Ο Μάκης Βορίδης για το Μεσοπρόθεσμο

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούνιος 2011

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα, η οποία είναι εντελώς ψευδής. Πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον Υπουργό Οικονομικών ότι η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε επί τη αναλήψει των δικών του καθηκόντων. Υπάρχει προϊστορία. Έχετε μια κυβερνητική διαδρομή περίπου δύο ετών. Δεν ξεκινούν όλα -καλώς ή κακώς- με τον κ. Βενιζέλο στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα, θα πρέπει να εξηγήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η προϊστορία καλώς ή κακώς τον βαραίνει. Δεν μπορεί ξανά να αποποιηθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα πάντα.

  Ως προς το ζήτημα του εκπροθέσμου για το ζήτημα του εφαρμοστικού νόμου, δεν ξέρατε τις κοινοβουλευτικές προθεσμίες; Δεν είχε ξεκινήσει η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο στις 2 Μαρτίου; Δεν μας είχατε ενημερώσει; Εσείς μας είχατε καλέσει; Λέει τώρα ο κύριος Υπουργός «εγώ δυο, τρεις μέρες τώρα και έπρεπε να εισηγηθώ τα μέτρα». Τι σημαίνουν αυτά;

   

  Το δεύτερο το οποίο γίνεται. Επιχειρείτε να εμφανίσετε το συγκεκριμένο Μεσοπρόθεσμο περίπου ως μονόδρομο και μάλιστα ως μονόδρομο στον οποίο όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε για λόγους πατριωτισμού. Με συγχωρείτε πολύ, για λόγους πατριωτισμού καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να αποδεχθεί και να υπερψηφίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Το καταλαβαίνω αυτό. Για λόγους πατριωτισμού προφανώς μπορεί μέσα σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, όπου υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, να αποδεχθεί και να υποστηρίξει λόγου χάρη την επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε έναν «χ» χρόνο ενώ θα προτιμούσε έναν άλλο, ενδεχομένως μεγαλύτερο. Για λόγους πατριωτισμού μπορώ να καταλάβω ότι κάποιος μπορεί να αποδεχθεί την διαφορετική απʼ ό,τι θα ήθελε ο ίδιος, κατανομή της δημοσιονομικής προσαρμογής κατʼ έτος. Να το δεχθώ κι αυτό. Τι σχέση έχει, όμως, με τον πατριωτισμό το ότι εσείς παρουσιάζετε αυτό το Μεσοπρόθεσμο; Και το παρουσιάζετε μάλιστα και ως την μοναδική λύση που υπάρχει.

  Συμφωνούμε, ας υποθέσουμε, στην δημοσιονομική προσαρμογή. Πόση είναι; 26 δισεκατομμύρια; 27 δισεκατομμύρια; 30 δισεκατομμύρια; Όση είναι, να γίνει. Να συμφωνήσουμε λοιπόν και ότι πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία. Τα πεπραγμένα του πρώτου έτους δεν υπάρχουν; Δεν θα τα αξιολογήσουμε; Θα έρχεστε εδώ και θα μας λέτε «αν είστε καλοί πατριώτες, ψηφίστε, παρʼ ό,τι εμείς αποτύχαμε στο πρώτο έτος εφαρμογής, παρʼ ό,τι πέσαμε έξω στους στόχους»; Δηλαδή εσείς θα είστε μια Κυβέρνηση όπου εν ονόματι του πατριωτισμού δεν θα πρέπει να αξιολογήστε, δεν θα πρέπει να σας λέμε ότι αποτύχατε, δεν θα πρέπει να σας λέμε ότι πέσατε έξω στους στόχους σας, δεν θα πρέπει να σας λέμε ότι δεν καταφέρατε ούτε τις δαπάνες να τιθασεύσετε; Όχι, γιατί όποιος το πει αυτό, διακινδυνεύει να χαρακτηριστεί για έλλειψη πατριωτισμού.

  Πάμε παρακάτω. Την δημοσιονομική προσαρμογή πώς θα την πετύχουμε; Ερώτηση ευθεία προς την Κυβέρνηση. Υποστηρίζετε ότι αυτό είναι η μοναδική λύση για να πετύχουμε την προσαρμογή; Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν; Άλλος τρόπος να κατανείμουμε τα έσοδα, άλλο τρόπος να κάνουμε άλλου τύπου φορολογική πολιτική, άλλος τρόπος για το μείγμα εσόδων και δαπανών στην συνεισφορά τους στην δημοσιονομική πολιτική δεν υπάρχει;

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, να συνεννοηθούμε. Η ίδια η Κυβέρνηση είχε παρουσιάσει στο Υπουργείο Οικονομικών άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Όταν παρουσίαζε το Μεσοπρόθεσμο, έλεγε άλλα πράγματα. Έλεγε ότι εμείς θα πάρουμε την προσαρμογή με 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα. Η Κυβέρνηση το έλεγε, δεν το έλεγε ο κ. Προβόπουλος. Το λέει και ο κ. Προβόπουλος, το λένε ενδεχομένως και άλλα κόμματα μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά το σημαντικό είναι ότι το έλεγε η Κυβέρνηση.

  Άρα γιατί έρχεστε και μας λέτε ότι σήμερα αυτό είναι μονόδρομος και γιατί ισχυρίζεστε ότι το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί το προϊόν των δικών σας συμφωνιών και διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποτελεί και μονόδρομο που, αν δεν τον αποδεχθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτό οδηγεί στην πτώχευση της χώρας; Μα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν απορρίπτει την συμφωνία με τους δανειστές μας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο απορρίπτει την δική σας διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, αν την απορρίψει. Τι επιζητά; Μία άλλου τύπου διαπραγμάτευση, πολύ ασφαλέστερη -θα σας πω εγώ- απʼ αυτήν που παρουσιάζετε εσείς για την εκπλήρωση των στόχων, γιατί όταν βεβαίως κάνεις περικοπή δαπανών, τότε ξέρεις ακριβώς τι περικόπτεις, ξέρεις ότι μπορείς να ελέγξεις την περικοπή δαπανών. Όταν αναζητάς έσοδα, τότε πάντα υπάρχει αναζήτηση. Μπορεί να πετύχει, μπορεί να μην πετύχει. Μπορεί να λειτουργήσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, μπορεί και να μην λειτουργήσουν. Την περικοπή δαπανών όμως την έχεις εκεί μπροστά σου. Γιατί δεν κάνατε αυτή την επιλογή; Η τρόικα δηλαδή επέβαλε αυτούς τους όρους; Η τρόικα τους επέβαλε; Η απάντηση, αν είστε ειλικρινείς, πρέπει να είναι «όχι». Γιατί πιέζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές μας γιʼ αυτό; Απάντηση: Διότι δεν τους παρουσιάστηκε ένα άλλο.

  Επόμενο ψέμα: Το ΠΑΣΟΚ -και το ακούω, είναι λάθος αντιπολιτευτική τακτική- δεν διαπραγματεύτηκε καλά. Όχι. Δεν καταλάβατε. Το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ καλά και πάρα πολύ σκληρά για να επιτύχει αυτό, για να επιτύχει δηλαδή τι; Ότι θα αγγίξει όσο το δυνατόν λιγότερα. Το δικό του κόσμο, το δικό του μηχανισμό, τις πελατειακές σχέσεις που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, το δικό του κράτος, την δική του διαφθορά, την δική του γραφειοκρατία τα υπερασπίστηκε με φανατισμό και θα φορτώσει το βάρος προσαρμογής στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, στην ελεύθερη οικονομία, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους ιδιώτες, στις επιχειρήσεις, στις εξοντωτικές φορολογίες.

  Αυτό είναι που έκανε το ΠΑΣΟΚ και αυτό πέτυχε, εξ ου και η κριτική που σας ασκεί η κοινοβουλευτική σας ομάδα είναι στην λάθος μεριά. Η κριτική της κοινοβουλευτικής ομάδας θα έπρεπε να επαίρεται γιʼ αυτό το αποτέλεσμα, να σας χειροκροτεί, διότι βεβαίως οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν μία πραγματική λύση υπέρ της ελευθερίας, θα ήταν μία πραγματική λύση υπέρ της υπερασπίσεως των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αυτών που μπορούν να «γεννήσουν» θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

  Κάνετε άλλες επιλογές υπερασπιζόμενοι αυτό το «τέρας» το οποίο δημιουργήσατε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα εν ονόματι του πατριωτισμού πρέπει να κληθούμε να το υποστηρίξουμε και να μας επισημαίνουν μάλιστα και ορισμένοι την δήθεν αντίφαση από την αρχική μας στάση; Ποια αντίφαση; Εμείς εκείνο το οποίο υπερψηφίσαμε ήταν η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίζει να λειτουργεί με ελλείμματα. Συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε αυτό. Πρέπει να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή. Ο τρόπος της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αντικείμενο της κατεξοχήν συζήτησης και επειδή διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο τρόπο που παρουσιάζετε εσείς, σήμερα εμείς είμαστε ανακόλουθοι;

  Κύριοι της Κυβερνήσεως, κύριοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι σαφές ότι σʼ αυτό που κάνετε είστε μόνοι σας και είστε μόνοι σας γιατί αυτό που κάνετε έχει συγκεκριμένο κομματικό και ιδεολογικό πρόσημο, εξυπηρετεί συγκεκριμένα προτάγματα, την υπεράσπιση αυτού του τερατώδους κράτους που δημιουργήσατε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα αυτή την λειτουργία την φορτώνετε «στις πλάτες» του κατεξοχήν παραγωγικού κομματιού. Αυτό θέλουμε να υπερασπιστούμε εμείς και μʼ αυτούς τους ανθρώπους θα πολεμήσουμε εναντίον αυτού του προγράμματος.

  (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)

  Κατηγορία: