Να δούμε τα πραγματικά αίτια

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγουστος 2007

  Δεν αναζητούμε ευθύνες, ούτε αφορμές, προσδιορίζουμε όμως τις αιτίες μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας από την οποία η χώρα μας δύσκολα θα συνέλθει.

  Έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Κανείς από μάς δεν ξέρει ποιοι και πόσοι από όσους λάθρα εισήλθαν τα τελευταία χρόνια είναι φίλοι ή εχθροί αυτού του τόπου. Η αυτοθυσία για το καλό του συνόλου η αλληλεγγύη και η φιλοπατρία αμβλύνθηκαν μέσα από μια παιδεία με αμφίβολο και επικίνδυνο προσανατολισμό. Η εθνική ταυτότητα αμφισβητήθηκε, η Ορθοδοξία δέχθηκε ανεπανόρθωτα πλήγματα, η ομοιογένεια καταστράφηκε.

  Κομματισμός - Αναξιοκρατία. Τα κόμματα ως πολιτειακοί θεσμοί δεν λειτουργούν με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να αναδείξουν πολιτικές ηγεσίες που να εκτιμούν ότι αντλούν την εξουσία τους από τον λαό, έναντι του οποίου αντί αλαζονείας πρέπει να υπάρχει διάθεση υπηρέτησης και υποταγής στην λαϊκή εντολή. Προκειμένου να συντηρήσουν τον αυταρχισμό της ηγεσίας, πλαισιώθηκαν από κομματάρχες και εγκαθέτους, με κουμπάρους και διαπλεκόμενους. Δημιουργήθηκε ένα δικομματικό κατεστημένο που αντί ενός αδιάβλητου δημιουργικού και αποτελεσματικού κράτους έστησε μια κομματική μηχανή. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση δεν υπάρχει μέσα από αδιάβλητα αξιοκρατικά κριτήρια.

  Χωρίς κτηματολόγιο και δασολόγιο, με ένα νομικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα στους εμπρηστές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν υστερόβουλα ορισμένους να ωφελούνται από τις πυρκαγιές.

  Οργή, απόγνωση και απελπισία είναι τα στοιχεία που σήμερα κυριαρχούν. Η χώρα πρέπει να βαδίσει δυστυχώς με αυτά σε εκλογές στην καθορισθείσα ημερομηνία. Οι Έλληνες πολίτες θα μπορέσουν έτσι να ψηφίσουν διορθωτικά, να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η αφύπνιση ίσως έλθει μέσα από την καταστροφή, για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά παρόμοιες τραγωδίες. Μόνο το εκλογικό σώμα μπορεί και πρέπει να γίνει δικαστήριο ενόρκων και να αποδώσει τα δέοντα: Ευθύνες και ενοχές. Σε αντίθετη περίπτωση η «ασύμμετρη απειλή» θα αιωρείται μόνιμα πάνω από το κεφάλι μας!

  Η κυβέρνηση που θα έλθει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου πρέπει να μεριμνήσει για την κατά το δυνατόν αποκατάσταση των ζημιών. Τα κυβερνητικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης δεν επαρκούν. Πρέπει πρωτίστως οι πυρόπληκτοι να απαλλαγούν από τα δάνεια προς τις τράπεζες, για να μην χάσουν και ιδιοκτησιακά τις περιουσίες τους. Τα δάνεια αυτά πρέπει πάραυτα να διαγραφούν. Πρέπει να αποτρέψουμε ένα νέο εσωτερικό προσφυγικό κύμα. Η Πελοπόννησος και η Εύβοια δεν πρέπει να αδειάσουν από τους κατοίκους τους, που είναι έτοιμοι να αναπληρώσουν εκείνοι ακριβώς που έκαψαν την καρδιά της Πατρίδας μας.