Να μας απαντήσουν οι πολιτικοί ηγέτες

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Σεπτέμβριος 2004

  Οι πολίτες αυτού του τόπου δείχνουν μεγάλη ανοχή στα ανεπίτρεπτα που συμβαίνουν στο Εθνικό μας θέμα. Αυτή την ανοχή εκμεταλλεύονταν για τόσα χρόνια κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, για να ασκήσουν πολιτική αντίθετη προς τα συμφέροντα της Κύπρου. Αυτή η ανοχή έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

  Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο. Η εμμονή κάποιων σε αναχρονισμούς αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας. Μιλούμε για εκούσια επιστροφή στον μεσαίωνα. Δυστυχώς, όταν λέμε "κάποιοι", εννοούμε σύσσωμη σχεδόν την πολιτική μας ηγεσία. Μόνον οι Νέοι Ορίζοντες, απορρίπτουν τη λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Είναι θλιβερό! Που καταλήγει ένα καράβι χωρίς ικανούς ναυτικούς να το μανουβράρουν στις τρικυμίες; Τις προάλλες είχα μια σε βάθος συνομιλία για το Κυπριακό, με κάποιον Άγγλο. Ο άνθρωπος ζει μόνιμα στην Κύπρο, και τον πιστεύω όταν λέει ότι νιώθει πάνω από όλα Κύπριος. Τον άκουσα εμβρόντητος να μου λέει ότι, διαβάζοντας ιστορία, πάντα είχε ενοχές που γεννήθηκε Άγγλος. Ότι οι ενοχές αυτές έγιναν πιο έντονες όταν μελέτησε το σχέδιο Ανάν. Ο τίμιος αυτός φίλος της Κύπρου, ανάμεσα σ' άλλα, είπε: "Ντρέπομαι που είμαι Βρετανός, γιατί είναι φανερό ότι το σχέδιο αυτό γράφτηκε από Αγγλικό χέρι. Και απορώ πως ένας λαός έξυπνος σαν και τον δικό σας, δέχεται να συζητά καν, με βάση αυτό το σχέδιο. Απορώ για τους ηγέτες που εκλέγετε. Πως τους ανέχεστε; Είσαστε μέχρι τώρα γνωστοί για τον πολιτισμό σας. Είσαστε γνωστοί για τον ηρωισμό σας. Τώρα πολύ φοβούμαι ότι κινδυνεύετε να γίνετε διάσημοι για την βλακεία σας…".

  Δεν επιχειρούμε να κάνουμε τα λόγια ενός κοινού θνητού, παντιέρα. Πιστεύω όμως, ότι αξίζουν της προσοχής μας. Επειδή ο φίλος μας, λέει δυστυχώς κάποιες αλήθειες. Ποιος λοιπόν μπορεί να λύσει τις πιο πάνω απορίες; Που μας οδηγεί το σχέδιο Ανάν; Ποιοι ευθύνονται που αυτό το εκτρωματικό σχέδιο, που απειλεί με αφανισμό τον Κυπριακό Ελληνισμό, βρίσκεται ακλόνητο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Δεν καταλαβαίνουν οι ηγέτες, ότι δεν το θέλουμε; Δεν συνειδητοποιούν ότι και να διαβάζουμε ξέρουμε και την απαραίτητη νοημοσύνη την έχουμε; Γιατί ενώ καταψηφίσαμε αυτό το σχέδιο, με το εκπληκτικό 76%, να επιμένουν αυτοί, να το θεωρούν ως την λύση του Κυπριακού; Ας μη γελιόμαστε, ας μην μας παίρνουν για βλάκες, τα περί των αλλαγών που θα το κάνουν βιώσιμο τα ακούμε από το Ανάν ένα μέχρι το Ανάν πέντε - δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, ούτε στο πεντέ-μισυ, ούτε στο δεκαπέντε. Δεν είναι μιθριδατισμός αυτό που μας κάνουν, ποτίζοντας μας το δηλητήριο με δόσεις;

  Κύριε Πρόεδρε! Τι είδους Ευρωπαίοι θα είμαστε ως, 'πολίτες' του τερατώδους καθεστώτος που μας επιβάλλει ο Ανάν; Αυτή δεν είναι πάντως η συνέχεια που περιμέναμε, μετά το συγκλονιστικό διάγγελμά σας! Δεν πάμε καλά. Η πιο τρανή απόδειξη περί τούτου, το γεγονός ότι ούτε καν η άσκηση του δικαιώματος μας για βέτο, στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, είναι δεδομένη. Αν είναι δυνατόν!

  Πολλά τα ερωτήματα. Ας απαντήσουν σε αυτά οι ηγέτες, που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους. Και ας αλλάξουν επιτέλους πορεία, γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον το χοντρότατο δούλεμα.

  Κατηγορία: