Οι «δικοί μας»

 • Δημοσιεύτηκε: 19 Οκτώβριος 2009

  Ο Κάρολος ο 6ος ο Παράφρων (1368-1422), ήταν βασιλιάς της Γαλλίας κατά το διάστημα 1380-1422. Έγινε γνωστός και σαν ο «Κάρολος ο αγαπητός» και σαν ο «Κάρολος ο κακός», λόγω του ότι ήταν άρρωστος με συμπτώματα ψύχωσης και σχιζοφρένειας. Κάποια μέρα, ενώ διέσχιζε το δάσος, τον έπιασε κρίση τρέλας: ωρυόμενος έβγαλε το ξίφος του και επιτέθηκε κατά των ίδιων των στρατιωτών του. Μέσα στον γενικό χαμό, σκότωσε ο ίδιος πολλούς ευγενείς του.

  Είναι γεγονός ότι η ασθένεια του βασιλιά Καρόλου τον καθιστούσε ανίκανο να διακρίνει τους ευγενείς του από τους αντιπάλους του και γι' αυτό σίγουρα έχει το ακαταλόγιστο, αν και η Ιστορία τον έγραψε στις μαύρες δέλτους της. Καμία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να υπάρξει, όμως, αν άτομα καθ' όλα υγιή και εχέφρονα, προέβαιναν σε ανάλογες συμπεριφορές. Και αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι σπάνιο.

  Η ευκολία με την οποία χαρακτηρίζει σήμερα κάποιος ένα άλλο άτομο ως «δικό του» έχει πολλές φορές ολέθριες επιπτώσεις, τόσο για τον ίδιο όσο και για ό,τι αυτός υποτίθεται ότι εκφράζει και υπερασπίζεται. Φαίνεται πως, πολλές φορές, η ανάγκη να νοιώσεις ότι ανήκεις σε κάποια οργανική κοινότητα, ότι υπάρχουν κι άλλοι που αγωνίζονται όπως κι εσύ για τις ιδέες σου και τα ιδανικά σου, η αγωνία που γεννά η αίσθηση της μοναξιάς και του βραχύχρονου της βιωτής σου, οδηγούν σε βιαστικές και άκριτες κινήσεις.

  Είναι πολύ πιθανό τότε να εμφανίσεις το σύνδρομο του βασιλιά Καρόλου, ξεχνώντας ότι οι δικοί σου άνθρωποι είναι αυτοί που μάτωσαν χρόνια μαζί σου, παλεύοντας και υπερασπίζοντας τις αξίες για τις οποίες και συ πίστευες και αγωνιζόσουν. Τους ανθρώπους που μαζί τους λοιδορήθηκες, κινδύνεψες στις στράτες των αγώνων, αντιμετώπισες πρόσωπο με πρόσωπο τον εχθρό, έβαλες πλάτη στον συναγωνιστή σου, λέρωσες τα χέρια σου στον βούρκο της απαξίωσης, πόνεσες και χάρηκες μαζί τους σε ήττες και νίκες. Τώρα, διασχίζοντας το δάσος πριν την τελική μάχη, τους πετσοκόβεις πισώπλατα κι αυτοί πέφτουν με την απορία στο βλέμμα τους. Οι νέοι «δικοί σου» άνθρωποι χαμογελούν χαιρέκακα και ετοιμάζουν ήδη το δικό σου αυριανό μακέλεμα.

  Η Ιστορία γράφει ότι το περιστατικό αυτό που συνέβη στα δάση της Γαλλίας, έγινε αφορμή για την έναρξη μιας βεντέτας ανάμεσα στο βασίλειο της Γαλλίας και στο δουκάτο της Βουργουνδίας, που διήρκεσε 85 χρόνια. Μετά από όλα αυτά, ο βασιλιάς Κάρολος ξέχασε την ταυτότητα και το όνομα του. Η γυναίκα του τρομοκρατήθηκε γιατί δεν αναγνώριζε ούτε καν αυτήν και τα παιδιά τους!

  Στην εποχή μας, που η στήριξη του συναγωνιστή αποτελεί στοιχείο της ίδιας της ζωής μας και της ανάσας μας, ας κάνουμε εφεξής τις σωστές επιλογές. Ας μην επιτρέψουμε στην σχιζοφρένεια της εποχής μας να διαρρήξει ακόμη περισσότερο την σύμπνοια της αδελφοσύνης μας.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 2009 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: