Μνημόσυνο για τον Γεώργιο Γρίβα και τους μαχητές της «Χ»

  • Δημοσιεύτηκε: 14 Δεκέμβριος 2014

    Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της οργάνωσης, στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, και τους πεσόντες μαχητές της «Χ», στον αγώνα κατά της ιταλο-γερμανικής κατοχής και της κομμουνιστικής ανταρσίας. Το μνημόσυνο ετελέσθη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πλατεία Καρύτση), στις 10.30 π.μ., μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

    Το νέο μέλος του Δ.Σ. της «Χ», ο Γ. Αρβανίτης, διάβασε τα ονόματα των 158 πεσόντων Χιτών, από τις κατοχικές δυνάμεις, άλλων κατά τα Δεκεμβριανά και άλλων δολοφονημένων ύπουλα, άνανδρα και πισώπλατα από τους πληρωμένους εκτελεστές του κομμουνιστο-συμμοριτισμού. Μετά το πέρας της αναγνώσεως των ονομάτων των πεσόντων, ο Πρόεδρος της «Χ», Ιωάννης Γιαννάκενας, μίλησε για τον αιφνίδιο θάνατο δύο βασικών μελών της «Χ», του αντιπροέδρου της, Δημήτρη (Τζέημς) Κουκά (κηδεύτηκε 5/12) και της συναγωνίστριας Γεωργίας Κυριακοπούλου (κηδεύτηκε 12/12), αδελφής του δολοφονηθέντος από τους κομμουνιστο-συμμορίτες εύελπι Χίτη μαχητή, Ιωάννη Κυριακόπουλου. Και οι δύο έπεσαν θύματα των μνημονιακών Δεκεμβριανών, επειδή τους ζητούσαν να πληρώσουν χρήματα, τα οποία αυτοί δεν είχαν.

    Πριν γίνει η αποχώρηση από την εκκλησία, οι παριστάμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

    Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο άγαλμα του εθνεγέρτη Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία ήταν «Δόξα, τιμή, στον Γρίβα Διγενή», «Γρίβα ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Ελλάς, Κύπρος, Ένωσις», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ριμινίτες», «Τιμή, τιμή, στην ένδοξη την Χ», «Τιμή στους Χίτες και όχι στους αλήτες», «Δόξα, τιμή, στην Χωροφυλακή».

    Τα στεφάνια κατατέθηκαν, ως εξής:

    • Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ο μαχητής Λύτινας Γεώργιος, η ζωντανή μας μνήμη
    • Για την Πρωτοβουλία Εθνικής Μνήμης Δράσης Ζακύνθου, ο Βασίλης Πουλιέζος
    • Για την Λαϊκή Κίνηση Πολιτών Αττικής, ο Σπύρος Σταυρόπουλος
    • Για την Νεολαία του ΛΑ.Ο.Σ., ο Βασίλης Πλιάτσικας
    • Για τους πρόσφατα θανόντες συναγωνιστές μας, Δημήτρη και Γεωργία, ο Πρόεδρος της «Χ», Ιωάννης Γιαννάκενας

    Ακολούθησε ο Ύμνος των Χιτών για την «Μάχη του Θησείου», ο οποίος έχει ως εξής:

    Επτά χιλιάδες επιτίθενται με μιας,
    και στο Θησείο μας κυκλώνουνε,
    Μα με τον Γρίβα αρχηγό,
    που ʽχουμε πάντοτε οδηγό,
    Οι Χίτες τους σαρώνουμε.

    Το Μοναστήρι, η Κλεισούρα, η Κορυτσά,
    κοντέψανε με μιας να σβήσουνε,
    Όμως βρεθήκανε παιδιά, της «Χ» λεβέντες, διαλεχτά,
    Το αίμα τους να χύσουνε,
    Οι Κουκουέδες, ένας-ένας ξεψυχούν,
    τον τάφο τους μονάχοι ανοίγουνε.

    Και ενώ τα κτήνη υποχωρούν,
    σφάζουν, βιάζουν κι απειλούν
    Τα σπίτια μας γκρεμίζουνε
    Σόφια, Σκόπια, είναι το όνειρο μας,
    και η άγια μέρα θε να ʽρθει
    που το τιμημένο λάβαρό μας στα βουνά του Αίμου
    πάνω θα στηθεί,
    «Χ», «Χ», «Χ».

    Μετά το πέρας της κατάθεσης, εψάλη εκ νέου ο Εθνικός Ύμνος και ο Ύμνος της «Χ» («Μέσα στην μαύρη την σκλαβιά»). Ακολούθησε εκδήλωση στα γραφεία της οργανώσεως (αίθουσα «Γεωργίου Γρίβα-Διγενή», Πανεπιστημίου 64, 6ος όροφος), όπου ο καθηγητής Χρήστος Κουμέλης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Πως φθάσαμε στο Δεκεμβριανό κίνημα του 1944».

    Τελειώνοντας η ομιλία, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, και τέλος προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους, καφές, αναψυκτικά και βουτήματα.