Η ξεχασμένη "Γραμμή Μεταξά"

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Απρίλιος 2003

  Παρακολουθώντας στις ειδήσεις τις εκδηλώσεις στις 7 Απριλίου για τους μαχητές του «Ρούπελ», παρατήρησα ότι ούτε ο εκφωνητής, αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απετόλμησαν, έστω και μία φορά, να το αναφέρουν με όνομα διαφορετικό. Το παλιό λοιπόν «Ρούπελ» είναι που κράτησε τα γερμανικά τανκς και όχι, όπως νομίζαμε, η μάλλον ανύπαρκτη «Γραμμή Μεταξά».

  Κρίμα! Η Δημοκρατία απαιτεί ευρύτητα πνεύματος και όχι στενόμυαλους ανθρώπους, που πασχίζουν να κάνουν με το όνομα του αείμνηστου Μεταξά ό,τι και οι Αρχαίοι με το όνομα του Ηρόστρατου. Να μην το αναφέρουν μπας και πέσει σε λήθη. Έτσι, κάθε 28η Οκτωβρίου, ακούμε για το ΟΧΙ που είπε ... ο ελληνικός λαός ξεσηκωμένος σύσσωμος στις τρεις τα χαράματα από το κρεβάτι του. Χωρίς Βασιλέα, χωρίς Πρωθυπουργό, χωρίς Αρχιστράτηγο! Αρμόζει άραγε να γελοιοποιείται κανείς τόσο πολύ, μόνο και μόνο για να μην αναφέρει ένα όνομα;

  Αν πάτε στο Παρίσι π.χ. θα δείτε δρόμους που έχουν το όνομα του Ρισελιέ, του Λουδοβίκου 14ου, του Δαντών, του Ναπολέοντος, του Θιέρσου και του ντε Γκώλ. Όλοι είναι Γαλλική Ιστορία. Ο καθένας έπαιξε τον ρόλο του με επιτυχία την στιγμή που χρειάστηκε και όπως το απαιτούσαν οι καιροί. Μόνο στην Ελλάδα συναντούμε την γελοιότητα να μην πρέπει να αναφερθεί το όνομα Μεταξάς και τα ονόματα βασιλέων. Ειδικά στην επαρχία, έχουν απαλειφθεί τα φρικτά αυτά ονόματα από τις πλατείες και τους δρόμους, που τώρα φέρουν τα «δημοκρατικά» ονόματα του Γεννηματά, της Μερκούρη και του ... Βαφειάδη.

  Είχε μάλιστα δημιουργηθεί πρόβλημα όταν θέλησαν να στήσουν στο Καλλιμάρμαρο στήλη με τα ονόματα των «Χρυσών Ολυμπιονικών» σχετικά με το τι όνομα θα έγραφαν για την «χρυσή νίκη» στην ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών της Ρώμης του 1960. Τελικά αποφάσισαν να γράψουν το όνομα ... του σκάφους «και το πλήρωμά του», έτσι όλως γενικώς και αορίστως. Πόση θλιβερή μικροπρέπεια καθόλου αρμόζουσα σε ανθρώπους πράγματι δημοκρατικούς!

  Κατηγορία: