Παράδοξα, ανεξήγητα και απαράδεκτα των ελληνικών ηγεσιών

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Αύγουστος 2005

  Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη (και μεγάλη οργή), ο νέος εξευτελισμός που βρίσκεται επί θύρας. Αυτό φαίνεται καθαρά με όλα τα τραγελαφικά που γίνονται και ακούγονται γύρω από την πολύκροτη υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης από την Τουρκία. Το αν θα μας αναγνωρίσει η Τουρκία ή όχι, αναδεικνύεται τελικά σε μείζον θέμα που απασχολεί και τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Η ανάδειξη αυτού του θέματος υποβοηθείται από την χλιαρή στάση των Ελλήνων έναντι των αγγλο-τουρκικών προκλήσεων. Πάλι το ίδιο τροπάρι, θα αφήσουμε λέγεται, να επωμιστούν άλλοι τις ενστάσεις για την έναρξη των ενταξιακών της Τουρκίας, και όχι εμείς. Η Κύπρος δεν φαίνεται να έχει την νοοτροπία ενός κανονικού κράτους που αντιδρά για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Τείνουμε με την μη αντίδρασή μας, και τις νομικίστικες προσεγγίσεις μας να πείσουμε ότι είμαστε αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία, ένα 'μη κράτος', και αυτό το βλέπουν και στην Ευρώπη.

  Πολλές φορές στο παρελθόν ακούσαμε για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ενδυνάμωναν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τωρινό τραγικό παράδοξο είναι ότι πολλοί φαίνεται να δείχνουν ανοχή στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση της Κ.Δ., ενώ αυτή είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Αυτό, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για την "διαφύλαξη της Κ.Δ. ως κόρης οφθαλμού", για την "Κ.Δ. που αποτελεί την δυνατότερη θωράκιση μας", για την "διάσωση της Κ.Δ. που πετύχαμε με το ηρωικό ΟΧΙ του Κυπριακού λαού". Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς: Περνά ποτέ από το μυαλό των ηγετών μας και η οδός της αξιοπρέπειας; Νομίζουν ότι με το να χρυσώνουν το χάπι ότι πείθουν οποιονδήποτε; Προπαντός, πιστεύουν ότι με τις τακτικές του 'καρπαζοσυλλέκτη' ότι εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα;

  Σε πρόσφατο άρθρο μου, τόνιζα τα ακόλουθα: "η Κυπριακή κυβέρνηση επικαλείται ότι η δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι μονομερής, δεν θα γίνει αποδεκτή, και δεν θα έχει καμιά νομική ισχύ. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την άλλη όψη του νομίσματος (αντί να στρουθοκαμηλίζουμε); Κατά την άποψή μου, το δήθεν επίτευγμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Εφόσον η συγκεκριμένη δήλωση της Τουρκίας, αντανακλά την αναλλοίωτη στάση της, διερωτόμαστε ποια πρακτική αξία θα έχει η υπογραφή του πρωτοκόλλου. Όσο νομιμοφανής κι αν είναι η πράξη της υπογραφής, η ουσία είναι μία: Η Τουρκία ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ, κι εμείς όλο χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Επιπλέον, την βοηθούμε, κι εμείς, και η Ελλάδα, στην ενταξιακή της πορεία. Ανούσια λοιπόν η υπογραφή του πρωτοκόλλου, και διερωτόμαστε, οι πτωχοί τω πνεύματι, προς τι ο μεγάλος σαματάς".

  Για το συγκεκριμένο θέμα, ακούγονται πολλά και στην Μητέρα Πατρίδα. Αν βασιστούμε στις δηλώσεις του κυρίου Κουμουτσάκου η εισήγηση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να περιμένουμε σε βάθος χρόνου να τελειώσει 'η παρτίδα του σκακιού', διαρκούσης της υποβάθμισης της Κ.Δ., και της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Να επενδύσουμε δηλαδή, στην ομαλοποίηση των σχέσεων (στα χαρτιά μόνο, χωρίς άρση της Τουρκικής κατοχής), με άρνηση της κρατικής μας υπόστασης, αναμένοντας ένα αμφίβολο αποτέλεσμα. Το παράδοξο δεν είναι αυτό που διέγνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Το παράδοξο είναι το ότι βγαίνει ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών με την προειδοποίηση του προς την Τουρκία, να πει αυτά που έπρεπε να είχαν πει οι Έλληνες για να προασπίσουν τα δικά τους Εθνικά συμφέροντα.

  Δυστυχώς, η ηγεσία μας κόλλησε στο ότι η τουρκική δήλωση δεν έχει νομική ισχύ. Εγώ ισχυρίζομαι κάτι άλλο: Οι νομικίστικες ερμηνείες και επεξηγήσεις των ανεξήγητων και των απαράδεκτων, είναι για κλάματα. Επειδή ... ευτυχώς, ακόμα έχουμε δημοκρατία, και μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, ας καταγραφεί και το εξής: Εάν μέχρι τον Οκτώβρη η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, και με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξοχότατος κύριος Τάσος Παπαδόπουλος θα είναι υπόλογος για ανακολουθία προς τις δεσμεύσεις του για διαφύλαξη των συμφερόντων των Ελλήνων της Κύπρου. Εκ των πραγμάτων, όσο κι αν απευχόμαστε κάτι τέτοιο, ακόμα και η παραίτηση θα πρέπει να είναι μία από τις επιλογές του...

  Κατηγορία: