Η επιλογή της μουσουλμάνας υποψηφίας Γκιουλ Καραχασάν από το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιας υπερνομάρχης Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας μπορεί να αιφνιδίασε, αλλά τέτοιου είδους εκπλήξεις θα πρέπει να περιμένουμε πολλές στο μέλλον από τον Γ. Παπανδρέου. «Είναι κακό να έχουμε επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας μία μουσουλμάνα», ερωτούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το πώς θέτουμε τα ερωτήματα είναι εξίσου σημαντικό με το τι απαντήσεις δίνουμε.
Διότι φυσικά και δεν είναι κακό και επιλήψιμο να έχεις μουσουλμάνα υποψήφια. Το πρόβλημα ξεκινάει αν αυτή η μουσουλμάνα δεν έχει Ελληνική εθνική συνείδηση. Η κ. Καραχασάν καταρχάς είναι Πομάκα, άρα δεν έχει καμμία σχέση φυλετικά με τους Τούρκους, διότι οι Πομάκοι είναι πανάρχαιο Ελληνικό Θρακικό φύλο. Με την ασυγχώρητη αβελτηρία του Ελλαδικού κράτους όμως φθάσαμε σήμερα πολλοί Πομάκοι να νιώθουν Τούρκοι και όχι Έλληνες.
Ισχύει αυτό για την κ. Καραχασάν; Το ερώτημα απλό και εύκολο. Σε συνέντευξή της στο Mega στις 8 Μαϊου δήλωσε πως «είναι Ελληνίδα πολίτης». Μα φυσικά είναι «Ελληνίδα πολίτης», δεν είπε κανείς ότι είναι πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας! Το διακύβευμα εδώ είναι αν έχει Ελληνική εθνική συνείδηση. Διότι τότε οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Ειδικά σήμερα που αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Μεχμέτ Ιλχάν επισκέφθηκε την Τουρκία για να συζητήσει τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητος! 'Αρχισε αμέσως ο συμψηφισμός της ενδοτικότητος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η συζήτηση δεν κλείνει εδώ. Θα πρέπει να δούμε τις θέσεις της κ. Καραχασάν σε συνεντεύξεις της, ειδικά στον μειονοτικό τύπο, αλλά και τους μουσουλμάνους υποψηφίους που θα διαλέξει ή θα της διαλέξουν. Ελπίζω οι αναφορές των τουρκικών εφημερίδων, ότι «ο κ. Παπανδρέου επέλεξε μία τουρκάλα υποψήφια», να μην απηχούν τελικώς την πραγματικότητα. Το να ρωτάμε όμως την εθνική συνείδηση ενός μουσουλμάνου υποψηφίου δεν είναι «υπερ-συντηρητισμός» όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ούτε «ακροδεξιά άποψη» όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης. Που ακούσθηκε σε έναν δημόσιο διάλογο, σε μία δημοκρατία, να απαγορεύονται ερωτήματα προς τους υποψηφίους, ή για να θέσουμε ερωτήματα θα πρέπει να πάρουμε την άδεια από τον κ. Μπίστη και τον κ. Κουναλάκη;
Το αν σωστά τώρα ο κ. Παπανδρέου επέλεξε μία μουσουλμάνα επικεφαλής είναι ένα άλλο ζήτημα. Διότι η σημειολογία των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου είναι ότι η κ. Καραχασάν επιλέχθηκε «ως μουσουλμάνα», για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ανοικτό κόμμα». Για εμένα αυτός δεν είναι επαρκής λόγος επιλογής ενός υποψηφίου, ειδικά σε μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή. Ρώτησε κανείς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - στο όνομα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» - αν θέλουν να ψηφίσουν μία μουσουλμάνα υπερνομάρχη; Προφανώς όχι. Διότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν Έλληνα χριστιανό πολίτη να χρησιμοποιήσει το θρησκευτικό κριτήριο ως προσωπικό κριτήριο πολιτικής επιλογής και να καταψηφίσει την επιλογή του κ. Παπανδρέου.