Ένα αφιέρωμα για τον ελληνικό εμφύλιο, μέσα από την «ματιά» του ελληνικού κινηματογράφου διοργανώνεται από τις 9 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Διοργανωτές η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τα Αρχεία της Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, η Διεύθυνση του μουσείου-αρχείου της ΕΡΤ και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα υπάρχουν «στρογγυλές τράπεζες» συζητήσεων, και θα προβληθούν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που αναφέρονται στην περίοδο του '46-'49.
Θα περίμενε κανείς, ότι τόσοι πολλοί μαζεμένοι κρατικοί φορείς, που τους χρηματοδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος, να έδειχναν ένα στοιχειώδες τεκμήριο αντικειμενικότητας, όσο αφορά την παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος. «Φυσικά» για την αριστεροκρατούμενη πολιτιστικά Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να ισχύσει. Θα παρελάσουν από τις οθόνες όλες σχεδόν οι αριστερές ταινίες, από τις πιο γραφικές («Τα χρόνια της θύελλας», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο») μέχρι τις πιο «ψαγμένες» («Ο θίασος»).
Η «άλλη» πλευρά, οι «κακοί» δηλαδή, εκπροσωπούνται, μόνο με την ταινία «Γράμμος». Η αντικειμενικότητα της Αριστεράς, ή μάλλον καλύτερα, η λογοκρισία της Αριστεράς, σε όλο της το μεγαλείο. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι σκηνοθέτες, η ίδια αριστερή λογική, που καταδίκαζε και λοιδορούσε τον λαϊκό ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '60 σαν «αστικό δημιούργημα, που οδηγεί τον λαό μακριά από τα πραγματικά του προβλήματα», δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί να προβληθούν ταινίες όπως το «Δώστε τα χέρια», τα «Σύνορα της προδοσίας», «Απόδραση από το Μπούλκες».
Ίσως γιατί αυτές οι ταινίες έδειχναν και μια άλλη πλευρά, μια ανθρώπινη κυρίως πλευρά, που συνοψίζονταν σε μια μόνο λέξη, σε ένα «συγγνώμη». Μία συγγνώμη που περίμενε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να ακούσει από την Αριστερά (έστω και μέσα από κινηματογραφικές ταινίες). Μια συγγνώμη που ποτέ δεν θέλησε, και δεν τόλμησε να πει η ελληνική Αριστερά. Και όπως δεν το είπε επισήμως ποτέ η Αριστερά αυτή την «συγγνώμη», έτσι και ο στρατευμένος της κινηματογράφος, δεν θα μπορούσε να το πει. Λογοκρισία λοιπόν, και ύμνους για τον κάθε αριστερό σκηνοθέτη, ηθοποιό, παραγωγό.
Αλήθεια πόσες ταινίες της «άλλης πλευράς» έχουν γυριστεί τα τελευταία 38 χρόνια; Πόσα εκατομμύρια κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο, οι κρατικές χορηγίες, στους κρατικοδίαιτους κινηματογραφικούς οργανισμούς, για να γυρίζουν στρατευμένες ταινίες της Αριστεράς; Πόσες φορές προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση οι ταινίες της «άλλης πλευράς»;
Απαντήσεις δεν θα πάρουμε σύντομα. Η Αριστερά θα εξακολουθεί να κυριαρχεί και πολιτιστικά σε αυτή την χώρα, όσο κανείς δεν αντιδρά. Και το δυστύχημα είναι, ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν. Αρκετά με την αλαζονεία και την ιστορική «αλήθεια» της Αριστεράς. Η αλήθεια, όχι η «δική» μας αλήθεια, αλλά η πραγματική ιστορική αλήθεια πρέπει κάποτε να ακουστεί.