Η οικονομική πορεία της Ελλάδας

  • Δημοσιεύτηκε: 15 Νοέμβριος 2001

    Με ενθουσιασμό χειροκρότησαν τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ τον εξέχοντα οικονομολόγο και δημοσιογράφο κ. Κώστα Κόλμερ, στην ομιλία του κατά το δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου. Ο κ. Κόλμερ ανέλυσε με τον μοναδικό του τρόπο την οικονομική πορεία της Ελλάδος του Ευρώ και των Ολυμπιακών Αγώνων με φόντο έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν αποτελεί αυθαίρετη επινόηση του ομιλητού αλλά το πλαίσιο, στο οποίο θέλει να τοποθετήσει την τρέχουσα πολεμική σύρραξη ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και οι δυνάμεις που ενεργά τον συνδράμουν.

    Ο κ. Κόλμερ στην απολύτως τεκμηριωμένη τοποθέτησή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για το Ευρώ. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ για το Ευρώ, παραπέμποντας και σε παρελθόντα παραδείγματα εμπλοκής της χώρας μας σε νομισματικές ενώσεις, παρατήρησε ότι η αντικατάσταση της δραχμής με το Ευρώ έγινε με πολιτικά κίνητρα και όχι οικονομικά, αφού η χώρα μας σε καμμία περίπτωση δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στην ΟΝΕ.

    Ολυμπιακοί Αγώνες

    Θεωρώντας ότι το θέμα της διοργανώσεως της Ολυμπιάδος έχει τρεις βασικές παραμέτρους, την χρονική, την οικονομική και την οργανωτική, ο κ. Κόλμερ θεώρησε ότι για το διάστημα των 1000 ημερών, συμπεριλαμβανομένων αργιών, απεργιών και θεομηνιών, που απομένουν, η απόδοση έργων ύψους 2,2 δισ. ημερησίως είναι - μαθηματικά τουλάχιστον - αδύνατος, όχι μόνον για τις ελληνικές αλλά για οποιαδήποτε άλλη ανά τον κόσμο κατασκευαστική εταιρεία. Ο δε διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων σε 7 υφυπουργούς και 2 υπουργούς, σε συνδυασμό με τον παραμερισμό της δήθεν αρμοδίου επιτροπής, καθιστά το νεφέλωμα που σκεπάζει την υπόθεση της Ολυμπιάδος πολύ πιο πυκνό.

    Βάσει αυτής και μόνον της απλής αλλά απολύτως ρεαλιστικής συλλογιστικής, καθίσταται η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων αδύνατος. Ακόμη όμως και αν η χώρα μας υπερβεί όλα αυτά τα εμπόδια και καταστεί έτοιμη να διοργανώσει την Ολυμπιάδα, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος, η οποία έως τώρα αποκρύπτεται συστηματικά από την κυβέρνηση.

    17 Ν

    Το ζήτημα της τρομοκρατίας, το οποίο ανέκαθεν εθίγετο από ξένες κυβερνήσεις και ιδίως από εκείνη των ΗΠΑ, δεν αποτελεί απλά μία πολιτική υπονομεύσεως της χώρας μας, όπως συχνότατα ερμηνεύεται από τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές φωνές. Σε πρόσφατη εκπομπή του ο κ. Παπαχελάς αλλά και διάφορες ελληνικές εφημερίδες με δημοσιεύματά τους, παίρνοντας ως αφετηρία τις δηλώσεις του τέως πρέσβη των ΗΠΑ κ. Νάιλς, εστίασαν στην μεθοδολογία διώξεως της τρομοκρατίας που θα ακολουθήσει η υπερδύναμη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η απαίτηση εκδόσεως υπηκόων άλλων χωρών - κατά παράβαση των συνταγμάτων τους, καθώς και τα στρατοδικεία (!!!) που θα εκδικάσουν τις υποθέσεις τρομοκρατίας κατόπιν ανακρίσεων μετά βασανιστηρίων.

    Ανερωτήθη λοιπόν ο κ. Κόλμερ, τί θα πράξει η Ελλάδα, σε περίπτωση που της ζητηθεί η έκδοση συγκεκριμένων ατόμων, Ελλήνων υπηκόων, που είναι γνωστοί σε όλους πλην ημών - απʼ ότι φαίνεται - για την εμπλοκή τους στην δράση της «17 Νοέμβρη». Την ίδια στιγμή που εξετίθεντο αυτοί οι προβληματισμοί η 17 Ν πυροδοτούσε εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία της Αmerican Express. O κ. Κόλμερ δεν δίστασε να εκτιμήσει ότι, αν δεν παραδοθεί η 17 Νοέμβρη, οι Ολυμπιακοί δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς διαρκούντος ενός Πολέμου με αγνώστους αντιπάλους, καμμία χώρα δεν θα δεχθεί να διακινδυνεύσει τις ζωές της ελίτ των αθλητών της, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα συγχωρήσουν μία τέτοια στάση στην χώρα μας.

    Το Ευρώ

    Για το Ευρώ ο κ. Κόλμερ τόνισε ότι ποτέ δεν έγινε μία λευκή βίβλος, όπου θα κατεγράφοντο τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής της χώρας μας στην νομισματική ένωση. Οι Έλληνες είναι οι πλέον ανενημέρωτοι σχετικά με αυτό το θέμα. Στην συνέχεια παρετέθησαν ιστορικά στοιχεία από την εποχή του Τρωικού Πολέμου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας, οποτεδήποτε συμμετείχε σε ανάλογες ενώσεις, καταργώντας το εθνικό νόμισμα, απετύγχανε παταγωδώς.

    Επανερχόμενος στην σημερινή εποχή, ο κ. Κόλμερ υπογράμμισε ότι η ΟΝΕ είναι πολύ επικίνδυνο εγχείρημα για μία χώρα με ελλειμματικό ισοζύγιο και αναγκαστικά αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα του 1981-2001 σε καμμία περίπτωση δεν πληρεί των προϋποθέσεων που ετέθησαν για την συμμετοχή της σε κοινό νόμισμα. Μία χώρα με υπερβαίνοντα ελλείμματα, με ελάχιστες επενδύσεις ξένων κεφαλαίων, με χαμηλότατους μισθούς και παραγωγικότητα στο 65% του μέσου όρου που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υψηλή φορολογία, δαπάνες παιδείας μόλις στο 3% (Μ.Ο. Ε.Ε. πάνω από 5%), με ελάχιστη χρήση του Διαδικτύου, φτώχεια στο 22% (Ε.Ε.: 18%) και το χαμηλότερο κατά κεφαλήν προϊόν, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί παρασιτική και όχι να εισέλθει στην Νομισματική Ένωση. Μιλάμε για μία Ελλάδα ουραγό στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ.

    Τα τελευταία χρόνια τα συναλλαγματικά αποθέματα παρουσιάζουν ετησίως μείωση μέχρι και 50% και σε μερικές ημέρες ο κάθε Έλληνας καταθέτης ελληνικών τραπεζών θα διαπιστώσει ότι μπορεί να διώξει τα λεφτά του σε μία μη κοινοτική τράπεζα, η οποία θα τον απαλλάσσει από τους φόρους. Το ίδιο είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις το 1864, το 1922, το 1929-30 και το 1945. Με την ελαχιστοποίηση της νομισματικής κυκλοφορίας η χώρα μας οδηγείται σε κατάσταση αχρηματίας. Φυσικά όμως, συνέχισε, αυτή είναι μία βραδέως εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον μέσο πολίτη.

    Αφύπνιση

    Κλείνοντας ο κ. Κόλμερ, μετριάζοντας την απαισιοδοξία που μοιραία γεννήθηκε στο ακροατήριό του, εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως τελικά η κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε, οδηγήσει στην αφύπνιση των Ελλήνων, ώστε αυτοί να δώσουν τα ινία της τύχης τους σε πατριώτες και όχι ανίκανους και υστερικούς, όπως ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Κόλμερ, είναι μία χώρα με ανακλαστικά και ιστορικά συνηθισμένη στο κατά την ξένη ορολογία «Management by Crisis». Μία πατριωτική κυβέρνηση θα έπρεπε να περισώσει πάσει θυσία το εθνικό της νόμισμα, να φροντίσει για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, την άμεση λύση του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την ενίσχυση της Παιδείας καθώς και της Εθνικής Άμυνας.

    Πως μπήκαμε στην ΟΝΕ

    Ο κ. Κώστας Κόλμερ, στην συνέχεια απήντησε σε ερωτήματα των μελών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Στην ερώτηση «γιατί τελικά η χώρα μας έγινε δεκτή στην ΟΝΕ, αφού δεν πληρούσε των προϋποθέσεων», η οποία ετέθη από τον Διευθυντή Οικονομικών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Φαίδωνα Δημόπουλο, ο κ. Κόλμερ απέδωσε το γεγονός σε καθαρά πολιτικά κίνητρα της κραταιάς Γερμανίας και στο σύμπλεγμα ανωτερότητας των Γάλλων. Η ερμηνεία περιελάμβανε και μία σημαντική αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν πάντοτε στα ενωτικά σχέδια των Γερμανών από την εποχή του Ρίμπεντροπ και του Γκαίμπελς, εν αντιθέσει με την Βρετανία και την Πορτογαλία, ενώ για τον Χίτλερ θα αποτελούσε τόπο διακοπών των συνταξιούχων Αρίων. Αν άλλωστε διαβάσει κανείς σχετικά κείμενα, θα διαπιστώσει ότι το σημερινό «ευρωκατασκεύασμα», συμπεριλαμβανομένης μέχρι και της Κεντρικής Τραπέζης, αποτελεί απαράλλακτη υιοθέτηση αυτών των οραματισμών.

    Εθνική - Alpha

    Σε ερώτηση σχετικά με την συγχώνευση της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Κόλμερ εξετίμησε ότι το τερατούργημα που θα δημιουργηθεί δεν θα πράξει άλλο από αυτό που θα πράξουν και οι υπόλοιποι Έλληνες: «Θα μεταφέρει τα χρήματα σε εξωκοινοτικές τράπεζες!»

    Κατηγορία: