Μεγάλο πλήθος τίμησε την ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Ιούλιος 2005

  Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, η Επιτροπή μνήμης και τιμής Ίωνος Δραγούμη διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 και ώρα 7.30 μ.μ. στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ, Βασ. Σοφίας 73), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του Εθνικού Διχασμού και του Παλαιοκομματισμού.

  Η εκδήλωση αυτή που τα τελευταία 23 χρόνια πραγματοποιείται με συνέπεια, αρχικά από το ΕΝ.Ε.Κ. (1983-84), τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων των Αθηνών (1985-1995) και εν συνεχεία το Ελληνικό Μέτωπο (1996 έως σήμερα) στήριξε φέτος και η Νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

  Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός εκδότης Ιωάννης Σχοινάς (Εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ).

  Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και στον θάνατο του πατέρα του σύγχρονου Ελληνικού Εθνικισμού, τονίζοντας πώς η ίδια αυτή παρακρατική τρομοκρατία που κατάφερε τον φυσικό του θάνατο, προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να καταφέρει και τον θάνατο των ιδεών του. Όμως η παρουσία των ενωμένων Ελλήνων πατριωτών, μετά από 85 χρόνια, μπροστά σε αυτό το μνημείο αποδεικνύει ότι ούτε οι σφαίρες, ούτε η τρομοκρατία, ούτε το θάψιμο από το Υπουργείο Παιδείας, μπορούν να σβήσουν την μνήμη αυτού του λαού και πολύ περισσότερο την πίστη του στις αξίες του Ελληνισμού.

  Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε, εκ μέρους του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργου Καρατζαφέρη, ο εκδότης Αδωνις Γεωργιάδης (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ), ο οποίος παρουσίασε την σπουδαία εθνική δράση του Ίωνος Δραγούμη, τόνισε δε την διαχρονικότητα των ιδεών του Δραγούμη, πού σήμερα, στην εποχή της Παγκοσμιοποιήσεως, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Επισήμανε την ανάγκη τα έργα του Δραγούμη να διαβασθούν και να διαδοθούν στην Ελληνική νεολαία, της οποίας ο Ίωνας θα πρέπει να αποτελέσει αγωνιστικό πρότυπο.

  Την πολύ επιτυχημένη αυτή εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Νίκος Μελάς (πρόεδρος της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ.), ο συγγραφέας Νίκος Καρράς (εκ μέρους της Επιτροπής), ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (εκ μέρους του Επιστημονικού Συλλόγου Νέων των Αθηνών), η Ελίνα Μαστέλλου - Γιαννάκενα (εκ μέρους των Εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ), η οποία απήγγειλε απόσπασμα από την ΝΕΚΡΙΚΗ ΩΔΗ (8 Αυγ. 1920) του Κ.Παλαμά για τον Ι.Δραγούμη:

  Λευκή, ας βαλθεί όπου έπεσες, κολώνα, Πως έπεσες, γραφή να μην το λέει λευκή, με της Πατρίδας την εικόνα. Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει, βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίει. 


  Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Διοργανώτριας Επιτροπής κατέθεσε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, εκ μέρους των Βορειοηπειρωτών οι Αγγελος Κοκαβέσης (Χειμάρρα), Αγγελος Μπολάνος (Πρόεδρος Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Βορειοηπειρωτών) και Κώστας Κυριακού (Δέλβινο), και εκ μέρους του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού ο εκδότης Αδωνις Γεωργιάδης.

  Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον Εθνικό Ύμνο.

  Κατηγορία: