Παγκόσμιο συνέδριο στην κατεχόμενη Κύπρο

 • Δημοσιεύτηκε: 10 Σεπτέμβριος 2000

  Ενώ οι πολιτικοί μας αποκαλούν το κράτος του Ντενκτάς ειρωνικά "ψευδοκράτος", νομίζοντας πως με τέτοιες λοιδωρίες θα λυθεί το Κυπριακό, το εν λόγω κράτος φιλοξένησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια. Η Παγκόσμια Ένωση Τύπου (World Association of Press Councils) διοργάνωσε σε συνεργασία με την "Τουρκοκυπριακή Ένωση Τύπου" συνέδριο με τίτλο "Η βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στο ξενοδοχείο "Salamis Bay". Περισσότεροι από 150 αντιπρόσωποι του Τύπου από 22 χώρες παρακολουθούν το συνέδριο (8-10 Σεπτεμβρίου). Συνεπώς όχι μόνο αναγνώρισαν το κράτος του Ντενκτάς, αλλά και το παρουσίασαν ως παράδεισο αν κρίνουμε από τα θέματα προς συζήτηση: η ελευθερία του Τύπου, το Διαδίκτυο, η ηθική στον χώρο του Τύπου, η επίδραση των Μέσων Ενημέρωσης στο κοινό και τα ανθρώπινα δικαιώματα...

  Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο κατάλογος των κρατών που έλαβαν μέρος στο συνέδριο προκαλεί ανατριχίλα. Δίπλα σε δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Αυστραλία, την Ινδία, το Ισραήλ, την Γιουγκοσλαβία, το Ιράν και άλλες ξένες χώρες, κάθισαν και εξήγησαν τις απόψεις τους και δημοσιογράφοι από τα κράτη της "Μακεδονίας", της Βορείου Κύπρου και της Δυτικής Θράκης! Προφανώς οι ξένοι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα μεταδώσουν στους αναγνώστες τους τις εν λόγω απόψεις. Ύστερα αναρωτιούνται μερικοί γιατί τα ξένα κράτη δεν μας υποστηρίζουν στα εθνικά μας ζητήματα.

  Στο τέλος του συνεδρίου, οι συμμετέσχοντες ασχολήθηκαν και με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα στο κράτος του Ντενκτάς και υποστήριξαν πλήρως τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για διεθνή αναγνώριση. Ο Ικμπάλ Σοβαχούρι, αντιπρόσωπος του Μπαγκλαντές, δήλωσε τα εξής προκλητικά: "Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων και του Μπαγκλαντές για ελευθερία είναι κοινός. Υπάρχουν ενδείξεις γενοκτονίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Ήρθα στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) κινδυνεύοντας να μην γίνω δεκτός στην Ελλάδα ποτέ. Δεν θα σταματήσω ποτέ να εξηγώ το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι η ανεξαρτησία τους θα αναγνωρισθεί, όπως και του Μπαγκλαντές. Ο πρόεδρος Ντενκτάς με εντυπωσίασε πολύ. Ελπίζω η πράσινη γραμμή να είναι το τελικό σύνορο. Το εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ είναι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η Σλόβκα Τζοντανόβικ, αντιπρόσωπος της "Μακεδονίας", δήλωσε: "Το εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ θα αποτύχει, όπως αυτό κατά της Μακεδονίας".

  Και ενώ δημοσιογράφοι από την Δυτική Θράκη συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι τουρκικού κράτους σε παγκόσμια συνέδρια, οι Έλληνες δημοσιογράφοι κυριολεκτικά κοιμούνται όρθιοι, ασχολούμενοι με τα πάντα πλην των εθνικών ζητημάτων. Αν δεν μπει υπό έλεγχο η κατάσταση στην Θράκη μας σύντομα θα αποσπαστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ας μην νομίζουν μερικοί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το αποτρέψει, όταν δεν μπορεί να αποτρέψει την απόσπαση της Κορσικής από την Γαλλία και των Βάσκων από την Ισπανία. Σταματήστε τους υπονομευτές πριν είναι πολύ αργά.

  Κατηγορία: