Περί Γένους και Στρατού και ένα ιστορικό παράδειγμα

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Οκτώβριος 2014

  Καθώς οι Βησιγότθοι πέρασαν τον Δούναβη το 376 μ.Χ. και διείσδυσαν στα εδάφη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο αυτοκράτορας Ουάλης αντιμετώπιζε μια μοιραία απόφαση. Οι στρατηγοί του τον παρακαλούσαν να μαζέψει τον στρατό και να απωθήσει τους Γότθους. Οι πολιτικοί σύμβουλοί του όμως φοβόντουσαν έναν μακρύ και πικρό πόλεμο. Κατά την άποψή τους, οι Βησιγότθοι ήταν μόνον ανυπεράσπιστοι πρόσφυγες που είχαν εκδιωχθεί από τους Ούνους. Έπεισαν τον Ουάλη ότι έπρεπε να δείξει συμπόνια και να παραχωρήσει στους Γότθους γη μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

  Η Αυτοκρατορία είχε πάρα πολύ λίγους στρατιώτες, και έτσι ίσως θα ήταν πολύ έξυπνο το να κερδίσει τους Βησιγότθους ως συμμάχους. Πού ήταν το λάθος με το να τους μαζέψουν όλους; Σε πενήντα χρόνια - ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν - οι Βησιγότθοι θα ήταν εκπολιτισμένοι Ρωμαίοι πολίτες όπως όλοι οι υπόλοιποι. Μόνο το ασυνήθιστα χλωμό δέρμα τους και τα ξανθά μαλλιά θα παρέμεναν ως αναμνήσεις που ήλθαν από έξω.

  Έτσι έδωσαν γη στους Βησιγότθους. Μερικά χρόνια πέρασαν και οι Ρωμαίοι συνεχάρησαν τους εαυτούς τους για την λαμπρή του λύση στο πρόβλημα. Ήπιαν το κρασί τους και άφησαν τους Βησιγότθους να πολεμήσουν γιʼ αυτούς. Παρόλα αυτά οι Βησιγότθοι με κανέναν τρόπο δεν ενσωματώθηκαν στην ρωμαϊκή κοινωνία, αλλά μετατράπηκαν σε κράτος εν κράτει. Κατά την πορεία των επόμενων ετών, ακόμη περισσότεροι γερμανικοί λαοί διέσχισαν τον Δούναβη και ενώθηκαν με τους Βησιγότθους. Η δύναμη της φυλής έγινε τόσο μεγάλη που δεν ακολουθούσε πια τις διαταγές του Αυτοκράτορα.

  Όταν ο αυτοκράτορας Ουάλης κατάλαβε ότι οι Βησιγότθοι ξέφυγαν από τον έλεγχό του, έστειλε τον στρατό του να τους υποτάξει. Αλλά ήταν ήδη πάρα πολλοί. Οι Ρωμαίοι υποτίμησαν την δύναμη των Βησιγότθων και ηττήθηκαν. Έτσι αφού έφυγαν υπό την καταδίωξη των Ούννων, η φυλή διέσχισε την αυτοκρατορία δολοφονώντας και λεηλατώντας. Το 410 κατέλαβαν την Ρώμη και τελικά εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία.

  Οι Ούννοι ήταν τώρα ένα πρόβλημα για του δυτικούς Ρωμαίους. Αφού επανέκτησαν την δύναμή τους και κέρδισαν μία νίκη επί των Γότθων, οι Ρωμαίοι ήλθαν ξανά αντιμέτωποι με το ίδιο ερώτημα: Πρέπει να συνεχίσουμε την επίθεση και να τους οδηγήσουμε πίσω στην Γερμανία ή να συμμαχήσουμε μαζί τους; Φοβούμενοι έναν μακρύ πόλεμο, οι Ρωμαίοι πολιτικοί έστειλαν στους Γότθους τεράστιες ποσότητες χρυσού για να τους κερδίσουν ως συμμάχους κατά των Ούννων.

  Όταν η Ουννική αυτοκρατορία τελικά κατέρρευσε μετά τον θάνατο του Αττίλα, το ρωμαϊκό θησαυροφυλάκιο ήταν άδειο. Η επαρχία είχε καταστραφεί ή είχε καταληφθεί από τους Βησιγότθους και άλλες γερμανικές φυλές. Λεφτά για νέους στρατιώτες δεν υπήρχαν και παρόλο που η εξωτερική απειλή από τους Ούννους είχε εξαφανιστεί, η Αυτοκρατορία ήταν ακόμη καταδικασμένη να καταρρεύσει. Βάνδαλοι, Αλεμάνοι και Βησιγότθοι ήταν ισχυρά εγκατεστημένοι μέσα στην Αυτοκρατορία και δεν μπορούσαν πια να απομακρυνθούν.

  Οι Ρωμαίοι τους έστελναν χρυσό για να εξαγοράσουν ειρήνη, αλλά σε κάποιο σημείο τα αποθέματά τους τελείωσαν. Τότε οι γερμανικές φυλές τελικά κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ρώμη και κατέστρεψαν το υπόλοιπο της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Το 476 μ.Χ. ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης εκθρονίστηκε.

  Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

  Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι παρόμοια με την διαδικασία που τώρα λαμβάνει χώρα στην χώρα μας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπʼ αριθμ. 3317/2014 απόφασή της έκρινε ότι μπορούν να εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές και υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος), αλλά έχουν μόνο την ελληνική ιθαγένεια και απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και Έλληνα πολίτη.

  Οι απόστρατοι αξιωματικοί και ο Έλληνας πολίτης (και Έλληνας το γένος) ζητούσαν να ακυρωθεί η από 15.04.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος, καθώς και η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών έκρινε ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος. Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

  Όπως καταλαβαίνει κανείς, με το «δικηγορίστικο» σκεπτικό κάποιων ανθρώπων, κάθε παράδοση και θεσμός που διασφαλίζει την ίδια την ύπαρξη του έθνους-κράτους πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Το ΣτΕ πήρε μία απόφαση η οποία δίχως άλλο θα επηρεάσει - εφόσον εφαρμοσθεί - το μέλλον της χώρας μας και εγώ προσωπικά θεωρώ σχεδόν σίγουρο το ότι θα προκαλέσει προβλήματα.

  Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημ. Αλεξανδρής και Βασ. Αραβαντινός, μειοψήφησαν και εξέφρασαν την άποψη ότι «από τις συνταγματικές επιταγές δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με τους δύο συμβούλους, «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό» και προσθέτουν: «Είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή».

  Ανακουφισμένοι στην ΝΔ

  Στην ΝΔ από την άλλη μοιάζουν σχεδόν «ανακουφισμένοι» από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς θα την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να δικαιολογήσουν άλλη μία εφαρμογή της σκληρής πασοκικής ατζέντας. Το οποίο ΠΑΣΟΚ με την σειρά του θα την χρησιμοποιήσει για να δείξει το πόσο αριστερό είναι, αλλά και το πόσο χρήσιμο είναι το να συγκυβερνά με την ΝΔ. Παρόλα αυτά θα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι ήταν επί των ημερών της ΝΔ, που καταργήθηκε η προϋπόθεση του ελληνικού γένους για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές. Ακόμη μία σελίδα άκρας αριστεροφροσύνης έρχεται να προστεθεί στα επιτεύγματα της ΝΔ.

  Κατηγορία: