Παρουσίαση του βιβλίου «Το τέλος μίας ουτοπίας» στην Αθήνα

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2008

  Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Μαΐου στην αίθουσα «Αντώνη Τρίτση» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Κολοβού «Το τέλος μιας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός». Την εκδήλωση συντόνισε ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Πελασγός» Γιάννης Γιαννάκενας, παρουσιάζοντας τους ομιλητές και τον συγγραφέα.

  Η αρχή έγινε με την Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό του συγγραφέα Γιάννη Κολοβού από την δεκαετία του 1990 και τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων Αθηνών και στην συνεχή συγγραφική του δραστηριότητα (το νέο βιβλίο είναι το 4ο του συγγραφέα).

  Ο Κωνσταντίνος Ρωμανός, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στον πολυπολιτισμό, ως εντασσόμενο στο σύνολο των θεωριών που επιθυμεί να επιβάλλει το πανεπιστημιακό και πολιτικό κατεστημένο. Η συστηματική συκοφάντηση κάθε έννοιας Πατριωτισμού, η άρνηση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνικού Έθνους και η διαστρέβλωση της Ιστορίας, συνοδεύονται από την προώθηση της θεωρίας του πολυπολιτισμού, η οποία διακηρύσσει την ανάγκη μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα στην οποία θα συμβιώνουν ισότιμα διάφοροι πολιτισμοί (ανάμεσά τους και ο ελληνικός). Μία τέτοια εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψιν την συρρίκνωση του Ελληνικού Έθνους εντός των ορίων του Ελληνικού κράτους και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους.

  Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, τέως βουλευτής, αναφέρθηκε στην προώθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του κατακερματισμού των εθνών-κρατών και της δημιουργίας «περιφερειών» εξαρτώμενων από την Ε.Ε. Ο πολυπολιτισμός εντάσσεται στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής αποδυνάμωσης των εθνών-κρατών με την δημιουργία μειονοτήτων στο εσωτερικό τους. Στρατηγικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζουν οι Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, τύπου Ίδρυμα Σόρος και Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

  Ο Γιάννης Κολοβός αναφέρθηκε στην εμπειρία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης από τον πολυπολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή αυτής της θεωρίας έχουν οδηγήσει στην σταδιακή εγκατάλειψή της από τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις για «αφομοίωση» των μεταναστών. Αντιθέτως στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις από το 2000 εφαρμόζουν τον πολυπολιτισμό ως επίσημη κυβερνητική πολιτική, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις που στέλνει η αποτυχία του στην Δυτική Ευρώπη.

  Τον λόγο πήρε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος παρευρέθη στην βιβλιοπαρουσίαση. Στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ ως χώρας που προωθεί την Νέα Τάξη Πραγμάτων και τον πολυπολιτισμό. Δυστυχώς, είπε, στην χώρα μας δεν γίνεται δημόσιος διάλογος για το θέμα της μετανάστευσης, όπως και για κανένα άλλο σοβαρό θέμα. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα αγοράσει 100 αντίτυπα του βιβλίου για να τα μοιράσει στις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. Ο Γιάννης Γιαννάκενας τον ευχαρίστησε και τόνισε πως προσκλήσεις για την παρουσίαση του βιβλίου είχαν σταλεί σε όλους τους πολιτικούς του ευρύτερου Πατριωτικού χώρου, δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίθηκε κανένας άλλος.

  Μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος με το κοινό, το οποίο έδειξε με το ενδιαφέρον του πως το θέμα του βιβλίου απασχολεί έντονα τους απλούς Έλληνες. Tην εκδήλωση, εκτός του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικών και Κοινωνικών Ερευνών καθηγητής Χρήστος Γούδης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων διεθνολόγος Θαλής Μυλωνάς, ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, ο στραγηγός Ι.Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Δικηγορικού Δεσμού Δημ.Τσούγκος, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΛΑ.Ο.Σ. Παναγιώτης Αποστόλου και Μιχάλης Βάρδας, ο γραμματέας οργανωτικού του ΛΑ.Ο.Σ. Σπύρος Σταματόπουλος, η αρχαιολόγος Αδαμαντία Σπαθάτου, οι εκδότες Λεων.Αποσκίτης, Δημ.Ζαφειρόπουλος, Κοσμάς Λώλης και Σάββας Χατζηπαρασκευάς, καθώς και οι συγγραφείς Απόστολος Παπαθεοδώρου και Σταύρος Παπουτσής (Βορειοηπειρώτης).