘΙΚΟΣ: διότι θέλεις οι Φραγκικοί στρατοί και στόλοι να σου φυλάν τ' αμπέλια σου» έγραφε.

  Ο Περικλής Γιαννόπουλος υπήρξε ο μπουρλοτιέρης των ψυχών και των συνειδήσεων έξω από τις συμβατικότητες, την ηττοπάθεια και των «δήθεν» της εποχής του. Η δυναμική του πέννα και ο φλογερός του λόγος, μπορεί να φάνταζαν, για την «πολιτική ορθότητα» μερικές φορές υπερβολικά, αλλά αυτά είναι και των Ελλήνων τα ζώπυρα που κρατούν άσβεστη την φλόγα της φυλής.

  «Ντροπή σας να συζητάτε με τον Σκυλό­φραγκο αν η Μακεδονική σας Γη είναι δική σας Γη».

  «Ελληνική Φυλή τι φωνάζεις; Μπήκαν κλέφτες στο μαντρί; Εάν σου βαστά έμπα διώχτους».

  Τα κείμενά του και η σκέψη του παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πατριωτικό κίνημα της Πατρίδος μας. Είναι πάντα επίκαιρος διότι τα ελαττώματα της φυλής ακολουθούν πάντα από κοντά την μεγαλοσύνη της. Μερικές φορές μάλιστα τα ελαττώματα κυριαρχούν.

  «Ελληνική Φυλή ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ».

  «Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν ότι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ».

  Αυτή είναι σήμερα η αξία και η παρακαταθήκη του Περικλή Γιαννόπουλου για εμάς τους Νεοέλληνες. Να κρατούμε σταθερές και δυνατές τις δημιουργικές αξίες του έθνους, πέρα από συμβατότητες και στείρους ορθολογισμούς διότι η μόνη λογική είναι αυτή του εθνικά ορθού.

  «Ο προορισμός του Έλληνος εις τον κόσμον αυτόν ήτο και θα είναι εις κάθε εποχήν, σήμερα και αύριον: Ο ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ».

  Οι εκδόσεις «Πελασγός» προσφέρουν στους σκεπτόμενους Έλληνες το εκλεκτό και κατατοπιστικό αυτό έργο του αγαπητού φίλου Νίκου Καρρά για τον Περικλή Γιαννόπουλο, με ιδιαίτερη συγκίνηση διότι ως εκδοτικός οίκος συμβάλλουμε στην μνήμη και την διάδοση της σκέψης του Περικλή Γιαννόπουλου, με την συμπλήρωση 100 ετών από την απροσδόκητη έξοδό του.

  Τέλος πιστεύω ότι η επιλογή μας να προλογίσει το έργο ο αγωνιστής δημοσιογράφος και φίλος Δημήτρης Παπαγεωργίου, του οποίου η αντρίκεια και ελληνοπρεπής στάση έναντι της σημερινής ιδεολογικής και πολιτικής ανελευθερίας, αρμόζει στην μνήμη του Περικλή Γιαννόπουλου.

  Περικλή, μπήκαν κλέφτες στο μαντρί! Είναι και πολλοί. Μάς βαστά όμως και θα τους διώξουμε.

  Κατηγορία: