Κύπρος Γη Εναλλία

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Απρίλιος 2004

  Τούτες τις 'Aγιες Ημέρες των Παθών του Κυρίου, γινόμαστε όλοι μάρτυρες των παθών της Κύπρου μας, παρακολουθώντας τις αφόρητες πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχεται η μαρτυρική Μεγαλόνησος από παντού, ακόμη και από την Ελλάδα, για να υποκύψουν οι Ελληνοκύπριοι και να πουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

  Αν πίεζε μόνον η Αμερική, θα έλεγα ότι το κάνει για να βοηθήσει την σύμμαχό της Τουρκία, ή για να πλήξει την ΕΕ στην καρδιά της, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα το καταλάβαινα. Νομίζω ότι περιττό είναι να πω ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο ΟΗΕ δρα σαν ενεργούμενο των Αμερικανών και ότι το σχέδιο φέρει τυπικώς και μόνο το όνομα του Γ.Γ. του. Ο ΟΗΕ έχει προ πολλού πάψει να είναι ένας αξιόπιστος διεθνής οργανισμός, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι του παρόντος να το αναλύσομε.

  Εδώ όμως υπάρχει πανευρωπαϊκή υστερία υπέρ του "σχεδίου" (ουσιαστικά υπέρ της Τουρκίας) και αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω. Τι συμφέρον έχει ΕΕ να εφαρμόσει ένα σχέδιο που προβλέπει αποκλίσεις (προσωρινές ή μόνιμες) από το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Γιατί θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο επικίνδυνο για την υπόστασή της προηγούμενο, το οποίο αργότερα μπορεί να επικαλεσθούν κι άλλες χώρες-μέλη για τον α' ή β' λόγο, οπότε το περίφημο ευρωπαϊκό (ή κοινοτικό) κεκτημένο θα αρχίσει να καταρρέει; Γιατί η ΕΕ αφήνει την Αμερική να ανακατεύεται στις υποθέσεις της αδιαμαρτυρητί; Επιτέλους, γιατί συνεστάθη; Για να συνεχίσει να είναι ομαδικώς υποταγμένη στις ΗΠΑ; Ήταν αυτό το όραμα των αειμνήστων εμπνευστών της de Gaulle, Adenauer, Spaak και de Gasperi;

  Μύρια όσα τεκταίνονται περί την υπόθεση της Κύπρου, πράγματα που δύσκολα μπορεί να χωρέσουν στον νου του απλού ανθρώπου. Καιρό τώρα έχει καταγγελθεί ότι εξαγοράζονται πολιτικοί και ΜΜΕ για να στηρίξουν το εξάμβλωμα Ανάν. Στην Ελλάδα τα δύο μεγάλα κόμματα πορεύονται σύμφωνα με τις προσταγές των μεγάλων του κόσμου. Το μεν ΠΑΣΟΚ φανερά (πρώτο εκείνο έσπευσε να στείλει αντιπροσώπους του στη μαρτυρική Μεγαλόνησο), η δε ΝΔ δια της ύποπτης σιωπής. "Την κεφαλήν ημών τοις ισχυροίς του κόσμου κλίνομεν!", για να παραφράσω μία φράση από την Θεία Λειτουργία.

  Στις πιο κρίσιμες στιγμές της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης στην Λοζάννη, ο Βενιζέλος είχε ως σύμβουλό του έναν πανέξυπνο Κωνσταντινουπολίτη. Βαθύς γνώστης της ιδιοσυστασίας και της ψυχοσύνθεσης των Τούρκων, υπέδειξε στον Βενιζέλο: "Όταν έχεις να κάμεις με Τούρκους, μία είναι η συνταγή: Αν τους επιδείξεις τον ανδρισμό σου, θα σου προσφέρουν τα οπίσθιά τους. Αν τους προτάξεις τα οπίσθιά σου, θα σου δείξουν τον ανδρισμό τους". Την τελευταία 40ετία και πλέον, ο Ελληνισμός προτάσσει συνεχώς τα οπίσθιά του. Αφού βάφτισε την ανικανότητά του να αντισταθεί στον Τουρκισμό, ως ειρηνική συνύπαρξη. Και αφού αντικατέστησε τη διεκδικητική πολιτική με τις φιγούρες ζεϊμπέκικου και κωμικών επαναπροσεγγίσεων, ο Ελληνισμός βαυκαλίζεται ότι είναι ποτέ δυνατόν να δελεάσει και, άρα, να ... ξεγελάσει τον τουρκικό συσφιγκτήρα βόα από του να αρπάξει και άλλα ελληνικά εδάφη.

  Αύριο θα έχομε να αντιμετωπίσομε τον αλβανικό επεκτατισμό. Ας μην κοροϊδευόμαστε, τα επεισόδια δεν πρόκειται να περιορισθούν μόνο στον Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, το θέμα της "Τσαμουριάς" μένει ανοικτό ακόμη για τους Αλβανούς. Τα οπίσθιά μας δείξαμε ακόμη και στους "Μακεδόνες" του Γκλιγκόροφ και ιδού τα αποτελέσματα. Επαληθεύτηκε πλήρως το ρηθέν υπό του Μητσοτάκη και το όνομα της Μακεδονίας ξεχάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Προφανώς έτσι ελπίζουν κάποιοι ότι θα ξεχαστεί και το Κυπριακό. Όμως, αν η Κύπρος παραδοθεί τελικά στον "Αττίλα" μέσω Ανάν που αναίσχυντα τον νομιμοποιεί, πολύ φοβάμαι ότι το Κυπριακό δεν θα ξεχαστεί τόσο εύκολα, αλλά ότι θα στοιχειώνει δια βίου τα όνειρά τους.

  Κατηγορία: