Αρχικά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα τα Φεστιβάλ Τεχνών προκύπτουν κυρίως από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, από δημοτικούς φορείς με κάποιο μεράκι για το θέμα και ότι στην ουσία Φεστιβάλ με πραγματικά διεθνή ακτινοβολία εκλίπουν αισθητά (Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Πάτρας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μερικά ελάχιστα ακόμη), αναλογικά με τον ιστορικό και παραδοσιακό όγκο που υπάρχει και που δεν είναι επαρκώς εκμεταλλεύσιμος απο κανέναν φορέα σωστά και οργανωμένα.
Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής που, η ιστορικότητά της, η άφθονη ύπαιθρος, οι πολλοί δήμοι και κοινότητες και η ραγδαία εξέλιξη και αύξηση του πληθυσμού θα το επέτρεπαν και θα ήταν και επιβεβλημένο, δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα να συντονιστεί μία ανάλογη πολιτιστική κίνηση διεθνούς εμβέλειας , που θα ωφελούσε την περιοχή σε επίπεδο:
Αν θα θέλαμε ένα συγκριτικό παράδειγμα, ας αναλογιστούμε τα οφέλη του κέντρου των Αθηνών από το Ηρώδειο στην θερινή περίοδο ή τα οφέλη στα περίγυρα της Επιδαύρου με τα Επιδαύρεια. Όποιον κάτοικο ή επιχειρηματία κι αν ρωτήσουμε, θα μας απαντήσει οτι οι θερινοί αυτοί 2 μήνες και η άφιξη τουριστών και επισκεπτών απ'όλο τον κόσμο κατά χιλιάδες, για τις παραστάσεις και τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, αναζωογονούν οικονομικά την περιοχή, όχι μόνο της Επιδαύρου, αλλά της μισής σχεδόν Πελοποννήσου για όλον τον Χειμώνα, έως την επόμενη έναρξη του θερινού Φεστιβάλ.
Προτείνουμε λοιπόν, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και σε άμεσο συντονισμό με τους Δήμους και τις Κοινότητες, να θεσμοθετηθεί ένα Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Ανατολικής Αττικής. Να λαμβάνει χώρα μέσα στη θερινή ή και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, αφού σε όλη την Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλοί και βαρυσήμαντοι ιστορικοί αρχαιολογικοί χώροι (Σούνιο, Τύμβος Μαραθώνος, Ραμνούς, Λαύριο, Κρωπία κ.α.).
Οι περισσότεροι Δήμοι και Κοινότητες είναι παραθαλάσσιοι και εύλογα ευνοείται ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων διακοπών από τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών. Είτε με πρόσβαση απο θάλασσα (δημιουργία χώρων για φύλαξη σκαφών, βελτίωση λιμανιών για εισροή υψηλού Τουρισμού), είτε με την προνομιακή θέση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Να αναλάβει λοιπόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής τον σχεδιασμό και την κατοχύρωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών (Θεάτρου - Χορού - Τραγουδιού / Μουσικής), σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, που οφείλει στήριξη σε παρόμοιες ενέργειες, πιθανά και με το Υπουργείο Τουρισμού, με τελικό αποδέκτη τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος και πλάτος του Νομού.
Μπορεί να διαρκεί απο 20-40 ημέρες (θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα απο τα μέσα Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να ενισχυθεί Τουριστικά η περιοχή σε περίοδο χαμηλού Τουρισμού και να ευεργετείται οικονομικά). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη διαφημιστική καμπάνια και προβολή του γεγονότος μέσω ΜΜΕ, ΕΟΤ, Διαδικτύου.
Το Φεστιβάλ πολιτιστικά θα αφορά την προώθηση του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, της Αριστοφανικής Κωμωδίας, των παραδοσιακών χορών, του παραδοσιακού Ελληνικού τραγουδιού και της Μουσικής γενικότερα (πιθανά και με θεσμοθετημένους Διαγωνισμούς). Θα φιλοξενεί θιάσους και ομάδες καλλιτεχνών, ισομοιρασμένα εσωτερικού και εξωτερικού, με ανάλογη θεματολογία για ανταλλαγή πολιτιστικών απόψεων και θα μοιραστεί στους περισσότερους Δήμους (αρχικά στους υπάρχοντες διαμορφωμένους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης - θέατρα, που οι περισσότεροι Δήμοι διαθέτουν, στη συνέχεια θα ανεγερθούν νέοι χώροι και θα ανακατασκευαστούν άλλοι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν μεγάλα σκηνικά δρώμενα).
Τα οφέλη είναι μεγάλα: Θα προβληθούν και αναγκαστικά θα βελτιωθούν οι εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι - στων οποίων τα περίχωρα θα λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ - οι οποίοι και θα αποφέρουν περισσότερα, θα γεμίζουν ξενοδοχεία, θα ενισχύονται σημαντικά επιχειρήσεις (μαγαζιά, εστιατόρια, παραλιακά κέντρα, κάμπινγκ κ.λ.π.). Ας μην ξεχνάμε και το όφελος σε επίπεδο κάλυψης θέσεων εργασίας. Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου Πολιτιστικού γεγονότος διεθνούς αναφοράς, θα σημαίνει αυτόματα και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας (Τεχνικών, Τεχνιτών, Καλλιτεχνών, Διοικητικών, Υπαλλήλων Γραφείου, Τουριστικών Υπαλλήλων, Ξεναγών, Υπαλλήλων εξυπηρέτησης και διαφόρων ειδικοτήτων).
Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, καινοτομικά και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, θα μπορούσε να καταστήσει την δυστυχώς υποβαθμισμένη - παρά την ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη - και με μικρές δημοτικές Πολιτιστικές πρωτοβουλίες, Ανατολική Αττική, σε πόλο έλξης υψηλού Τουρισμού και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτιστικού Πλούτου.