Σε εποχές πολιτιστικά ισοπεδωτικές και ανθρωπιστικά ελλειμματικές, όπως τείνει να γίνει η δική μας, η περίπτωση του φίλου δασκάλου Γιώργου Τριάρχη αποτελεί περίπτωση συνάμα τραγική, αλλά και ελπιδοφόρα. Είναι ελπιδοφόρα, διότι ο Γιώργος Τριάρχης, αψήφησε σε εποχές ωχαδελφισμού τον θάνατο, προκειμένου να διδαχθεί η Ελληνική Γλώσσα στην Τασκένδη στους εκεί Έλληνες, αλλά και φιλέλληνες. Είναι ταυτοχρόνως τραγική, διότι δεν απέφυγε τον θάνατο... Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2006, ο σύγχρονος αυτός Ελληνοδιδάσκαλος, βρέθηκε δολοφονημένος σε μια στοά στο κέντρο της Τασκένδης.
Ο Γιώργος Τριάρχης υπήρξε εξαιρετικός δάσκαλος, υπεύθυνος και σοβαρός φιλόλογος, ακέραιος, ηθικός, ανιδιοτελής και απολύτως αφοσιωμένος στις Αρχές και τα ιδανικά της Ελλάδας και της Ελευθερίας. Στην εξαετή του παρουσία στην Τασκένδη κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ορθή και εποικοδομητική διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε περισσότερα από 700 άτομα (όχι μόνον Ελληνικής καταγωγής) και να προβάλλει κατά μοναδικό τρόπο τον Ελληνικό πολιτισμό στην ομογένεια, τα δύσκολα προβλήματα της οποίας διαρκώς προέβαλλε υπηρεσιακά ή διά του Τύπου. Η μεγάλη αυτή δραστηριότητά του τον έφερε απέναντι στην μαφία της Τασκένδης που εκμεταλλεύεται τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα επιστολής του που γράφτηκε πριν από 3 χρόνια. «Αν πάθω οτιδήποτε στην Tασκένδη, καταγγέλλω ως ηθικό αυτουργό τον ... Aπείλησε ευθέως τη ζωή μου, λέγοντας ότι σε 10 μέρες θα καθαρίσει όπως ξέρει αυτός την υπόθεση μαζί μου. Aπείλησε ότι θα με βρουν σε κανένα χαντάκι, ή πεσμένο από κανέναν όροφο, γιατί εδώ είναι Oυζμπεκιστάν!» Συγκεκριμένα, την δραματική αλλά και προφητική αυτή επιστολή την έγραψε στις 27/9/2003. Το γράμμα αυτό, είχε φυλαχθεί στο σπίτι μιας φίλης του στην Eλλάδα και της είχε δώσει οδηγίες να το στείλει στο «΄Eθνος της Kυριακής» σε περίπτωση που του συνέβαινε κάτι κακό.
«Yπάρχουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα και γι' αυτούς είμαι εμπόδιο που πρέπει να βγει από τη μέση. Eίναι η μαφία της Tασκένδης, η οποία με κάθε τρόπο κλέβει Eλληνες και ξένους, εκμεταλλεύεται με δίδακτρα τους μαθητές κ.λπ. Δεν μου συγχωρούν ότι ενδιαφέρομαι περισσότερο απ ό,τι πρέπει για την εκπαίδευση και κυρίως το γεγονός ότι ζήτησα χρήματα (πρόταση απλώς έκανα, που την κοινοποίησα στην Eλλάδα) για την εκπαίδευση και τους δασκάλους και χρήματα για ανάγκες του Tσιρτσίκ που κάνω μαθήματα. Tα χρήματα αυτά τα έδωσε η Eλλάδα, ο Aπόδημος Eλληνισμός (28.000 δολάρια) και φυσικά, θέλουν κι αυτά να τα ιδιοποιηθούν. Eγώ τίποτα άλλο δεν έχω κάνει, ούτε έχω καταγγείλει όπως ψευδώς ισχυρίζεται, ούτε έχω ανακατευτεί σε τίποτα άλλο. Aπλώς είπα στους ομογενείς του Tσιρτσίκ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, γιατί τους έχουν ξεχασμένους».
Tα όσα φοβερά κατήγγειλε με την παραπάνω επιστολή του ο Γιώργος Tριάρχης, δίνουν την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη μακρινή αυτή χώρα. Φρόντισε μάλιστα να κατονομάσει φίλους του που γνωρίζουν το θέμα και τις λεπτομέρειες λειτουργίας του κυκλώματος, έτσι ώστε αν πάθαινε κάτι, όπως και έγινε, να συνεχίσουν εκείνοι το έργο απόδοσης δικαιοσύνης.
Στο Kέντρο Ξένων Γλωσσών της Tασκένδης, που δημιούργησε, 557 άτομα μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, ανάμεσά τους 233 Έλληνες. Kαι οι αριθμοί τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί θεαματικά. «Θεωρώ τιμή μου που διδάσκω την ελληνική γλώσσα. Mε την δουλειά μου, νιώθω ότι συμβάλλω στη σύσφιξη των παραδοσιακών δεσμών των δύο λαών», δήλωνε στην Μαρία Ψαρά στο «Έθνος της Kυριακής» τον Aπρίλιο του 2003.
Γεννημένος το 1947, με καταγωγή από τα Kύθηρα, ο Γ. Tριάρχης λάτρευε τον Ελληνικό πολιτισμό. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Iωαννίνων. Υπήρξε Iδεαλιστής από τα νιάτα του. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Eθνική Tράπεζα. Πριν από 9 χρόνια περίπου, αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του, για να πραγματοποιήσει επιτέλους το όνειρο που είχε από μικρός: να διδάξει την ελληνική γλώσσα. Tο 2000 διορίστηκε στην Tασκένδη, όπου πήγε με μεγάλη ευχαρίστηση, αν και δεν είχε ούτε συγγενείς, ούτε άλλο δεσμό. Ο Γιώργος Τριάρχης συνεργάσθηκε με τον «Οργανισμό για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας - Ο.Δ.Ε.Γ.» από το 2001. Ο ΟΔΕΓ ενίσχυσε το εθνικό του έργο, το οποίο προέβαλλε και στο τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (τεύχος Ιανουάριος - Μάρτιος 2006).
Στην ζωή αυτή στάθηκες όρθιος και όρθιος την πέρασες. Υπήρξες τίμιος εργάτης του Ελληνισμού και πιστός στο λειτούργημά σου. Ήθελες να διασώσεις και να διαδώσεις την Ελληνική γλώσσα σε μέρη μακρυνά όπου υπήρχαν αδέλφια Έλληνες. Στα Ιωάννινα στην Φιλοσοφική Σχολή φαίνεται να σε άγγιξε το πνεύμα του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού και δεν ησύχασες ώσπου να βρεις το δρόμο σου. Σε μονοπάτια που οδηγούσαν προς ξεχασμένα και πελαγωμένα αδέλφια, όπως κι εκείνος στην εποχή του.
Αλλά Γιώργο μου, καλέ Φίλε, Έλληνα, Κι εσένα σε δολοφόνησαν αυτοί που τα αργύρια επιζητούν από την ανθρώπινη ανάγκη, από τον Πολιτισμό. Εμείς οι φίλοι σου, οι ταπεινοί και ανάξιοι -μπρος στην δική σου θυσία- συμπαραστάτες σου, θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο σου, ώστε να μην είναι η θυσία σου ανώφελη.
Σύρε φίλε μου στο καλό, εκεί που ξεχωρίζει το στάρι από την ήρα.
Ένας φίλος που δεν ξεχνάει
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας
Μια ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, διαφορετική από αυτές που μας έχει συνηθίσει.
ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2, 10563 Αθήνα
Αθήνα, 9-10-2006
Ανακοίνωση
Συναισθήµατα οδύνης και οργής προκάλεσε η δολοφονία, πριν λίγο καιρό, του καθηγητή Γιώργου Τριάρχη, αποσπασµένου στο Ουζµπεκιστάν, από µαφιόζικα κυκλώµατα που καταδυναστεύουν και εκµεταλλεύονται τους Έλληνες της Τασκένδης. Ο Γιώργος Τριάρχης µε την απόσπασή του στην Τασκένδη ανέπτυξε αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο µε τη σύσταση κέντρου διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και την προαγωγή της ελληνικής παιδείας στο Ουζµπεκιστάν ζητώντας για το σκοπό αυτό και την ενεργό συµπαράσταση και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
Πέρα από την πολύτιµη εκπαιδευτική του προσφορά, ανέλαβε και το βαρύ έργο να ξεσκεπάσει και να σταµατήσει τη δράση της µαφίας που εκµεταλλεύεται τους Έλληνες της Τασκένδης, φτάνοντας και µέχρι την υποβολή µήνυσης, που θα εκδικαζόταν στις αρχές του Οκτώβρη, αν δεν τον σταµατούσε ο θάνατος. Η προσπάθειά του αυτή είχε επισύρει από καιρό εκβιασµούς και απειλές κατά της ζωής του, όπως άλλωστε προκύπτει και από επιστολή του, την οποία άφησε για να µη σταµατήσει το έργο του σε περίπτωση που «πάθαινε κάποιο κακό».
Ο Γιώργος Τριάρχης είχε ταυτίσει τη ζωή του µε την υπόθεση της παιδείας, µιας παιδείας που εξευγενίζει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο θέτοντας το σύνολο των γνώσεων και των ικανοτήτων στην υπηρεσία του συνόλου. Ο τραγικός θάνατός του δεν πρέπει να σηµάνει σε καµιά περίπτωση διακοπή του έργου του. Χρέος τιµής επιβάλλει να συνεχιστεί - και για την προσωπική δικαίωσή του - µε την εξάλειψη φαινοµένων κατάφωρης και συστηµατικής παραβίασης των νόµων και την επικράτηση των ανθρωπιστικών αξιών.
To Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απαιτεί από τις αρχές της χώρας να διελευκάνουν τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Γιώργου Τριάρχη και να συµβάλουν στην παραδειγµατική τιµωρία των δολοφόνων.
Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ