Καθηγήτρια Γαλλικών η κ. Ρεπούση

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτώβριος 2007

  Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχα σε μία πρωινή εκπομπή στο MEGA, για το θέμα του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού, όπου προσκεκλημένος ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιαννουλόπουλος με τον οποίο είχα έναν γόνιμο, αλλά και λίαν αποκαλυπτικό διάλογο. Υπενθυμίζω για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν ότι ο κ. Γιαννουλόπουλος ήταν εδώ και ένα χρόνο, ο κατά κάποιο τρόπο δημόσιος υπερασπιστής του βιβλίου της κας Ρεπούση προσκεκλημένος σε όλα τα κανάλια. Ο ίδιος αρνείται βέβαια κάποια οργανική σχέση με την ομάδα Ρεπούση όμως η ιδεολογική τους ταύτιση είναι δεδομένη.

  Στην εκπομπή αυτή λοιπόν συνέβησαν δύο αξιοσημείωτα γεγονότα. Το ένα είναι ότι ο κ. Καθηγητής αμφισβήτησε το επιστημονικό μου δικαίωμα να εκφράζω ιστορικές απόψεις, λέγοντας ότι αν και είμαι κάτοχος Πανεπιστημιακού Διπλώματος στην επιστήμη της Ιστορίας από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, παρ' όλα αυτά δεν αρκεί αυτό για να είμαι Ιστορικός. Το δεύτερο αποκαλύφθηκε η ιδεολογική ταυτότητα αυτής της ομάδος, συγκεκριμένα στην ερώτησή μου, εάν τα Σκόπια καλώς ή κακώς κατά την γνώμή του ονομάζονται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και εάν οι Σκοπιανοί είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ο κ. καθηγητής ευθαρσώς είπε, ότι τα Σκόπια έχουν δικαίωμα να ονομάζονται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ότι οι Σκοπιανοί είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.

  Αυτά ελέχθησαν όπως ακριβώς τα ακούτε! Μάλιστα κατά την άποψή του, η εμμονή των Ελλήνων με το όνομά ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι θέμα ψυχιατρικό και βεβαίως και προφανώς εθνικιστικό. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν στα Πανεπιστήμια μας, έχουμε δώσει θέση σε ανθρώπους αυτών των ιδεών για να διδάσκουν τα παιδιά μας, τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν; Η μεγάλη νίκη όλων ημών που από την αρχή πολεμήσαμε αυτό το βιβλίο έγκειται στο ότι αποκλείσαμε την πιθανότητα να επακολουθήσουν και άλλα παρόμοια. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αλλάξουν προς την ίδια κατεύθυνση όλα τα βιβλία Ιστορίας, όλων των Τάξεων. Φαντάζομαι ότι τώρα θα το ξανασκεφθούν, ειδάλλως εδώ είμαστε πάλι.

  Ως προς το θέμα όμως του ποιοι γίνονται καθηγητές Ιστορίας στα Πανεπιστήμιά μας; Στο εάν εγώ φερ' ειπείν, με Πτυχίο Ιστορίας δικαιούμαι να δηλώνω Ιστορικός ή όχι, εξαιρετικά διδακτικά είναι όσα θα σας δείξω στην συνέχεια. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η άποψη του κ. Γιαννουλόπουλου ήταν ότι εγώ, ένας απλός κάτοχος Πανεπιστημιακού Τίτλου Ιστορίας, δεν δικαιούμαι να δηλώνω Ιστορικός! Και άρα δεν δικαιούμαι να συγγράφω προφανώς σχολικά βιβλία ιστορίας, ούτε να εκφράζω επιστημονικές απόψεις γι' αυτά, παρά μόνον πολιτικές. Μάλιστα! Με πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας άραγε, δικαιούμαι να δηλώνω Ιστορικός;

  Δείτε λοιπόν τι αποδεικνύεται μετά από μία μικρή δημοσιογραφική έρευνα. Στο ΦΕΚ με ημερομηνία 13/09/1980, τεύχος τρίτον, με αριθμό φύλλου 266, εκδοθέν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου αναφέρονται οι διορισμοί των διαφόρων πτυχιούχων σε θέσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως στην σελίδα 2347, του κλάδου Α5 των πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας βρίσκουμε το εξής όνομα: Ρεπούση Μαρία του Βασιλείου, διορισθείσα σε Γυμνάσιο στην Άρτα. Καθηγήτρια Γαλλικών δηλαδή για όσους δεν κατάλαβαν.

  Στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 86, της 15ης Απριλίου του 2005, σελ. 598 προκηρύχθηκε μία θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 73, της 2ας Φεβρουαρίου του 2007 στην σελίδα 612 γίνεται ο διορισμός της κας Ρεπούση, ως επίκουρης καθηγήτριας με μονιμότητα σύμφωνα με την προηγουμένως προκηρυχθείσα θέση. Δηλ η προκήρυξη της θέσεως έγινε αφού είχε αναλάβει την συγγραφή του βιβλίου και ο διορισμός, έγινε, αφού είχε συγγράψει προηγουμένως το βιβλίο. Δηλ. όταν παρέδωσε το βιβλίο αυτό η κα Ρεπούση δεν ήταν μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

  Προφανώς θα πει κάποιος είχε διδακτική εμπειρία, μεταπτυχιακά, διδακτορικούς τίτλους, όλα καλά, πτυχίο Ιστορίας όχι. Δεν ήταν Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιστορίας, όταν παρέδωσε το βιβλίο επαναλαμβάνω, και αυτό τα λέει όλα. Η ίδια κυρία Ρεπούση, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Ακαδημίας Αθηνών να κρίνει το έργο της. Και ο νοών νοείτο!

  Υ.Γ. Η ομιλία του Προέδρου μας στο Κοινοβούλιο άφησε ιστορία. Ήταν απλά υπέροχος! Πρόεδρε μας έκανες όλους υπερήφανους!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 6ης Οκτωβρίου της εφημερίδας Άλφα 1.

  Κατηγορία: