Μήνυμα λαού για Ρήξη και Ανατροπή

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Οκτώβριος 2006

  Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τελείωσαν και ο ελληνικός λαός έστειλε με την ψήφο του τα μηνύματά του προς τα κόμματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό και, με μικρές τοπικές διαφοροποιήσεις, επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα ήταν θετικά για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό: απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη με πολλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μελλοντική πορεία του κόμματος και γενικότερα του Πατριωτικού Κινήματος, έχει η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων του ΛΑ.Ο.Σ. ανά περιοχή. Η εκλογική τακτική του ΛΑ.Ο.Σ. σε αυτές τις εκλογές ήταν διπλή. Αφ' ενός μεν κατέβασε δικούς του υποψηφίους σε 1 δήμο (τον Γιώργο Καρατζαφέρη στον δήμο Θεσσαλονίκης) και 16 νομαρχίες, κάνοντας σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας πράξη το σύνθημα για Ρήξη και Ανατροπή. Αφ' ετέρου δε σε άλλους δήμους και νομαρχίες επιλέχθηκε η συμμετοχή υποψηφίων συμβούλων σε συνδυασμούς άλλων κομμάτων, με την λογική της στήριξης σε πρόσωπα και με τον φόβο ότι η αυτόνομη κάθοδος δεν είχε πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας.

  Ως προς την πρώτη ομάδα υποψηφιοτήτων, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Τόσο στον δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και σε 12 από τις 16 νομαρχίες τα αποτελέσματα του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν καλύτερα από αυτά των τελευταίων εθνικών εκλογών.

  Νομαρχία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Εθνικές Εκλογές 2004
  Δήμος Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρατζαφέρης 7,50% 4,39%
  Αθηνών-Πειραιώς Βαγγέλης Παπαδόπουλος 3,84% 2,83%
  Ανατολικής Αττικής Μάκης Βορίδης 4,99% 3,23%
  Αχαΐας Χαρά Αϋφαντή 2,29% 1,04%
  Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Δημήτρης Κολλάτος 3,26% 1,79%
  Έβρου-Ροδόπης Κυριάκος Κοζάρης 2,27% 1,35%
  Ημαθίας Στέφανος Βαφείδης 2,38% 3,56%
  Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσιπίδης 2,69% 4,17%
  Καρδίτσας Κώστας Καρδαράς 5,34% 0,98%
  Κοζάνης Νικόλαος Καρακουλάκης 1,03% 1,08%
  Κορινθίας Κωνσταντίνος Κορδώσης 1,43% 2,63%
  Λάρισας Δημήτριος Μητσιούλης 2,10% 2,08%
  Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Τσάλτας 2,76% 1,74%
  Πέλλας Κυριάκος Βελόπουλος 7,11% 3,44%
  Σερρών Ηλίας Πολατίδης 2,45% 2,15%
  Τρικάλων Κωνσταντίνα Σβάνα 1,33% 1,08%
  Χαλκιδικής Νικόλαος Ματθαίος 2,27% 1,97%

  Χάρη στον συνεχή αγώνα μελών και φίλων του κόμματος, για μία ακόμη φορά υπό ιδιαίτερα αντίξοες έως τρομοκρατικές συνθήκες, εξελέγησαν 7 δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι με την σημαία του ΛΑ.Ο.Σ.: 2 στον δήμο Θεσσαλονίκης, 2 στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, 1 στην νομαρχία Ανατολικής Αττικής και 2 στην νομαρχία Πέλλας. Αυτοί θα είναι η φωνή των Ελλήνων πατριωτών στα τοπικά συμβούλια για την επόμενη τετραετία, οι μόνοι που θα αντιταχθούν σε τοπικό επίπεδο στα σχέδια του ξενόδουλου και ανθελληνικού συστήματος. Μεγάλο κέρδος από όλες τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η σφυρηλάτηση των αγωνιστικών δεσμών στο εσωτερικό του κόμματος, η ανάδειξη στελεχών με αναγνώριση από τις τοπικές κοινωνίες και η πολύτιμη εμπειρία εκλογών ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο.

  Ως προς την δεύτερη ομάδα υποψηφιοτήτων, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις σε δημοτικό επίπεδο (τον ήδη αντιδήμαρχο Λαμίας Γ.Σαγιά στον δήμο Λαμιέων, τον Χ.Μαργαρίτη στον δήμο Βύρωνα και την Αικ.Γλυκού στον δήμο Ηλιουπόλεως), δεν εξελέγη κανένα από τα δεκάδες στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. που ήταν υποψήφιοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με υποψηφίους άλλου κόμματος. Σχεδόν όλοι κατατάχθηκαν πολύ χαμηλά στην σειρά σταυροδοσίας, ανεξάρτητα από την προσωπική τους πολιτική αξία, και απέτυχαν να εκλεγούν. Οι πατριώτες ψηφοφόροι δεν υπάκουσαν στην «κομματική γραμμή», όπως άλλωστε διαφαινόταν και από τις αντιδράσεις στην προεκλογική περίοδο. Παράλληλα προκλήθηκε, έστω μερική, σύγχυση στον κόσμο του ΛΑ.Ο.Σ. με την στήριξη υποψηφίων του πολιτικού κατεστημένου, ειδικά σε περιοχές που υπήρχαν υποψήφιοι του ΛΑ.Ο.Σ. σε επίπεδο νομαρχίας.

  Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του δήμου Αθηναίων και της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς. Οι πατριώτες της Αθήνας ήταν αδύνατον να ψηφίζουν στην δημαρχιακή κάλπη τον Νικήτα Κακλαμάνη (και το πολυφυλετικό ψηφοδέλτιό του) και στην νομαρχιακή τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο (και τους Άδωνι Γεωργιάδη και Παναγιώτη Θεοδωρακίδη), γιατί απλούστατα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα, ο ένας το «πολυπολιτισμικό» της ΝΔ και ο άλλος το πατριωτικό του ΛΑ.Ο.Σ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και την δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ. σε αυτόν (5,51% στις ευρωεκλογές 2004 και 2,86% στις εθνικές εκλογές 2004 στην Α' Αθηνών), χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία να κερδίσει συντριπτικά ο ΛΑ.Ο.Σ. τις εκλογικές εντυπώσεις, στέλνοντας και τον δήμο Αθηναίων (όπως έστειλε και τον δήμο Θεσσαλονίκης) στον Β' γύρο και να καταστεί ο ρυθμιστής των εκλογών στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

  Το συμπέρασμα από αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ξεκάθαρο: οι Έλληνες πατριώτες θέλουν Ρήξη και Ανατροπή με το πολιτικό κατεστημένο. Οι όποιοι συμβιβασμοί με το πολιτικό κατεστημένο δεν απέφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και γι' αυτό δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το Πατριωτικό Κίνημα έδειξε πως μπορεί να στηριχθεί μόνο στις δυνάμεις του και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και της πιο δύσκολης εκλογικής μάχης. Όπως έχει πει και ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης: «Ρήξη και Ανατροπή, όλα τα άλλα είναι ντροπή!»