Μια λαίλαπα, η πιο δυνατή από όλες τις προηγούμενες στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, απειλεί τους Έλληνες, αλίμονο, με αφελληνισμό. Ενισχυμένη αυτή η σύγχρονη λαίλαπα με τις «εκσυγχρονιστικές» απόψεις κάποιων αγγλογαλουχημένων πολιτικών, με την τεχνολογία, την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, φαντάζει όλο και πιο απειλητική. Καθετί το ελληνικό στην σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία μας, τρομάζει, και θέτει κάποιους «Έλληνες-ανθέλληνες» (υπάρχουν και τέτοιοι), σε συναγερμό. Βρίσκονται αυτοί, δυστυχώς παντού, και σε καίρια πόστα, έτοιμοι να πατάξουν τις όποιες αντιδράσεις. Τους έχει κυριεύσει ένα άνευ προηγουμένου ανθελληνικό αμόκ. Έχοντας για «ευαγγέλιό» τους τις γνωστές θεωρίες της «σύγχρονης σκέψης», του διεθνισμού και της πολυπολιτισμικότητας, μοιάζουν να είναι ταγμένοι να αλώσουν την παιδεία και το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων.
Ακούσαμε με προσοχή, τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην ομιλία της ενθρόνισής του. Μίλησε με πατριωτισμό, και φάνηκε αποφασισμένος να προασπίσει τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού, ορθώνοντας εθνικό ανάστημα, όπως κι ο προκάτοχός του, κόντρα στους πολιτικούς και στην υποχωρητική πολιτική που ακολουθούν. Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε και για την Ελληνική Παιδεία, και το λέγειν που θα πρέπει να έχει η Εκκλησία, στην εφαρμογή της. Στο άκουσμα του οράματος του Αρχιεπισκόπου, κάποιοι ενοχλήθηκαν. Τόση ήταν η ενόχλησή τους, που χωρίς καθυστέρηση έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε περίπου ότι και η παιδεία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα (φοβούμενος ίσως, ότι θα τα χαλάσει με τον εταίρο του στην κυβέρνηση).
Οι κυβερνώντες ήταν κατ' εμάς, αρκούντως επεξηγηματικοί... Δεν σκοπεύουν να παρέχουν «ατόφια Ελληνική παιδεία» στους νέους μας. Σημάδια κατολίσθησης αυτά, αλλά και προπομπός αυτών που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι μόνο αυτά που πυροδότησε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου. Πόσοι άραγε από τους Έλληνες της Κύπρου (και της Ελλάδος - μαθαίνουμε ότι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στην μητέρα Πατρίδα) γνωρίζουν τι πραγματικά περιλαμβάνει η περιλάλητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Πόσο επηρεάζει τους σχεδιασμούς για την παιδεία των Ελλήνων, η πολυπολιτισμικότητα που φέρνει μαζί του ο εξευρωπαϊσμός μας, και η με το ζόρι, και μετά των Ελληνικών υποχωρήσεων, καλή γειτονία με την Τουρκία (ανεξαρτήτως της προκλητικότητας της τελευταίας); Οι μεθοδεύσεις που γίνονται δια της μεταρρύθμισης της Ελληνικής Παιδείας θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει. Στόχος των μεθοδεύσεων αυτών, να αφελληνιστεί ο Ελληνισμός, ξεκινώντας από την νεολαία. Τα μυαλά της νέας αυτής «προοδευτικής προσέγγισης» οραματίζονται ένα ασπόνδυλο έθνος, αποκομμένο από τις ρίζες του, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Είναι σίγουρο ότι οι ξένοι εχθροί του έθνους, ευνοούν τέτοιες προσεγγίσεις, που οδηγούν στην εθνική απονεύρωση του Ελληνισμού. Θα έχουν έτσι πιο εύκολο έργο στην χειραγώγησή του (θα πάψει να είναι δυσκολοκυβέρνητος, όπως έλεγε κι ο πολύς Κίσινγκερ).
«Το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σύγχρονης Κυπριακής εκπαίδευσης παραμένει ελληνοκυπριακοκεντρικό, στενά εθνοκεντρικό, και πολιτισμικά μονολιθικό», «αγνοεί τη διαπολιτισμικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Κυπριακής κονωνίας», «για την αναδόμηση του Δημοκρατικού και Ανθρώπινου Σχολείου του μέλλοντος επιβάλλεται ο ιδεολογικός αναπροσανατολισμός και η αναμόρφωση της σκοποθεσίας της Κυπριακής εκπαίδευσης με την απάλειψη των στενά εθνοκεντρικών, μονοπολιτισμικών και κατ' επέκταση εθνικοδυιστικών στοιχείων». Τα πιο πάνω είναι αποσπάσματα από τις «κρίσιμες ζώνες προβληματισμού» του «μανιφέστου της διαμορφωτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ημερομηνίας 31.8.2004, του Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού. Λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούμε να παραθέσουμε άλλα ανατριχιαστικά στοιχεία που βρίσκουμε στο μανιφέστο. Ανάμεσα σ' άλλα υπάρχουν εισηγήσεις για συγκρότηση ομάδας επιστημόνων από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας, σταδιακή «μείωση της εξάρτησης από την Ελλάδα» κ.α.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι που προωθούν τα πιο πάνω, μας έφεραν στο σχέδιο Ανάν, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες πρόνοιες ευνουχισμού της Ελληνικής Παιδείας που δικαιούνται τα παιδιά μας. Επιχειρείται η «ποινικοποίηση του πατριωτισμού», και η ισοπέδωση των ιδεών. Οι Έλληνες που τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά, οφείλουν επιτέλους να δώσουν τα κατάλληλα μηνύματα, δίνοντας δύναμη στις πολιτικές δυνάμεις που συνεχίζουν τον αγώνα.