Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρέος» στον Πύργο

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Ιούνιος 2013

  Μέσα σε κλίμα έντονα φορτισμένο από τις μνήμες των γεγονότων που κυριάρχησαν στην Ελλάδα και την Ηλεία κατά την περίοδο 1940-1949 και τα οποία περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Ιουνίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου των εκδόσεων «Πελασγός» με τίτλο «Το Χρέος» και συγγραφέα τον Τάση Κρέσπη.

  Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε και από τους ομιλητές στην εκδήλωση, για μία προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα με κεντρικό άξονα την δραματική ιστορία της οικογένειας του, από την οποία στο διάστημα 1943-1944 εξοντώθηκαν τα 6 από τα 8 μέλη. Μαζί με τα στοιχεία που παρέχει το βιβλίο, προσφέρει στον αναγνώστη ως βιβλιογραφική τεκμηρίωση μία εικόνα των δραματικών περιστατικών, μέσα από ντοκουμέντα του Τύπου και του φωτογραφικού φακού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της μεταπολεμικής ταραγμένης περιόδου (και τα οποία πλαισιώνουν και συμπληρώνουν την ιστορική αφήγηση).

  Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ιόνιον» στον Πύργο, προλόγισε εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Εθνικής Δράσης Ηλείας Χάρης Μιχαλακόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των φίλων του συγγραφέα απηύθυνε ο Σπύρος Βλασσόπουλος. Στην συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του εκδότη Ιωάννη Γιαννάκενα, ενώ για το χρονικό των γεγονότων μέσα στο οποίο εντάσσεται και το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κώστας Κρέσπης, επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου, που μίλησε για τον πατέρα του και συγγραφέα Αναστάσιο Κρέσπη, που ήταν παρών, και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των δεκάδων παρευρισκομένων και ευχαρίστησε από την μεριά του τους διοργανωτές για την εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν του.

  Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα και η Εθνική Δράση Ηλείας, με την στήριξη του Αποστόλου Καπνίση και του ξενοδοχείου «Ιόνιον», ενώ στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για τα περιεχόμενα του βιβλίου. Το παρών στην εκδήλωση, πέραν από τον συγγραφέα Αναστάσιο Κρέσπη και την σύζυγό του Θεοδώρα, έδωσαν ο πατήρ Ιωάννης Δέδες εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας της ΝΔ Γεώργιος Χήνος, ο τέως πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Άγγελος Αγγελόπουλος, ο τέως βουλευτής Νικόλαος Κρέσπης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας Δημήτριος Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας του Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας Κωνσταντίνος Φάρος, η Σχολική Σύμβουλος Χαραλαμπία Ρόρρη, εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» η Μαίρη Μιχαλακοπούλου, ο τέως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανηλειακού Φάνης Παπαδόπουλος, ο τέως δημοτικός σύμβουλος Αμαλιάδος Διονύσιος Δρακόπουλος, ο υποπτέραρχος ε.α. Βασίλειος Μιχαλακόπουλος κ.α.

  Κατηγορία: