Με αφορμή μία επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή για την μετανάστευση

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Οκτώβριος 2007

  Ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι συνεδριάσεις της νέας Βουλής για όσους ασχολούνται με το θέμα της μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Ήδη τέθηκε η πρώτη σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών από τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιο Πλεύρη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης ζήτησε να πληροφορηθεί τον αριθμό των νομίμως και παρανόμως ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια μεταναστών καθώς και τις ενέργειες που είχε σχεδιάσει το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη κατά τους τελευταίους μήνες εισροή παρανόμων μεταναστών προς την χώρα μας.

  Στην ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος (1) ο οποίος επισήμανε ότι οι εν ισχύ άδειες παραμονής ανέρχονται σε 473.547 ενώ ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών στην χώρα μας εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 185.000 και 275.000 ατόμων. Σύμφωνα με τον κ. Νάκο, ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών προσεγγιζόταν εμμέσως με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001, αλλά και τον αριθμό των μεταναστών μαθητών των οποίων οι γονείς δεν έχουν άδεια παραμονής.

  Ο αριθμός των νομίμων μεταναστών πρέπει να θεωρηθεί ως σχετικά ακριβής λόγω της καταγραφής που υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την εκτίμηση του αριθμού των παρανόμων μεταναστών καθώς αυτή βασίζεται σε εξαιρετικά επισφαλή στοιχεία. Η απογραφή του 2001 θεωρείται ότι υποεκτίμησε σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών καθώς, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω απροθυμίας, πολλοί μετανάστες δεν συμμετείχαν σε αυτήν. Κατά τον καθηγητή Τρύφωνα Κολλίντζα η υποεκτίμηση του αριθμού των μεταναστών από την απογραφή ανέρχεται στο 30% περίπου (2). Επιπλέον, ο αριθμός των μεταναστών μαθητών των οποίων οι γονείς δεν έχουν άδεια παραμονής είναι μεν μία ένδειξη η οποία όμως «εξαιρεί» τους μετανάστες που έχουν έλθει παρανόμως αλλά δεν έχουν παιδιά, τους μετανάστες που έχουν έλθει παρανόμως, έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν φέρει στην Ελλάδα και τους μετανάστες που έχουν έλθει παρανόμως, έχουν παιδιά αλλά δεν τα στέλνουν στο σχολείο. Τέλος, το εύρος της ίδιας της εκτίμησης είναι πολύ μεγάλο - ενδεικτικό της επισφάλειάς της. Η διαφορά από τις 185.000 μέχρι τις 275.000 άτομα είναι +49%!

  Επιπλέον, τέτοιου είδους εκτιμήσεις για τον αριθμό των παρανόμων μεταναστών πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τον δυναμικό χαρακτήρα του φαινομένου το οποίο έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία έτη. Πόσο μάλλον όταν το ίδιο το υπουργείο, την παραμονή της συζήτησης της σχετικής ερώτησης στην Βουλή, παραδέχεται ότι «η είσοδος λαθρομεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες» (3). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο κατά τα έτη 2005 και 2006 συνελήφθησαν είτε στα σύνορα είτε στην ενδοχώρα πάνω από 150.000 παράνομοι μετανάστες (4), ενώ το 2007 η κατάσταση είναι ακόμα πιο επιβαρυμένη. Και μόνο αυτό το στοιχείο καθιστά περιορισμένης αξιοπιστίας κάθε εκτίμηση που δεν αναπροσαρμόζεται τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Αν συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι εισήλθαν και/ή παρέμειναν παρανόμως στην χώρα μας κατά την ίδια χρονική περίοδο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, τότε γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η «ρευστότητα» που χαρακτηρίζει τα εν λόγω στοιχεία.

  Κατά τον καθηγητή Λιανό, μελέτη του οποίου επικαλέσθηκε ο κ. Νάκος, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που ήλθαν μετά το 1990 στην Ελλάδα, υπολογισμένος με βάση κυρίως τα στοιχεία της απογραφής του 2001, ήταν 631.000 εκ των οποίων νομιμοποιημένοι ήταν 371.600 (5). Επομένως, οι παράνομοι μετανάστες στην χώρα υπολογίζονταν κατά το 2002 σε σχεδόν 260.000. Πιο πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ ανεβάζει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών κατά το 2004 σε περίπου 300.000 (6). Μελέτη του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπολόγιζε τον αλλοδαπό πληθυσμό της χώρας σε 900.000 (μη συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων της ΕΕ και των ομογενών) ενώ υπογράμμιζε ότι ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών κατά τον Ιανουάριο του 2004 ήταν 509.000 άτομα (7). Ας σημειωθεί ότι άλλες μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των μεταναστών στην χώρα μας σε 1.300.000 (2).

  Αξίζει επίσης να υπενθυμισθεί ότι το 2002 ο βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας» και πρώην υφυπουργός Ι. Λαμπρόπουλος είχε κάνει λόγο για περίπου 2.000.000 μετανάστες στην χώρα (8), ενώ ο υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ, τέως γενικός διευθυντής μετεκπαιδεύσεως της ΕΛ.ΑΣ και ειδικός επί του οργανωμένου εγκλήματος Χρήστος Ρήγας, σε μελέτη που έκανε για λογαριασμό του Παντείου Πανεπιστημίου, ανέβαζε τον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα σε 2.500.000 (9). Άλλη μελέτη των Αστυνομικών Υποδιευθυντών Χ. Σέλκου και Δ. Παππά, των Αστυνόμων Α' Γ. Πηγαδιώτη και Α. Φλώρου και του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Γ. Δικαίου, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο των σπουδών τους στην Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Αστυνομικής Ακαδημίας, εξετίμησε τον αριθμό των παρανόμων μεταναστών στην χώρα μας κατά το 1998 σε 1.400.000 άτομα (10).

  Συμπερασματικά, διάφορες εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές προέλευσης μας οδηγούν στο να αμφισβητήσουμε βάσιμα τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός, ιδιαιτέρως εκείνα που αφορούν την έκταση της παράνομης μετανάστευσης.

  Η ερώτηση του βουλευτή κ. Πλεύρη καλύπτει μία πτυχή του θέματος - το πόσοι είναι οι μετανάστες στην χώρα μας. Μία εξίσου σημαντική πτυχή είναι και το αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε εκτιμήσεις περί του πόσους πραγματικά χρειαζόμαστε. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία επόμενη ερώτηση.

  Πηγές
  1) Πρακτικά Βουλής, Η' Αναθεωρητική Βουλή, ΙΒ' Περίοδος Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Σύνοδος Α', Συνεδρίαση Ζ' 4/10/2007.
  2) Κολλίντζας Τρ. και Ψάρρης Ι. «Ψευδαισθήσεις ισχυρής ανάπτυξης και η μετανάστευση των τελευταίων ετών», Τάσεις 2004, σελ. 76-81.
  3) «Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και τη διαχείρισή του», Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εσωτερικών 3/10/2007.
  4) Γαλιατσάτος Π. «Εισβολή από λαθρομετανάστες», Τύπος της Κυριακής 24/12/2006.
  5) Λιανός Θ. (με την συνεργασία της Παπακωνσταντίνου Π.) «Σύγχρονη Μετανάστευση στην Ελλάδα: Οικονομική Διερεύνηση», Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών [Μελέτες 51], Αθήνα 2003.
  6) Κανελλόπουλος Κ., Γρέγου Μ. και Πετραλιάς Αθ. «Παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα: Κρατικές πολιτικές, τα χαρακτηριστικά και η κοινωνική τους θέση», Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης και Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Αθήνα Δεκέμβριος 2006.
  7) «Στατιστικά δεδομένα για τους μετανάστες στην Ελλάδα: αναλυτική μελέτη για τα διαθέσιμα στοιχεία και προτάσεις για την συμμόρφωση με τα standards της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Μελέτη για λογαριασμό του Ι.ΜΕ.ΠΟ από το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης, Τελική Έκθεση, Αναθεωρημένη έκδοση 15 Νοεμβρίου 2004.
  8) Μαραγκούλης Γ. «Ι. Λαμπρόπουλος: Δύο εκατομμύρια οι Λαθρομετανάστες», Ελεύθερη Ώρα 11/1/2002.
  9) Λιανού Β. «Το 25% του πληθυσμού φθάνουν οι αλλοδαποί», Απογευματινή της Κυριακής 13/1/2002.
  10) Νικολάου Γ. «Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο: από την «ομοιογένεια» στην πολυπολιτισμικότητα», Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000.

  * ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη Μετανάστευση και Νομιμοποίηση στην Ελλάδα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 14ης Οκτωβρίου 2007 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: