Μία έκθεση στην Τεχνόπολη για την Ποντιακή Γενοκτονία

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2009

  Με αφορμή την 19η Μαΐου, μέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, εγκαινιάστηκε στην Τεχνόπολη (Γκάζι) η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα στην Μνήμη» που οργάνωσε ο μελετητής και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης. Η έκθεση διοργανώνεται από την Ευξείνιο Λέσχη Αθηνών και το Κέντρο Ποντιακών Μελετών σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και διαρκεί μέχρι την Δευτέρα 25 Μαΐου 2009.

  Τα εγκαίνια της έκθεσης ξεκίνησαν με ένα πανηγυρικό του Βάσου Λυσσαρίδη, επίτιμου πρόεδρου του ΕΔΕΚ, που τόνισε ότι μια παρόμοια περίπτωση με την Ποντιακή Γενοκτονία καιροφυλακτεί σήμερα με την επανεμφάνιση του σχεδίου Ανάν και ότι αν δεν πολεμηθεί ο Ελληνισμός της Κύπρου θα εξαφανισθεί σε 20-30 χρόνια.

  Την ίδια άποψη είχε και ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής που σε μία μίνι συνέντευξη που μας παραχώρησε τόνισε: «Αν δεν λειτουργήσει η ιστορική μας μνήμη σε ότι αφορά την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η ίδια μοίρα θα σημαδέψει και άλλα κομμάτια του Ελληνικού Έθνους. Αν τυχόν ευοδωθούν τα σχέδια για ένα νέο Σχέδιο Ανάν, θα έχουν ολέθριο αποτέλεσμα. Σε 30 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός θα έχει ροήσει». Όσο για το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει επίσημα μνήμη Ποντιακής Γενοκτονίας, ο σε περίοδο που τα δύο μεγάλα κόμματα προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία, ο καθηγητής Σαρρής δήλωσε: «Η ελληνοτουρκική φιλία που προωθούν τα δύο κόμματα δεν είναι ειλικρινής αλλά προϊόν φόβου. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς και να μπορούμε να υπερασπισθούμε το δίκαιο μας πρέπει να είμαστε και γενναίοι και δυνατοί. Αλλά δυστυχώς ούτε γενναίοι είμαστε, ούτε δυνατοί».

  Ενώ στην ομιλία του ο καθηγητής Γιαλλουρίδης έδωσε έμφαση στην ιδέα της ισχύος που πρέπει να διαπρέπει την εξωτερική πολιτική, μιας και είναι η μόνη που καταλαβαίνουν οι Τούρκοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά : «Για αυτούς που έρχονται και για αυτούς που έφυγαν πρέπει ως έθνος να έχουμε συγκροτημένη πολιτική αποφασιστικότητα και να κατανοήσουμε ότι εκείνο που σέβονται είναι η ισχύς και η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας».

  Τέλος ο καθηγητής Φωτιάδης δήλωσε: «Η 19η Μαΐου είναι η μέρα μνήμης των νεκρών μας και σήμερα στην αναστάσιμη αυτή περίοδο, πιστεύω ότι οι ψυχές των νεκρών αναπαύονται και είναι μαζί μας γιατί η δικαίωση τους ήλθε από την μακρινή Αυστραλία, όταν ομόφωνα η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, μαζί με την αντιπολίτευση, αναγνώρισαν την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Και σήμερα στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας είναι ο κύριος ομιλητής των εκδηλώσεων που οργανώνει εκεί η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος». Για την ίδια την γενοκτονία ο καθηγητής Φωτιάδης είπε: «Όταν δόθηκε η εντολή της εθνοκάθαρσης ήταν ο Δεκέμβρης του 1916. Οι Νεότουρκοι είχαν αποφασίσει τον αφανισμό όλων των Ελλήνων της Τρίπολης του Πόντου γιατί συνόρευε με τον ποταμό όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι ομόθρησκοι Ρώσοι που είχαν καταλάβει τον Ανατολικό Πόντο».

  Ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης συμπλήρωσε ο διάσημος Πόντιος λυράρης Ματθαίος Τσαχουρίδης που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, κυκλοφόρησε τον δίσκο «Από τον Πόντο στην Περσία» σε ξένη εταιρεία και έχει παίξει στα μεγαλύτερα «έθνικ» φεστιβάλ, όπως το WOMAD. Καθώς και ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης που ανάγνωσε δραματικά τα κείμενα «Η σφαγή των νηπίων της Σάντας» και «Ο Τσιρίπς εκούιζεν παιδία ελεύθερα».

  Όσο για την έκθεση παρουσιάζει μέσα από φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, περιοδικά και βιβλία από τον Πόντο, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Τουρκία, την ιστορία του Ποντιακή Ελληνισμού από την στιγμή που βρέθηκαν στον Εύξεινο Πόντο μέχρι την στιγμή που ξεριζώθηκαν και υπέστησαν γενοκτονία από την συμμαχία Τούρκων και μπολσεβίκων. Η ιστορία ξεκινά με το πολύχρωμο υφαντό λαών που ζούσαν εκεί πριν την άφιξη των Ελλήνων και συνεχίζεται με το έθνος της Κολχίδος, την αυτοκρατορία του Μιθριδάτη και της Τραπεζούντας, την ανάπτυξη του Ποντιακού Ελληνισμού στις αντίξοες μέρες της Τουρκοκρατίας, την διεκδίκηση της Ποντιακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνονται στα τάγματα θανάτου, αλλά και το ποντιακό αντάρτικο που ακολούθησαν τον μεγάλο ξεριζωμό. Υπάρχει επίσης στον δεύτερο όροφο της αίθουσας «Άγγελος Σικελιανός» μια έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Ποντιακή Γενοκτονία, αλλά και γενικότερα από την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

  Όμως εκείνο που ξεχωρίζει στην έκθεση είναι η παρουσίαση του 14τομου έργου του ιστορικού Κώστα Φωτιάδη «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», ένα κατηγορώ ενάντια στην τουρκική βαρβαρότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο γράφτηκε σε συνεννόηση με την Ελληνική Βουλή, αλλά στο τέλος η «ελληνική» Βουλή αρνήθηκε να το εκδώσει με το όνομα της. Προφανώς για να μην χαλάσει την σούπα της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Για τον ίδιο λόγο, η Βουλή αρνείται να το εκδώσει σε επτά γλώσσες, παρόλο που η μεταφραστική δουλειά έχει ολοκληρωθεί από τον καθηγητή Φωτιάδη. Από την Βουλή έχει κυκλοφορήσει ένας περιληπτικός τόμος του έργου το οποίο έχει εξαντληθεί και δεν πρόκειται να επανακυκλοφορήσει. Αντίθετα το βιβλίο της Βουλής έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενώ έχει κυκλοφορήσει και στα ρωσικά. Έτσι ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης εξέδωσε ιδίοις χρήμασι 500 σειρές του 14τομου έργου και τις χάρισε σε όλα τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Ενώ το 14τομο έργο μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τέλος να πούμε ότι ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής εξέδωσε το βιβλίο «Πόντος, μεγάλος, ευδαίμων και Ελληνικός» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη και το μοίρασε σε 5000 μαθητές της 3ης Γυμνασίου. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι: «Οι Τούρκοι φοβούνται το Ποντιακό ζήτημα και είναι επίκαιρο. Ούτε οι Πόντιοι, ούτε οι άλλοι Ελλαδίτες ξέρουν πόσο σημασία έχει ότι εκείνο που βασανίζει τους Τούρκους είναι κυρίως το Ποντιακό ζήτημα. Και αυτό γιατί μέσα από το Ποντιακό ζήτημα αναδεικνύεται η γενοκτονία των Χριστιανικών εθνοτήτων της Μικράς Ασίας».

  Οι μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν την έκθεση κάθε βράδυ στις 20.00 χωρίζονται στις κάτωθι ενότητες. Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2009 «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009 «Διαχρονικά τραγούδια των Ελληνόφωνων Μουσουλμάνων του Πόντου». Το Σάββατο 23 Μαΐου 2009 «Ελλάδα & προσφυγικός Ελληνισμός». Την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 «Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενώσεως». Τέλος την Δευτέρα 25 Μαΐου 2009 «Οι Πόντιοι τιμούν τα σύμβολα της μουσικής τους Χρύσανθο Θεοδωρίδη και Γώγο Πετρίδη». Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν μία πλειάδα Ποντίων καλλιτεχνών με κορυφαίο τον Γεώργιο Αμαραντίδη.

  Η έκθεση κρατά μέχρι την Δευτέρα 25 Μαΐου.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Μαΐου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.