Νέο 1897 ετοιμάζουν οι Τούρκοι

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Αύγουστος 2000

  Στην τελική ευθεία έχουν περάσει πλέον οι πολεμικές προετοιμασίες της "φίλης και γείτονος" Τουρκίας και όλα δείχνουν πως οι Τούρκοι στρατηγοί προτιμούν να "κλείσουν" τις ελληνοτουρκικές διαφορές με αποφασιστικό τρόπο. Οι εξοπλισμοί της Τουρκίας έχουν αποκτήσει πλέον γιγαντιαίες διαστάσεις και όλα δείχνουν πως στόχος δεν θα είναι η δημιουργία τοπικών "επεισοδίων", αλλά η κατάληψη σημαντικών ελληνικών εδαφών με κάθε μέσο, ακόμα και με χημικό πόλεμο! Χιλιάδες άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, κατασκοπευτικοί δορυφόροι, μέχρι και πύραυλοι S-300 (σαν αυτούς που "έθαψε" στην Κρήτη η κυβέρνηση), είναι στραμμένα προς της κατεύθυνση της Ελλάδας και ο τουρκικός στρατός περιμένει την διαταγή της επιθέσεως. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός βρίσκεται υλικά και κυρίως ψυχολογικά εντελώς απροετοίμαστος, καθώς τα ελεγχόμενα από την πέμπτη φάλαγγα των κουλτουριαραίων μέσα ενημέρωσης τον αποχαύνωσαν με τα παραμύθια περί ελληνοτουρκικής "φιλίας".

  Δεν είναι δύο, αλλά 145 τα επιθετικά ελικόπτερα Cobra που παρήγγειλε η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο η Τουρκία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη στην ιστορία αγορά μαχητικών ελικοπτέρων, αγοράζοντας 145 επιθετικά ελικόπτερα Cobra έναντι 4 δις δολλαρίων από την αμερικανική εταιρεία Bell Textron. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Bell Helicopter, Tery Stinson, "η Tουρκία θα γίνει παγκόσμιο κέντρο παραγωγής των αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων Cobra και θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο". O Stinson ανακοίνωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι "τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπογραφούν συμβόλαια συμπαραγωγής του Cobra με την Tουρκία, ενώ ιδρύεται ένα μεγάλο κέντρο παραγωγής σε τουρκικό έδαφος". Για τη συμφωνία αυτή είχαν σημειωθεί πολλές και έντονες αντιδράσεις στην αμερικανική Γερουσία, κυρίως από βουλευτές που, όπως τονίστηκε στον τουρκικό τύπο, ανήκουν στο αρμενικό και ελληνικό λόμπυ, αλλά η τελική απόφαση του προέδρου Kλίντον υπέρ της συμφωνίας με την Tουρκία έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των Tούρκων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούν την πρώτη κολοσσιαία αγορά οπλικών συστημάτων για τον 21ο αιώνα. Tα ελικόπτερα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Bell, είναι τελευταίας τεχνολογίας και έχουν δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Oι δυνατότητές τους σε ελιγμούς είναι άριστες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και να εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους.

  Ο πρόεδρος της IAI (Israeli Aircraft Industries) μπροστά σε ένα, εξοπλισμένο από την εταιρεία του, ελικόπτερο Kamov στην 'Αγκυρα. Από την Ρωσία, μετά από συνάντηση στις 28 Φεβρουαρίου 2000 στην 'Αγκυρα του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Τσακμάκογλου με τον Ρώσο αντιπρόεδρο Κλεβάνοφ, παραγγέλθηκαν πύραυλοι S-300 μεγάλου βεληνεκούς και πολεμικά ελικόπτερα Kamov, εξοπλισμένα με σύγχρονη ισραηλινή τεχνολογία. Ήδη είχε προηγηθεί η αγορά πάλι από την Ρωσία στρατιωτικών οχημάτων BTR-60/70 και ελικοπτέρων Milmi-17.

  Στο μεταξύ, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό άρχισε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Sikorsky για την αγορά 8 ακόμη ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας SeaHawk και τεσσάρων μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-60. Το τουρκικό ναυτικό αναμένει να παραλάβει ως το τέλος του χρόνου το πρώτο ελικόπτερο από το προηγούμενο πακέτο των 8 SeaHawk που είχε παραγγείλει. Τα τουρκικά SeaHawk θα φέρουν πυραύλους αέρος-θαλάσσης Penguin.

  Οι Ισραηλινοί εφοδιάζουν συνεχώς τους Τούρκους με αεροπλάνα. Στην φωτογραφία τελετή παράδοσης F4 στην βάση του Eski Sehir. Στις αρχές του έτους σε ειδική τελετή που έγινε στην αεροπορική βάση του Eski Sehir, έδρα της 1ης τακτικής αεροπορίας, οι Τούρκοι παρέλαβαν από το Ισραήλ δύο εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-4, τμήμα του ευρύτερου πακέτου αναβάθμισης των 54 F-4 που διαθέτει η Τουρκία. Τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών έχει αναλάβει η Israeli Aircraft Industries (IAI). Τα 26 από τα αεροσκάφη αναβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις της IAI, ενώ τα υπόλοιπα 28 θα ανακατασκευαστούν στην Τουρκία με ισραηλινή τεχνολογία και τεχνογνωσία. Στα αναβαθμισμένα F-4E ενσωματώνονται εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, ενώ ενισχύεται δομικά και η άτρακτός τους. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια δολλάρια.

  Παράλληλα έγινε γνωστό ότι τα πρώτα 176 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1/A1, είναι έτοιμα να έρθουν στην Tουρκία. H αγορά αφορά την προμήθεια στην Tουρκία 1.000 σύγχρονων αρμάτων μάχης, συνολικού κόστους 7 δις δολαρίων, και προσβλέπει στο να αναβαθμίσει τις επιθετικές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

  Επίσης η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 204 εκατομμυρίων δολαρίων με την γαλλική εταιρεία Alcatel για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Χουσεϊν Κιβρίκογλου. Το τουρκικό υπουργείο 'Αμυνας επέλεξε την γαλλική εταιρεία, επειδή μείωσε κατά σχεδόν 50% την αρχική προσφορά της για το πρόγραμμα αυτό από 480 εκατομμύρια και η τεχνολογία της είναι ανώτερη. Η ισραηλινή εταιρεία Israeli Aircraft Industries (IAI) συμμετείχε επίσης με μια προσφορά 274 εκατομμυρίων δολαρίων σ' αυτό το διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μυστικά.

  Το πιο ανησυχητικό είναι πως ανάμεσα στα σχέδια της Τουρκίας είναι και η κατασκευή βάσης-εργαστηρίου χημικού πολέμου, με την βοήθεια των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Αμύνης "η Τουρκία ζήτησε πράγματι την βοήθειά μας και αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε, αλλά πρόκειται για καθαρά αμυντικού χαρακτήρα εγκατάσταση".

  Ώθηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας έδωσαν και τα χρήματα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση από το εξωτερικό, και από την Ελλάδα (!!), για να καλύψει τις ανάγκες των σεισμόπληκτων. Ενώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, μετά τον σεισμό του περασμένου χρόνου, τα προβλήματα λύθηκαν ως δια μαγείας, χάρη φυσικά στα χρήματα που έδωσαν ξένες κυβερνήσεις και αφελείς ιδιώτες για τους σεισμόπληκτους. Παράλληλα, μετά την συμφωνία του Ελσίνκι, διευκολύνθηκε και η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά η Τουρκία σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 150 δις δολλάρια μέσα στα 30 ερχόμενα χρόνια για τον στρατό της. Η σύγκρουση πλησιάζει και το μόνο που δείχνει να απασχολεί τους κυβερνώντες είναι το φαγοπότι με την Ολυμπιάδα του 2004. Όμως μετά και από αυτή την Ολυμπιάδα, όπως και μετά το 1896, μας περιμένει νέο 1897.

  Κατηγορία: