Και φέτος δεν λησμονήθηκε ο Κώστας Κουκίδης

 • Δημοσιεύτηκε: 25 Απρίλιος 2004

  Την Κυριακή 25 Απριλίου στις 12:00 πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή φορά εκδήλωση μνήμης και τιμής, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο σημείο που έπεσε ο φρουρός της Σημαίας, Κωνσταντίνος Κουκίδης στις 27 Απριλίου 1941, μην θέλοντας να παραδώσει το εθνικό μας σύμβολο στην σκλαβιά των Γερμανών.

  Παρά την βροχή αρκετοί πολίτες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου τους προσφέρθηκε δωρεάν το βιβλιαράκι του γνωστού συγγραφέα Δημήτρη Λαζογιώργου-Ελληνικού (έκδοση του εξαιρετικού περιοδικού ΕΛΛΟΠΙΑ), όπου καταγράφεται το χρονικό της θυσίας του παλικαριού που με την ηρωική του πράξη άνοιξε τον δρόμο της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της γερμανικής επιβουλής το 1941-44, και στο οποίο περιέχεται και το ποίημα «Ωδή στον φρουρό του Παρθενώνα» του τόσο πρόωρα (21 ετών) χαμένου ποιητή Βασίλη Κουρή.

  Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδηλώσεως είχε η Νομαρχιακή Οργάνωση Αθηνών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Την εκδήλωσή χαιρέτησε ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου (ΝΕΜ) Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος τόνισε «την υποχρέωση να μην λησμονούν οι Έλληνες πράξεις σαν αυτήν του Κώστα Κουκίδη. Θυσία η οποία υπήρξε πάνω από αριθμούς και πιθανότητες νίκης, αφού η Ελλάδα είχε ήδη κατακτηθεί από τους Γερμανούς. Μια πράξη πού υποδηλώνει την διαχρονική Ελληνική αρετή: Ου καταισχύνω όπλα τα ιερά, ουδʼ εγκαταλείψω τον παραστάτη, ότω αν στοιχήσω. Για εμάς τους εθνικιστές, η σημαία δεν υποστέλλεται και δεν παραδίδεται».

  Κατάθεση στεφάνου έγινε από τον γνωστό εκδότη και υπεύθυνο οργανώσεως της Ν.Ο. Γιάννη Γιαννάκενα. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ν.Ο Αθηνών Σπύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος εξήρε την υπερήφανη στάση του Κυπριακού Ελληνισμού με το ιστορικό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

  Και ιερό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κουκίδη

  Εξέλιξη πολύ θετική για την υπόθεση του Κουκίδη αποτελεί η πρωτοβουλία του πατέρα Νικόδημου Μπιλάλη και της «Πανελληνίας Ενώσεως Φίλων των Πολυτέκνων» (ΠΕΦΙΠ), να τελέσουν το πρωί της Τρίτης 27 Απριλίου, ιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα.

  Στην τελετή (που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση) παρευρέθηκαν αντιπροσωπίες μαθητών της περιοχής, εκπρόσωπος του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη, εκ μέρος του Ελληνικού Μετώπου ο Ιωάννης Γιαννάκενας, ο εκδότης του περιοδικού «Ελλοπία» Θ. Μπινιχάκης, ο στρατηγός Θ. Φάκος, ο πτέραρχος Γ. Τσαλουχίδης, ο ιστορικός Στέφανος Σωτηρίου, ο εκπρόσωπος των Πολυτέκνων Κύπρου Κλείτος Πεττεμερίδης και πλήθος κόσμου.

  Κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Α. Αντωνίου (εκ μέρους της ΠΕΦΙΠ) και τον πτέραρχο Γ. Τσαλουχίδη (εκ μέρους της Πανελληνίας Ενώσεως Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»).

  Κατηγορία: