Ο κ. Μαργαρίτης - μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ - υπερασπίσθηκε δημοσίως το δικαίωμα του "συλλογικού αυτοπροσδιορισμού" των μουσουλμάνων της Θράκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα σύνολο ανθρώπων έχει δικαίωμα να αυτό-προσδιορίζεται εθνολογικώς στο "τι είναι". Θα ρωτήσει κάποιος: αν ένας άνθρωπος έχει το δικαίωμα του "ατομικού αυτοπροσδιορισμού" δεν ισχύει το ίδιο και για μία ομάδα ανθρώπων, στον πληθυντικό βαθμό; Ας το δούμε προσεκτικά.
Ο "ατομικός αυτοπροσδιορισμός" ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Με αυτή την έννοια κάποιος στην Θράκη μπορεί να δηλώνει Τούρκος, όπως και κάποιος άλλος να δηλώνει Εσκιμώος! Κανένα πρόβλημα. Το κράτος σε αυτή την περίπτωση εγγυάται σε αυτό τον άνθρωπο τα ατομικά του δικαιώματα, όπως και σε κάθε άλλο πολίτη. Στον "συλλογικό αυτοπροσδιορισμό" όμως το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει "συλλογικά δικαιώματα" σε αυτή την ομάδα, π.χ. στην εκπαίδευση, στην διοίκηση, στην πολιτική της εκπροσώπηση. Πέραν του γεγονότος του "ποιος" αποφασίζει και "πως" για αυτό τον αυτοπροσδιορισμό.
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες και το κράτος το μόνο που υποχρεούται να προστατεύσει είναι την θρησκευτική τους ελευθερία. Αν όμως ήταν "Τούρκοι", είχαν δηλ. μία άλλη εθνική ταυτότητα, τότε το Ελληνικό κράτος θα υποχρεωνόταν - μέσω ΔΑΣΕ και Ε.Ε. - να θεσπίσει συλλογικά πολιτικά δικαιώματα. Και το κυριώτερο: το Ελληνικό κράτος θα καθιστούσε την "μητέρα πατρίδα" αυτής της μειονότητος συνεγγυήτρια των συλλογικών της δικαιωμάτων. Ήδη η Τουρκία μας ζήτησε (Ελευθεροτυπία 9/6) να δεχθούμε την διπλή υπηκοότητα στους μουσουλμάνους της Θράκης!
Το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει "συλλογικά δικαιώματα" μόνο σε εθνικά σύνολα, όχι σε μεμονωμένους ανθρώπους. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν συλλογικά δικαιώματα από το Αλβανικό κράτος επειδή ανήκουν σε μία αναγνωρισμένη "εθνική κοινότητα" και όχι γιατί κάποιοι εκεί νιώθουν απλώς Έλληνες. Διάφοροι "προοδευτικοί" στην Ελλάδα, από αυτούς που ευδοκιμούν στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, άρχισαν ήδη τις εθνικές εκπτώσεις, λέγοντας ότι δεν τρέχει τίποτα αν δώσουμε την δυνατότητα στους μουσουλμάνους να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Είτε δεν ζουν στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται πάλι υπό την επήρεια των διεθνιστικών τους ψευδαισθήσεων.
Και το οξύμωρο είναι ότι οι αριστεροί που υποστηρίζουν ότι τα έθνη είναι μία "φαντασιακή κατασκευή" της αστικής τάξεως τρέχουν να αναγνωρίσουν ως "εθνικές μειονότητες" τους μουσουλμάνους της Θράκης και τους … "Μακεδόνες"! Δεν τους είδαμε όμως να ενδιαφερθούν για τον "συλλογικό αυτοπροσδιορισμό" των Ελλήνων της Χειμάρρας, της Κορυτσάς, του Μοναστηρίου και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Προφανώς, για τους Έλληνες δεν ισχύουν τα ίδια δικαιώματα.