Παρουσίαση του βιβλίου «Θησείο: Ιούνιος 1941 - Δεκέμβριος 1944» στην Αθήνα

  • Δημοσιεύτηκε: 14 Απρίλιος 2013

    Σε μία από τις εθνωφελείς εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα στην αίθουσα διαλέξεων «Γεώργιος Γρίβας - Διγενής», (Πανεπιστημίου 64, 6ος όροφος) έγινε την Κυριακή 14 Απριλίου η παρουσίαση του βιβλίου του Φάνη Χαμόδρακα, με τίτλο «Θησείο: Ιούνιος 1941 - Δεκέμβριος 1944», από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα με κάθε σεβασμό στην αλήθεια.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Μαχητών της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» Ιωάννης Γιαννάκενας προλόγισε την εκδήλωση και είπε ότι το βιβλίο δίνει ιστορικά στοιχεία που μέχρι τώρα οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζαμε, όχι επειδή δεν υπήρχανε αλλά επειδή ελάχιστοι έχουν γράψει βιβλία που αναφέρονται στο θέμα της «Χ». Αναφερόμενος σε προηγούμενα βιβλία με το ίδιο θέμα, είπε: «Το πρώτο γνωστό βιβλίο που βγήκε, ήταν το «Τρία χρόνια, τρεις αιώνες» του Όμηρου Παπαδόπουλου, το 1945, το οποίο επανεκδόθηκε πριν από 10 χρόνια. Το 1988 είχα εκδώσει τον «Άγνωστο πόλεμο της «Χ»», το οποίο δεν υπάρχει, είναι εξαντλημένο και θα βγει κάποια στιγμή πάλι. Είναι στις 300 σελίδες, αλλά, δυστυχώς, είχε καεί το 2008 όλο το αρχείο του βιβλίου, όταν έκαψαν το βιβλιοπωλείο μου. Υπάρχει, βεβαίως, το πολύ σημαντικό βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου «Το άγνωστο αρχείο του Γρίβα και της «Χ»» από τις εκδόσεις «Νέα Θέσις» και είναι εξαντλημένο και αυτό. Ευτυχώς, υπάρχει το βιβλίο του Φάνη Χαμόδρακα, που καλύπτει όλα τα κενά».

    Ο συγγραφέας Φάνης Χαμόδρακας, έχοντας ως στόχο να γνωρίσει ο κόσμος όσο γίνεται περισσότερα παιδιά της Οργάνωσης «Χ» και τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν για την ελευθερία της πατρίδος, κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια στοιχεία για ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, δίνοντας ανάγλυφη την ατμόσφαιρα της Αθήνας εκείνης της εποχής. Άγγλοι και Αμερικάνοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν απελευθερωμένες περιοχές των Αθηνών όπου υπήρχαν σωριασμένα πτώματα εθνικοφρόνων πολιτών που είχαν εκτελεστεί κατά κτηνώδη τρόπο από τους ΕΛΑΣίτες. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, κατάπληκτοι από τα στυγερά ΕΑΜικά εγκλήματα, ζητούσαν να μάθουν σχετικές πληροφορίες από τους περιοίκους. Στην περιοχή Γαργαρέτας - Κουκακίου, μεταξύ των σφαγιασθέντων και ανασυρμένων από ένα ξεροπήγαδο όπου είχαν ριχτεί, αναφέρονται τα ονόματα του Ταγματάρχη της Επιμελητείας, Αριστείδη Χαμόδρακα, και των δύο παιδιών του. Ο συγγραφέας γλύτωσε την εν ψυχρώ εκτέλεση από θαύμα, και ας ήταν τότε μόλις 9 ετών.

    Κατηγορία: