Η θέση του Λαϊκού Νομαρχιακού Συναγερμού για την Ανατολική Αττική για τον Πολιτισμό (Μέρος Α')

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Ιούλιος 2006

   

  ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

  Σκοπός του ιδρύματος θα είναι:

   

  • Η ανάδειξη και προβολή των χώρων όλων των μνημείων (αρχαίων, βυζαντινών και νεωτέρων) της Ανατολικής Αττικής, καθώς και η αξιοποίηση τους, τόσο για τους κατοίκους και ιδίως των μαθητών των περιοχών αυτών, όσο και για τους ξένους περιηγητές. Σήμερα ο μόνος χώρος ο οποίος είναι τουριστικός χωρίς να είναι τελείως αξιοποιημένος είναι το Σούνιο και σε μικρότερο βαθμό ο Μαραθώνας. Υπάρχουν σημαντικοί χώροι όπως το Αμφιαράειον και ο Ραμνούντας οι οποίοι δεν τυγχάνουν καμίας μέριμνας.

    

  • Η συγκέντρωση και η προβολή του έργου του πνευματικού κόσμου της Αν. Αττικής, π.χ. φιλόλογοι, λογοτέχνες, ποιητές, ερευνητές, κ.τ.λ. το έργο τους θα αρχειοθετείται στην βιβλιοθήκη της Νομαρχίας σαν τεκμήριο προσφοράς στον πολιτισμό της περιοχής και θα προβάλλεται στο κοινό σε ανοιχτές εκδηλώσεις ώστε να γίνεται κοινωνός. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις θα μπορούσε ίσως η νομαρχία να αναλαμβάνει την έκδοση κάποιων σημαντικών έργων.

    

  • Η προβολή μέσα από εκθέσεις του καλλιτεχνικού έργου των κατοίκων της περιοχής, π.χ. εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κ.τ.λ. σε κάποια αίθουσα της νομαρχίας.

    

  • Η διοργάνωση σχολικών θεατρικών παραστάσεων, παραδοσιακών χορών, μουσικής και τραγουδιού. Θα μπορούσε π.χ. να διοργανώνεται ετησίως θεατρική παράσταση των σχολείων της περιοχής με θεματολογία τις αρχαίες τραγωδίες υπό μορφή διαγωνισμού ώστε να καλλιεργείται και η άμιλλα.

    

  • Η συγγραφή και η έκδοση αναλυτικού βιβλίου ιστορίας και πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της ιστορίας για κάθε δήμο και κοινότητα ξεχωριστά της ανατολικής Αττικής και θα μοιραστεί σε όλους τους μαθητές.

    

   ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

   Σκοπός του ιδρύματος αυτού θα είναι:

    

  • Η καταγραφή και η διάσωση των εθνογραφικών και λαογραφικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής.

    

  • Η δημιουργία μουσείου εις το οποίο θα συλλέγονται και θα εκθέτονται τα αντικείμενα του λαογραφικού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

    

  • Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την γνωριμία των μαθητών με τις λαϊκές τέχνες, π.χ. αγγειοπλαστική, ξυλογλυπτική, κ.τ.λ. ώστε να συνδυάζεται η μάθηση με το παιχνίδι.

    

   ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

   Υπό την αιγίδα την νομαρχίας θα μπορούσε να διοργανώνεται ετησίως ένα διεθνές ή και ελληνικό συνέδριο ιατρικής σε ξενοδοχείο της περιοχής, του οποίου όμως η τελετή λήξεως θα πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο. Θα ήταν δηλαδή δυνατό η καταληκτική ομιλία και κάποιες ίσως βραβεύσεις να τελούνται εκεί.

    

   ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

   Η νομαρχία να αναλάβει να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και τις κοινότητες ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός των αδελφοποιήσεων με πόλεις του εξωτερικού και ιδίως με εκείνες οι οποίες έχουν ιδρυθεί από ελληνικούς πληθυσμούς κατά το παρελθόν. Ο θεσμός αυτός πέρα από την αμφίδρομη γνωριμία των πολιτισμών έχει και ευεργετικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

    

   ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

   Να προκηρύξει η νομαρχία σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών διαγωνισμό για την ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων.

    

   ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΟΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΩΝ

   Η νομαρχία να προβεί σε όλες εκείνες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες ώστε να θεσπιστεί και να καθιερωθεί σε ετήσια βάση εορτή προς τιμή των Μαραθωνομάχων. Η εορτή πρέπει να περιλαμβάνει πέρα από την απόδοση των οφειλομένων τιμών και δρώμενα κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα, π. χ. διοργάνωση αθλητικών αγώνων.

    

   ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

   Η νομαρχία να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί παιδική σκηνή, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και δευτερευόντως σε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Οι παραστάσεις να αντλούν τα θέματα τους από την ελληνική μυθολογία και ιστορία ώστε η παιδική σκηνή να λειτουργεί και εκπαιδευτικά. Αυτό θα συνδυασθεί και με τις παιδικές κατασκηνώσεις της Νομαρχίας.