Την αναγνώριση τουρκικής και "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα ζητούν με πρωτοφανή προκλητική δήλωση οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές Μπιρόλ Ακίφογλου (ΝΔ), Γκαλίπ Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ) και Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΝ) και διάφορες αυτοχαρακτηριζόμενες ως "μειονοτικές" οργανώσεις. Την "δημόσια έκκληση", όπως ονομάζουν την προκλητική δήλωση, την στέλνουν στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων με την ευκαιρία της επετείου της αποκατάστασης της "δημοκρατίας". Η πρωτοφανής αυτή δήλωση έχει την μορφή τελεσιγράφου προς το ελληνικό κράτος και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την απόσχιση της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα.
Τα ανωτέρω κόμματα στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ψήφους, συμπεριέλαβαν ως υποψηφίους στον ευαίσθητο χώρο της Δυτικής Θράκης μουσουλμάνους, απολύτως ελεγχόμενους από την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα η αιωνίως ελληνική Δυτική Θράκη, η πατρίδα των φιλοσόφων Δημόκριτου, Ανάξαρχου και Λεύκιππου, του ρήτορα Πρωταγόρα και των αυτοκρατόρων Καντακουζηνών, δίνει την εντύπωση νέου Κοσσυφοπεδίου.
Τα τρία ανωτέρω κομμάτων μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα πειθαρχικό μέτρο εναντίον των βουλευτών, αποδεχόμενα με την ένοχη σιωπή τους την προκλητική αυτή κίνηση. Η κίνηση των τριών βουλευτών συμπίπτει όλως περιέργως με τον επιβαλλόμενο από τις ΗΠΑ ελληνοτουρκικό "διάλογο" για τα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα.
Η δήλωση των "μειονοτικών"
Χαιρετίζουμε την αυριανή συμπλήρωση 25 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επιθυμούμε όμως να επισημάνουμε ότι παρά τις αναμφισβήτητες βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τελευταία 25ετία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει μια σοβαρή αδυναμία: δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός της, παρ' όλο που πολλοί Έλληνες πολίτες αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να προβεί στα παρακάτω:
Συνέντευξη Γκαλίπ
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του τελεσιγράφου, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣOΚ Γκαλίπ Γκαλίπ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πρωϊνή", αποκαλύπτει τους συνεργάτες του ("την πρωτοβουλία είχε ο κ. Δημητράς") και τονίζει: "είμαστε Τούρκοι, έτσι θέλουμε να μας αποκαλούν". O Γκαλίπ φτάνει στο σημείο να δηλώσει, περιφρονώντας τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας, ότι "δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες", γιατί όπως εξηγεί "είναι μουφτήδες των χριστιανών", προσθέτοντας μάλιστα ότι "εμείς έχουμε δικούς μας".
Πρωϊνή: κ.Γκαλίπ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα, αλλά και τους μουφτήδες, σκέφτεστε μήπως να αναθεωρήσετε την αρχική σας ενέργεια, όπου ζητούσατε με επιστολή σας, μαζί με τους δύο άλλους συναδέλφους σας βουλευτές, την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα; Γκαλίπ: Κατά αρχήν όσον αφορά τους μουφτήδες, εμείς ως μειονότητα δεν τους αναγνωρίζουμε, αυτοί είναι μουφτήδες των χριστιανών. Εμείς έχουμε δικούς μας μουφτήδες και επομένως δεν μετράνε αυτοί. θα ήθελα να σημειώσω όμως, ότι όλοι οι φορείς της μειονότητας έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρωϊνή: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες εκείνες που λένε ότι υποχωρείτε στην αρχική σας πρόταση, είναι όντως έτσι τα πράγματα; Γκαλίπ: Oχι, όχι. Πρωϊνή: Θα επιμείνετε λοιπόν σε αυτές σας τις θέσεις; Γκαλίπ: Μα δεν είναι πρώτη φορά, έχουμε κι άλλες φορές δώσει τέτοιες επιστολές εδώ κι εκεί. Πρωϊνή: Ναι, αλλά τώρα τα πράγματα ήταν σαφώς πιο οργανωμένα, έτσι δεν είναι; Γκαλίπ: Αυτή είναι η πάγια θέση της μειονότητας, πάντα. Η διαφορά με τις προηγούμενες φορές είναι ότι τώρα έχουν υπογράψει όλοι οι φορείς της μειονότητας. Πρωϊνή: Τη φορά αυτή δεν είχαμε υπογραφές μόνο από την πλευρά παραγόντων της μειονότητας, αλλά και την παρουσία κάτω από το κείμενο υπογραφών, από διάφορους "μακεδονικούς" συλλόγους που ζητούσαν με τη σειρά τους αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας. Γκαλίπ: Έχουν και αυτοί τα προβλήματα τους... Πρωϊνή: Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια στενή συνεργασία... Γκαλίπ: Την πρωτοβουλία την είχε ο παρατηρητής των συμφωνιών του Ελσίνκι κ.Δημητράς. Πρωϊνή: Λέγεται και γράφεται ότι πίσω από τη δική σας ενέργεια, βρίσκεται η ΄Αγκυρα, τι λέτε επί τούτου; Γκαλίπ: Kαμία σχέση δεν μπορεί να έχει αυτό το πράγμα. Η ΄Αγκυρα κάνει τη δουλειά της και εμείς τη δουλειά μας, σαν μειονότητα. Πρωϊνή: Ζητάτε να αναγνωριστεί τουρκική μειονότητα μέσα στην Ελλάδα. Δεν είσαστε ευχαριστημένοι σήμερα, έτσι όπως σας αντιμετωπίζει η ελληνική δημοκρατία; Γκαλίπ: Κοιτάχτε, είχαμε να κάνουμε με τουρκική κοινότητα. O πατέρας μου ήταν δέκα χρόνια πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κομοτηνής, έτσι ονομαζόταν, ξαφνικά δεν ξέρω τι σκέφτηκαν, πως τους ήρθε, άλλαξαν αυτή τη νομοθεσία καταργήσανε την λέξη "Τούρκος". Η μειονότητα θέλει να αυτοπροσδιορίζετε με αυτόν τον τρόπο. Πρωϊνή: Θέλετε να αποκαλείστε Τούρκοι και όχι μουσουλμάνοι; Γκαλίπ: Oλη η μειονότητα έτσι θέλει. Πρωϊνή: Εσείς κ.Γκαλίπ θέλετε να αυτοαποκαλείστε Τούρκος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, γιατί αυτό είναι πολύ λεπτό σημείο. Γκαλίπ: Δεν είναι καθόλου σημαντικό αυτό, όλοι ξέρουμε. Εμείς έχουμε την τουρκική γλώσσα ως μητρική γλώσσα και διδάσκεται επίσημα στα σχολεία εδώ πέρα. Πρωϊνή: Επανέρχομαι κ.Γκαλίπ, θα θέλατε να σας αποκαλούν ο Τούρκος βουλευτής; Γκαλίπ: Εμείς είμαστε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. O καθένας μπορεί να μας αποκαλεί όπως θέλει.