Με Πακιστανούς ταυτίζει τους Έλληνες ο Αλογοσκούφης

 • Δημοσιεύτηκε: 12 Μάιος 2008

  Διαβάζοντας κανείς στις 7/5 σε άρθρο των Financial Times ότι «Οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα χρόνια της ευημερίας» αναρωτιέται εύλογα: Μα για ποια ευημερία μιλάνε; Εξίσου πρέπει να απόρησε και η αρχισυνταξία των Financial Times, όταν έλαβε την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη. Αλήθεια, σε ποια χώρα ζει αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να αναρωτήθηκαν οι Ραλφ Άτκινς και Κέριν Χόουπ, που συνέταξαν το κείμενο.

  «Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι μεγαλύτερο από αυτό των Η.Π.Α. ή και της Ισπανίας - δύο οικονομιών που διατρέχουν των κίνδυνο να υποβληθούν σε αιχμηρές οικονομικές διορθώσεις στους επόμενους μήνες. Το ποσοστό της τάξεως του 14% επί του ΑΕΠ συγκρίνεται μόνον με τους δείκτες των αναπτυσσομένων βαλκανικών χωρών και τις Τουρκίας και όχι με εκείνους των εταίρων της Ευρωζώνης».

  Η ευημερία

  Όσο για την ευημερία στην οποία αναφερόταν ο τίτλος του άρθρου, αυτή ερμηνεύεται ως εξής: «Η ανάκαμψη του τουρισμού, η εξάπλωση στα Βαλκάνια των αθηναϊκών εταιρειών και μία ναυτιλιακή άνθιση, βασισμένη στην μεταφορά αγαθών προς την Κίνα, ενίσχυσαν την ευημερία της χώρας».

  Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους ξένους, επειδή θεωρούν ότι ευημερούμε. Η αθρόα εισροή κεφαλαίων μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που συνέβαλε και στην «ανάπτυξη» της χώρας μας, πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αν όχι με την απλή ερμηνεία ότι «οι Έλληνες έφαγαν καλά».

  Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι, πολύ λίγοι, μα πάρα πολύ λίγοι, μπορεί να έφαγαν καλά, όμως ο περισσότερος κόσμος, από τα εργατικά στρώματα μέχρι και την συντριπτική πλειοψηφία της αστικής τάξεως είδαν το κομπόδεμά τους να συρρικνώνεται, τις δουλειές τους να σβήνουν και να χάνονται και το μέλλον τους να σκοτεινιάζει.

  Αυτήν την πραγματικότητα περιγράφουν στο τέλος του κειμένου τους οι δύο συντάκτες, χωρίς να δίνουν περεταίρω στοιχεία: «Ακόμη και μία ομαλή προσγείωση (σ.σ. στην μέχρι σήμερα ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται στην χώρα μας) θα ενίσχυε στην Ελλάδα το ποσοστό των ανέργων, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 8% - το χαμηλότερο που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί, παρ' ότι είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι αναλυτές λένε ότι μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγούσε σε έξοδο των Ελλήνων εργατών προς την Δυτική Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του '60».

  Η ευαισθησία του Υπουργού

  Κι ενώ θα περίμενε κανείς η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας να αρκεσθεί στα «επιτεύγματα» του Υπουργείου του και στην προάσπιση του «οικονομικού θαύματος» που συντελείται στην χώρα μας, ο κ. Αλογοσκούφης έδειξε ιδιαιτέρως να ενοχλείται από την επισήμανση ότι οι Έλληνες οδηγούνται και πάλι στην μετανάστευση.

  «Είναι προφανές ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, όταν, μάλιστα, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγάλο κύμα οικονομικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα», έγραψε στους Financial Times ο κ. Αλογοσκούφης, υπονοώντας προφανώς άλλη μία δυσφημιστική επίθεση των «βαρβάρων» εις βάρος της χώρας μας, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Για να μας προτιμούν οι μετανάστες, είμαστε μια χαρά, σκέφτηκε ο κ. Αλογοσκούφης ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

  Είναι προφανές ότι ο ισχυρισμός του κ. Αλογοσκούφη είναι πέραν κάθε λογικής. Υπεραπλουστεύοντας και υποτιμώντας την νοημοσύνη, τόσο των συντακτών όσο και την δική μας, ταυτίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών μ' εκείνες των Πακιστανών και τόσων άλλων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας απλά επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη και αστυνομεύεται ... όπως αστυνομεύεται. Δηλαδή, αφού ο Χασάν έκανε τόσο κόπο για να έρθει στην Ελλάδα, γιατί να φύγει ο Μήτσος...

  Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν την Ευρώπη. Γιατί οι Έλληνες να αποτελούν εξαίρεση;

  Θα συνιστούσαμε στον κ. Υπουργό, να διαβάζει τον ξένο τύπο, όχι μόνον εις ό,τι αφορά την Ελλάδα. Αν δεν διακατείχετο από μία τόσο εσωστρεφή νοοτροπία, ίσως να είχε ενημερωθεί στις 16 Απριλίου από τους Washington Times για τον «αυξανόμενο αριθμό γηγενών Βρατανών, οι οποίοι εγκαταλείπουν την χώρα τους, επειδή δεν 'αξίζει να ζουν σ' αυτήν τα παιδιά τους'». Θα μάθαινε, επίσης ότι «την χρονιά που πέρασε ο Λίαμ Κλίφορντ, διευθυντής της «Global Visas», μίας συμβουλευτικής εταιρείας για άτομα που θέλουν να φύγουν απ' την χώρα, ανέφερε ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται δραματικά, τη στιγμή που 'ο κύριος λόγος για να εγκαταλείψουν αυτοί οι άνθρωποι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η εξάντληση της αποδόσεως των δημοσίων υπηρεσιών, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών στην Βρετανία'».

  Αν αυτό ισχύει για την Βρετανία, ένα νησί που δεν είναι μέχρι σήμερα καν στην Συνθήκη του Σένγκεν και δεν γειτνιάζει με μη κοινοτικές χώρες, τι γίνεται στην Ελλάδα, όπου οι λαθρομετανάστες περνούν στην χώρα μας από την Τουρκία κολυμπώντας; Τι γίνεται στην Ελλάδα, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί να μας πείσει ότι στην χώρα μας, νόμιμοι και μη, ζουν περί τις 750.000 μετανάστες (πρακτικά Βουλής των Ελλήνων, 4/10/2007);

  Στην Γερμανία τα πράγματα είναι αντίστοιχα. Σε στοιχεία που έχει εκδώσει το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μόνο το 2005 εγκατέλειψαν οριστικά την χώρα 154.000 Γερμανοί με μέση ηλικία τα 32 χρόνια. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τον μεγαλύτερο από το 1950, ενώ εκτιμάται ότι από το 2005 μέχρι σήμερα ο ετήσιος αριθμός Γερμανών που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους είναι πολύ υψηλότερος. Μάλιστα, το 9% αυτών εγκαταλείπει εντελώς την Ευρώπη, κατευθυνόμενο κυρίως προς τις Η.Π.Α. Και ξαναρωτάμε τον κ. Αλογοσκούφη: Αν στην Γερμανία, όπου το γάλα, ο καφές και τα μακαρόνια είναι κατά 30% περίπου φθηνότερα απ' ό,τι στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο, πόσοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει οριστικά την πατρίδα τους; Έλεγξε ποτέ πόσοι φοιτητές του εξωτερικού δεν επιστρέφουν;

  Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι ο κ. Αλογοσκούφης, όπως και οι λοιποί εκλεκτοί του πρωθυπουργού, δεν κόπτονται και τόσο για την εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας που κυβερνούν. Προφανώς, για τον κ. Αλογοσκούφη, αρκεί να υπάρχουν φορολογούμενοι για να τους διυλίζει. Το από πού θα είναι αυτοί αποτελεί μάλλον λεπτομέρεια.

  Πέραν του εμπορικού ισοζυγίου και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών υπάρχει και το δημογραφικό ισοζύγιο. Κανείς όμως δεν έχει το θάρρος καν να το αναφέρει, πόσο μάλλον να το διερευνήσει. Ελπίζουμε οι λίγες εναπομείνασες υγιείς πολιτικές δυνάμεις της πατρίδος μας να ζητήσουν από τους αρμοδίους εξηγήσεις, διότι φοβούμαστε ότι θα βρεθούμε προ νέων εκπλήξεων, άκρως δυσάρεστων και για την οικονομία...

  * Ο Παναγιώτης Δούμας είναι αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με τον συνδυασμό «Νέα Προοπτική».


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 10ης Μαΐου της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.