ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάρτιος 2004

  Εκατοντάδες Ελλαδίτες και Κύπριοι πατριώτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Συσπείρωσης Εθνικών Φορέων, στην οποία συμμετέχει και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, και παρευρέθηκαν στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, την Πέμπτη 1 Απριλίου. Το κρύο και η βροχή δεν εμπόδισαν τον κόσμο να διαδηλώσει εναντίον του σχεδίου Ανάν, με κύριο μήνυμα το «Κύπρος Ενιαία - Ελεύθερη - Ελληνική». Παράλληλα, τίμησαν την επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ υπό την ηγεσία του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα-Διγενή.

  Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο που κράτησε εθνική στάση, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις Αμερικανών και Βρετανών. Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τους χιλιάδες Έλληνες εθνικιστές, που στήριξαν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις πρόσφατες εκλογές, για την πίεση που άσκησαν στο ενδοτικό πολιτικό κατεστημένο ενάντια στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «ήμασταν οι μόνοι που κατεβήκαμε στους δρόμους, όταν όλοι συμφωνούσαν με αυτό το απαράδεκτο σχέδιο». Τέλος κάλεσε κάθε πατριώτη να είναι σε εγρήγορση, διότι κερδίσαμε μία μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

  Κατόπιν μίλησε ο ιστορικός Σταύρος Καρκαλέτσης, μέλος της «Παγκύπριας Επιτροπής κατά του σχεδίου Ανάν», ο οποίος επανέλαβε τα κυριότερα αρνητικά σημεία του σχεδίου και φώτισε πολλές πλευρές του Έπους της ΕΟΚΑ. Τέλος, ο εκδότης της εφημερίδος «Στόχος» Σάββας Χατζηπαρασκευάς τόνισε ότι οι Έλληνες εθνικιστές είναι, για άλλη μία φορά, στην πρωτοπορία της εθνικής αντιστάσεως. Κάλεσε δε όλους, να έχουν ανοικτά τα μάτια τους και να είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

  Με το πέρας της εκδηλώσεως, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την Βρετανική πρεσβεία. Με δεκάδες Ελληνικές σημαίες και συνθήματα αντιστάσεως οι Έλληνες εθνικιστές διέσχισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώ πολλοί διερχόμενοι Αθηναίοι χειροκροτούσαν και κορνάριζαν σε ένδειξη συμπαράστασης. Ο αγώνας ενάντια στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν μόλις ξεκίνησε και θα κορυφωθεί με το πάνδημο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

  Κατηγορία: