Ναπολέων Ζέρβας και το έπος της εθνικής αντιστάσεως του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Ιούλιος 2015

  «Ναπολέων Ζέρβας και το έπος της εθνικής αντιστάσεως του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ» του Ιωάννη Αθανασόπουλου.
  Εκδόσεις «Πελασγός», 2015.

  Η ιστορία της οργάνωσης του ΕΔΕΣ και των Εθνικών Ομάδων αποτελεί ένα πολύ βασικό και σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Επίσημες αναφορές και εκθέσεις των Συμμάχων, αλλά και των τότε κομμάτων της Ελληνικής Βουλής εκθείασαν την συνεισφορά και την ανιδιοτελή προσφορά του Ναπολέοντα Ζέρβα και της οργάνωσής του.

  Παρʼ όλα αυτά συστηματικά από την δεκαετία του 1980, η μέγιστη αυτή προσφορά άρχισε να αποσιωπάται συστηματικά μέχρι και να διαβάλεται. Αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσαν οι παραπάνω λόγοι. Η παραχάραξη και η αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας, δυστυχώς έγινε «σημαία» ακόμα και ιστορικών. Η κυρίαρχη τάση της ιστοριογραφίας, συχνά στρατευμένη πολιτικά, ακόμη και κομματικά, αποπειράθηκε να προβάλει μονομερώς την δική της πλευρά σαν την μοναδική αλήθεια.

  Στην ιστορία όμως υπάρχει και αντίλογος, που αν βασίζεται σε επιχειρήματα, ντοκουμέντα, τεκμήρια και μαρτυρίες, δεν πρέπει να αποσιωπάται. Ειδικά απέναντι σε ψευδείς αναφορές και προπαγάνδες! Τι δεν ειπώθηκε κατά του στρατηγού Ζέρβα και του ΕΔΕΣ. Κατηγορήθηκε σαν «μισθοφόρος» των Βρετανών, λες και δεν ήταν από τους πρώτους, χωρίς την βοήθεια ή την στήριξη άλλου, που στράφηκε προς την δημιουργία αντάρτικου για το «σωσμό της Πατρίδος μου», όπως έγραφε.