Παρουσίαση του βιβλίου «Η εθνική μας παράδοση» στην Αθήνα

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Απρίλιος 2013

  Στις 24 Απριλίου το απόγευμα, στην αίθουσα διαλέξεων «Γεώργιος Γρίβας-Διγενής» (Πανεπιστημίου 64, 6ος Όροφος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Παπαγαρυφάλου «Η εθνική μας παράδοση και η σημασία της στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας» από τις εκδόσεις «Πελασγός» με πρόλογο του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη και εισαγωγή του γενικού γραμματέα της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων Αλέξανδρου Σύρμα.

  Το βιβλίο εδράζεται στις διιστάμενες απόψεις, όπως διατυπώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2004, μεταξύ του τότε Αρχιεπισκόπου (μακαριστού πλέον) Χριστοδούλου και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο μακαριστός Χριστόδουλος είπε τα εξής: «Σήμερα σε όλον τον κόσμο συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές, όμως οι λαοί στηρίζουν τις παραδόσεις και τις ρίζες τους, Είναι ανάγκη να γίνουν επειγόντως διορθωτικές αλλαγές, ώστε η εκπαίδευση να προσλάβει και πάλι ενισχυμένο τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα».

  Άμεση ήταν η αντίδραση του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος είπε ότι δεν θα ήθελε να συμφωνήσει με την αναφορά του Αρχιεπισκόπου περί επιστροφής στις ρίζες μας, καθώς οι ρίζες πρέπει κυρίως να μας εμπνέουν και η εποχή μας έχει πολλές ανάγκες και είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκάστοτε υπουργών Παιδείας, οι οποίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Η διαφωνία αυτή αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και οι αυτοαποκαλούμενοι «προοδευτικοί» πήραν αναφανδόν το μέρος του Προέδρου.

  Επιστρέφοντας στον τίτλο του βιβλίου, βλέπουμε ότι ο συγγραφέας είναι ένθερμος θιασώτης της παραδόσεως και αναλύει τους παράγοντες που την συντηρούν, αναφερόμενος σε πολλούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, που έχουν γράψει για την ελληνική παράδοση. Παράλληλα, τους αντιπαραβάλλει με τους καθόλα ύποπτους «προοδευτικούς», αλλά παράλληλα καυτηριάζει και την μερίδα των Ελλήνων που δεν υποστηρίζει τις παραδόσεις της ή και αδιαφορεί για αυτές, χάριν του στενά προσωπικού της συμφέροντος.

  Κατηγορία: