Νικολάκης Εφέντης

 • Δημοσιεύτηκε: 16 Ιούνιος 2004

  ΠΡΟΛΟΓΟΣ - Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ

  Στο Ελληνικό προξενείο Ιωαννίνων προ του 1913 υπήρχε γραφείο της υπηρεσίας κατασκοπείας, χρήσιμες πληροφορίες προσέφεραν οι:
  • Χρ. Κωνσταντινίδης που υπηρετούσε στα πυροβολεία Καστρίτσας.
  • Δημόκριτος, φαρμακοποιός που υπηρετούσε στην φρουρά Μπιζανίου.
  • Κωστάκης, φαρμακοποιός που υπηρετούσε στην φρουρά Γαρδικίου.
  • Οικονομίδης κ.α.  Οι περισσότεροι πληροφοριοδότες ήταν Μικρασιάτες Έλληνες που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό στρατό. Ο Οικονομίδης είναι πιθανότατα ο Νικόλαος Μιζαντζιόγλου ή Νικολάκης Εφέντης, υπολοχαγός του Βεήπ μπέη.

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

  Το πιο πάνω γραφείο χρησιμοποίησε τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Γερβάσιο για να προσηλυτίσει τον Νικολάκη Εφέντη πράγμα που έγινε με επιτυχία. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν ένα μικρό μέρος της δράσης του.

  Με την υπ. αριθμ. 192 πολεμική έκθεση του ΓΕΣ αναφέρεται ως "ο ομογενής αξιωματικός". Η μεταβίβαση κάθε πληροφορίας γινόταν αποκλειστικά στο Ελληνικό Κομιτάτο Ιωαννίνων και διαβιβαζόταν στο Ελληνικό στρατηγείο.

  Η υπ. αριθμ. 877/31-12-1912 πληροφορία από τα Ιωάννινα αναφέρονται: Αριθμοί και είδη πυροβόλων ανά τοποθεσία, πληροφορεί ότι αν δεν υποχωρούσε ο στρατός το Μπιζάνι θα παρεδίδετο και μεταξύ άλλων συμβουλεύει η έφοδος δεν πρέπει να γίνει ημέρα αλλά "μετά δύο νυχθημερών βροχή οβίδων"...

  Η υπ. αριθμ. 1100/12-1-1913 πληροφορία από το Ιωάννινα ενημερώνει ότι 100 στρατιώτες "νύκτωρ καταγίνονται δι' επισκευήν".

  Με την υπ. αριθμ. 1314/4-2-1913 πληροφορία από τα Ιωάννινα παραθέτει τον αριθμό των τηλεβόλων του Μπιζανίου με λεπτομερή περιγραφή βεληνεκούς, ταχυβολίας, δ/νση βολής κ.λπ. στοιχεία.

  Ο Νικολάκης Εφέντης σχεδιάζει χάρτη του Μπιζανίου με ακριβείς θέσεις των πυροβολείων και ιδιαίτερα του πυροβολείου "Σκύλλα" που δεν μπορουσε να εντοπιστεί. Ο Β. Λάππας αφηγείται: "Ο Ν. Μιζαντζιόγλου επεσήμανε την αστοχία του Ελληνικού πυροβολικού και παρεκλήθηκε να στείλει ακριβείς θέσεις των πυροβολείων και ιδιαίτερα του πυροβολείου "Σκύλλα". Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από την Πολεμική Έκθεση Νο 879/3-1-1913.

  Όσα υπέδειξε ο Νικολάκης Εφέντης ήταν και ακριβή και αν κανείς διαβάσει την εξέλιξη της μάχης του Μπιζανίου θα παρατηρήσει ότι μετά δύο νυχθημερών βροχή οβίδων κατελήφθη αυτή η οχυρά θέση και στην συνέχεια απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα συνελληφθηκαν δε αιχμάλωτοι 30.000 Τούρκοι, 1.000 Τούρκοι αξιωματικοί και πλήθος εφοδίων.

  Η ΒΛΑΚΕΙΑ

  "Λόγω της υπό έξάλλον ενθουσιασμό για τον πατριωτισμό του ακριτομύθιας των Ελλήνων, ύστερα από τη άλωση του Μπιζανίου, η δράση του έγινε γνωστή στους Τούρκους, όταν δε με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων έφτασε ο Νικ.Μιζαντζιόγλου στην Αθήνα και από εκεί αποβιβάσθηκε στην Σμύρνη κρατήθηκε από τους Τούρκους και εκτελέστηκε με φρικτά βασανιστήρια. Ίδια τύχη είχε και η πατρική του οικογένεια της οποίας θανατώθηκε αμέσως όλα τα μέλη, στην Σμύρνη".

  Όλα τα πιό πάνω μεταφραζόμενα σημαίνουν ότι: Ένας φαφλατάς δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τα κατορθώματα του Νικολάκη Εφέντη. Το πιθανότερο είναι ότι με την ανταλλαγή αιχμαλώτων η υπηρεσία κατασκοπίας έστελνε ένα δοκιμασμένο στέλεχος της στην Σμύρνη για να συνεχίσει την δράση του.

  Όλη αυτή η υπόθεση μας θυμίζει τον Σταύρο (Στηβ) Λάλα, τον Ελληνοαμερικανό που σαπίζει στις φυλακές της Αμερικής για την βοήθεια του προς το Ρωμαίικο.
  Κατηγορία: