Η θέση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για την Θράκη.

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Μάιος 2003

  Οι Έλληνες της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην ειρήνη, την ευημερία και την ελευθερία. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος και των Ελληνικών νόμων και η ισοπολιτεία χριστιανών και μουσουλμάνων, αποτελούν πάγιες αρχές του Ελληνικού Μετώπου. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική, όχι εθνική. Αυτό είναι κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάνης. Δηλώσεις όπως αυτή του Γ.Παπανδρέου περί "ατομικού αυτο-προσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης" κινούνται εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης και υποδαυλίζουν τον τουρκικό επεκτατισμό. Το Ελληνικό Μέτωπο πιστεύει ότι η υπεράσπιση της Θράκης είναι υπόθεση ολοκλήρου του Ελληνισμού. Ουδείς Ελλην πρέπει να αποδέχεται πρόσωπα ή πολιτικές που οδηγούν σε τουρκοποίηση της Ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, που ανέχονται τις "δραστηριότητες" του τουρκικού προξενείου και αφήνουν τους Ελληνες μουσουλμάνους ανυπεράσπιστους στην τουρκική προπαγάνδα.

  Τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο δείχνουν την ανάγκη επαναχαράξεως εθνικής πολιτικής στην Θράκη. Η ενιαία Θράκη χωρίζεται σε τρία τμήματα: την Βόρεια Θράκη (γνωστή και ως Ανατολική Ρωμυλία), την Ανατολική Θράκη και την Δυτική Θράκη, το μοναδικό τμήμα της ιστορικά ενιαίας Θράκης που ευτύχησε να ενσωματωθεί στην ελεύθερη Ελλάδα. Η Δυτική Θράκη έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, υπό τα απαθή βλέμματα του Ελληνικού κράτους και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Το ελλαδικό κράτος έχει εγκαταλείψει την Θράκη εθνικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Ο Θρακικός Ελληνισμός έχει μετατραπεί σε "παιδί ενός κατώτερου Θεού". Τα διάφορα "οικονομικά κίνητρα" που δίδονται κατά καιρούς στην Θράκη αφορούν τις περισσότερες φορές επιδοτήσεις "ημετέρων". Κάτι το οποίο έχει δημόσια καταγγείλει και ο κ.Ζερίτης της "Χαρτοποιίας Θράκης": "Είναι αδιανόητο να παρέχονται επιχορηγήσεις δις δρχ. σε αγνώστους και αδοκίμαστους. Ενας μεγάλος αριθμός ατυχών, ανικάνων και ρεπόντων προς την απάτη επενδυτών, είναι δημιούργημα των εκάστοτε κρατούντων που για διαφόρους λόγους τους παρασύρουν σε περιπέτειες με το δέλεαρ των επιχορηγήσεων και τους καταστρέφουν, και μαζί με αυτούς και την ανάπτυξη της Θράκης" (Βήμα, 15 Μαρτίου 1998).

  Την ίδια ώρα που το ελλαδικό κράτος εγκαταλείπει την Θράκη στην τύχη της, το τουρκικό επιτίθεται. Το τουρκικό προξενείο έχει αναλάβει την πολιτική καθοδήγηση της μειονότητος, εκπαιδεύει την μουσουλμανική νεολαία και ουσιαστικώς εκλέγει τους βουλευτές της. Επιπλέον, περικυκλώνει γεωπολιτικά και αθόρυβα την Θράκη μέσω της μουσουλμανικής μειονότητος της Βουλγαρίας. "Τουρκικά κεφάλαια διατίθονται σε μουσουλμάνους στο Χάσκοβο για να αγοράσουν γη, εξαγοράζοντας εδαφικές εκτάσεις στη Ν.Α. Βουλγαρία. Σκοπός να καθυστερήσουν το έργο μεταφοράς πετρελαίου από τον Πύργο στην Αλεξανδρούπολη" (Επενδυτής, 16 Απριλίου 1995). Το τουρκικό προξενείο της Θράκης είναι παράγων ανασφάλειας, μισαλλοδοξίας και φανατισμού, καθώς παρεμβαίνει απρόκλητα στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων μουσουλμάνων, υποδαυλίζοντας ακραία στοιχεία και υπονομεύοντας την διεθνή ειρήνη και τους νόμους του κράτους. Το τουρκικό προξενείο καταπιέζει και απειλεί τους Έλληνες Πομάκους και τους Αθιγγάνους για να δηλώσουν Τούρκοι, όταν είναι εθνολογικά και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι Πομάκοι και οι Αθίγγανοι δεν έχουν καμμία εθνολογική συγγένεια με τους Τούρκους. Το τουρκικό προξενείο υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων, όταν είναι γνωστό ότι το κεμαλικό καθεστώς καταπιέζει βάρβαρα στην Τουρκία την θρησκευτική έκφραση και συνείδηση των Τούρκων μουσουλμάνων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη αντικεμαλική παράδοση των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, που με επικεφαλής τον Σαμπρή μπέη πολέμησαν την επικράτηση του Κεμάλ στην Τουρκία.

  Το Ελληνικό Μέτωπο πιστεύει ότι η Ελλάς πρέπει να αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να στηρίξει τον Θρακικό Ελληνισμό. Πιστεύουμε ότι οι κυριώτεροι άξονες που χρήζουν άμεσης υποστηρίξεως είναι οι ακόλουθοι:

  Α. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ


  Το δημογραφικό πρόβλημα είναι σίγουρα το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για ολόκληρο τον Ελληνισμό, αφού τον απειλεί με βιολογική εξαφάνιση πιο έντονα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του. Στην Θράκη το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, όχι μόνο γιατί μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός στο σύνολό του (-2% από το 1981 μέχρι το 1991, ενώ για την Ροδόπη -4,4% για το ίδιο διάστημα), αλλά και διότι η μουσουλμανική μερίδα του πληθυσμού της παρουσιάζει υπεργεννητικότητα. Το τελευταίο φυσιολογικά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας έχουν αφεθεί εδώ και δεκαετίες στην τουρκική προπαγάνδα, με αποτέλεσμα να έχει προχωρήσει σε δραματικά επίπεδα η προσπάθεια αλλοιώσεως της Ελληνικής συνειδήσεώς τους.  Πληθυσμιακές μεταβολές στη Θράκη
  ΝΟΜΟΣ 1991 1981 - 1991 (%)
  Θράκη (σύνολο) 338.147 -2%
  Έβρος 143.791 -3,1%
  Ροδόπη 103.391 -4,4%
  Ξάνθη 90.965 +2,5%  Τα αποτελέσματα της τουρκικής επεκτατικότητος στην περιοχή ίσως να μην ήταν αντιστρέψιμα, αν δεν υπήρχε ένα αδύνατο σημείο στον όλο σχεδιασμό της. Και αυτό δεν είναι άλλο από την τριπλή υπόσταση της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης. Να τονίσουμε ότι από τους 105.000 μουσουλμάνους της Θράκης το 35% είναι Πομάκοι και το 17% Αθίγγανοι. Αυτό αποτελεί πραγματικά την αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη και για αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε και να αναδείξουμε όλες τις φωνές μέσα από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της που αντιστέκονται στον "εκτουρκισμό" που επιχειρεί με τους πράκτορές της η 'Αγκυρα. Υπάρχουν τέτοιες φωνές και δειλά-δειλά εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό, παρά την ψυχολογική και οικονομική τρομοκρατία του τουρκικού προξενείου.

  Το ελλαδικό κράτος έκανε πάλι το θαύμα του στην περίπτωση των Ελλήνων Πομάκων. Διότι οι Πομάκοι είναι γνήσιοι Ελληνες, και αυτό έχει αποδειχθεί με πλείστα εθνολογικά και ιστορικά στοιχεία. Αντί λοιπόν το ελλαδικό κράτος να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν την Ελληνική τους καταγωγή, τους έριξε στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου. Τους τουρκοποιήσαμε με το ζόρι! Τους διδάσκουμε στα σχολεία τα μαθήματα στην τουρκική γλώσσα, την στιγμή που είναι Ελληνες και δεν έχουν τα τουρκικά ως μητρική γλώσσα! "Η εγκατάλειψη των Πομάκων από την Ελληνική Πολιτεία ήταν σκανδαλώδης και εγκληματική" (Πρ.Εμφιετζόγλου).

  Η έλευση των Ποντίων αδελφών μας στην Ελλάδα με το κύμα των νεοπροσφύγων, συνεπεία της καταρρεύσεως των ανελευθέρων κομμουνιστικών καθεστώτων, προβλήθηκε ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Θράκης. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το τέλος του 1996 μόλις 6.000 ομογενείς μας - σε σύνολο 200.000 - είχαν εγκατασταθεί στην Θράκη! Όλοι οι υπόλοιποι απορροφήθηκαν ως φθηνά εργατικά χέρια στις βιομηχανίες των μεγάλων αστικών κέντρων της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά και για αυτούς τους λίγους εφαρμόζονται αποτυχημένα πειράματα και σχεδιασμοί, όπως η εγκατάσταση αστικών πληθυσμών σε αγροτικές περιοχές. Η ανεργία και η εκμετάλλευση των προσφύγων συμπατριωτών μας αποτελεί μεγάλη μάστιγα, που τους αποθαρρύνει και τους στρέφει στην παραοικονομία και στο περιθώριο. Υποβόσκει ήδη μία επικίνδυνη "μειονοτική" νοοτροπία στην κοινωνία τους, την οποία κάποιοι είναι ήδη έτοιμοι να την εκμεταλλευθούν. Και σίγουρα "πρωτοβουλίες" για την καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας στις κοινωνικές τους δραστηριότητες ("διαπολιτισμική" εκπαίδευση, τηλεοπτικά προγράμματα κλπ.) μόνο στην ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως τους περιθωριοποιούν περισσότερο.

  Μέσα στους πραγματικούς Ποντίους βρίσκονται δυστυχώς πολλοί λαθρομετανάστες που βαπτίστηκαν "Πόντιοι" με αντάλλαγμα κάποιες χιλιάδες δολλάρια. Αυτοί είναι συνήθως ότι χειρότερο υπήρχε κοινωνικά στις χώρες προελεύσεως τους και πρωτοστατούν στην εγκληματικότητα (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, πορνεία). Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξονυχιστική έρευνα για αυτές τις περιπτώσεις, να καταγραφούν τα συγκεκριμένα άτομα που ήρθαν στην χώρα μας με παράνομες διαδικασίες και παρατυπίες στον προσδιορισμό της ιθαγενείας τους και να επαναπατρισθούν αμέσως.

  Β. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ


  Η αιχμή του δόρατος της τουρκικής διεισδυτικότητος στην περιοχή είναι αναμφισβήτητα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Το άμεσο κλείσιμό του αποτελεί ζωτικής σημασίας ενέργεια για την διασφάλιση της ηρεμίας και του ειρηνικού κλίματος μεταξύ των χριστιανών και μουσουλμάνων της Θράκης.

  Η Ελληνική πολιτεία έχει επίσης υποχρέωση να προφυλάξει και να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος των νομίμων μουφτήδων της Θράκης. Το επιχείρημα ότι, δήθεν, παραβιάζονται τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων επειδή διορίζονται οι μουφτήδες από το κράτος, είναι παραπλανητικό και εσφαλμένο. Στην Ελλάδα οι μουφτήδες εκλέγονται με τον Νόμο 1920/91 και θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι με τον βαθμό του γενικού διευθυντού. Ο νόμος αυτός προβλέπει την εκλογή μουφτή με απόφαση του περιφερειάρχη, με την γνώμη 12μελούς επιτροπής αποτελουμένης από διακεκριμένους μουσουλμάνους. Η Ελλάς δηλαδή εφαρμόζει την πρακτική όλων των ισλαμικών χωρών που διορίζουν τους μουφτήδες τους. Λειτουργούν ως δικαστές, εφαρμόζοντας το ιερονομικό δίκαιο (Κοράνι) και όχι το οικογενειακό δίκαιο. Διαθέτουν 237 τζαμιά και 78 μικρά τεμένη, φορούν δημοσίως τα εκκλησιαστικά τους άμφια, όταν αυτό απαγορεύεται στην Τουρκία!

  Εις ότι αφορά την παιδεία λειτουργούν 223 δημοτικά, 5 γυμνάσια, 2 λύκεια και 2 ιεροσπουδαστήρια. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι μαθητές εισάγονται κατ' εξαίρεση, και δίχως εξετάσεις, στα ΑΕΙ σε ποσοστό 0,5%. Για 9.500 μουσουλμάνους μαθητές έχουν διορισθεί 760 δάσκαλοι (αναλογία 1:12, όταν στα χριστιανικά σχολεία είναι 1:25). Η πιο καθοριστική για την εξυπηρέτηση των τουρκικών σχεδίων στην περιοχή, ήταν αυτή που αφορούσε την εκπαίδευση των μουσουλμάνων και οδήγησε στην υπογραφή των γνωστών Μορφωτικών Πρωτοκόλλων, που στην πραγματικότητα επέτρεψαν στην Τουρκία να έχει τον πρώτο λόγο στο τι, και πως, θα διδάσκονται οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης. Όλες οι σωβινιστικές αρχές του Κεμαλισμού διαχέονται στα παιδιά αυτά, με βιβλία που έρχονται πλέον κατευθείαν από την Τουρκία, με δασκάλους που συνεργάζονται πολλές φορές με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ουσιαστικά δεν επιτρέπει την διδασκαλία των Ελληνικών μαθημάτων στα μειονοτικά σχολεία.

  Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να καταγγείλει αυτές τις συμφωνίες, ενώ παράλληλα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, σε συνεργασία με την νόμιμη θρησκευτική τους αρχή. Η διδακτέα ύλη πρέπει να απηχεί τις ανθρωπιστικές αξίες του Ελληνισμού και τις θρησκευτικές παραδόσεις των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης, τις τόσο ξένες με την ολοκληρωτική νοοτροπία του Κεμαλισμού που θέλουν να τους εμφυσήσουν, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την θέση τους ως θρησκευτικής οντότητος ενταγμένης μέσα στην Ελληνική κοινωνία, ισότιμα με τους λοιπούς Έλληνες άλλων θρησκευμάτων.

  Ο ρόλος που επιτελούν οι τουρκικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στον "εκτουρκισμό" των Πομάκων, κυρίως στην ορεινή περιοχή της Θράκης, είναι καταλυτικός. Στην Θράκη λειτουργούν σήμερα 5 μειονοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και 10 εφημερίδες. Πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η τοποθέτηση αναμεταδοτών στην ορεινή ζώνη για τα κρατικά τουλάχιστον τηλεοπτικά κανάλια, με την ενσωμάτωση τηλεοπτικού χρόνου τοπικού ενδιαφέροντος. Για να έλθει η Ελλάς πιο κοντά στην ορεινή περιοχή της Θράκης, επιβάλλεται να αξιοποιηθούν άμεσα οι επικοινωνιακές δυνατότητες.

  Μεγάλη διευκόλυνση στην υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων στην Θράκη παρέχουν οι ψηφοθηρικές τακτικές των κομμάτων και των τοπικών αρχόντων. Είναι πραγματικά απίστευτο το που μπορούν να φθάσουν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου της χώρας μας, προκειμένου να διασφαλίσουν την εκλογική τους επιτυχία. Φθάσαμε δε στο έσχατο σημείο, οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης να δηλώνουν "Τούρκοι" εντός του Ελληνικού κοινοβουλίου, χωρίς καμία αντίδραση από τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου.

  Γ. ΑΜΥΝΑ


  Η ανάπτυξη του θεσμού της Παλλαϊκής Αμύνης είναι πρωταρχικής σημασίας για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Θράκης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά οι στρατιωτικές αρχές, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η υπεράσπιση και η ενίσχυση της αμύνης του Ελληνισμού είναι υπόθεση του κάθε Ελληνα πολίτη της Θράκης.

  Πιστεύουμε ότι αποτελεί τραγικό λάθος και η αδρανοποίηση - κατάργηση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής και της Αγροφυλακής, αφού η συνεισφορά τους σε καταστάσεις δύσκολες ήταν τεράστια. Ο νέος θεσμός των συνοροφυλάκων αποτελεί μία εν δυνάμει αισιόδοξη προοπτική αλλά εκτός από την απόκτηση εμπειριών, άρα και την απαίτηση μεγάλου χρόνου για αυτό, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η συλλειτουργία τους με τους δύο προαναφερθέντες θεσμούς, των οποίων η επαναλειτουργία κρίνεται απαραίτητη.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


  Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Θράκης απασχολείται στον αγροτικό τομέα, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτέλεσμα, η αναποτελεσματική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, συνεπεία και των δυσμενών επιπτώσεων της Κ.Α.Π., οδηγεί σε συνεχή οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση του Θρακικού Ελληνισμού. Αν δεν ενισχυθεί ο Θρακικός Ελληνισμός με εργασιακά και φορολογικά κίνητρα, με τις ανάλογες υποδομές στις επικοινωνίες και την ενέργεια, κάνοντας ανταγωνιστική την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία και δίδοντας κίνητρα στην μεταποίηση, η Θράκη δεν έχει μέλλον.  Κατανομή Απασχολουμένων στην Θράκη
  ΤΟΜΕΙΣ 1981 (%) 1991 (%)
  Πρωτογενής 64 51
  Δευτερογενής 16 16
  Τριτογενής 20 33
  ΣΥΝΟΛΟ 143.327 156.402  Τα σχέδια που εκπονούνται για την "ανάπτυξη" της Θράκης προβλέπουν την κάθοδο εκατοντάδων χιλιάδων "Βαλκανίων" στην περιοχή και στην Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, μιλώντας για την Θράκη των 700.000 κατοίκων και για την Αλεξανδρούπολη των 300.000 κατοίκων! Η δημιουργία Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών στην περιοχή του Ορμενίου στον Εβρο, που προωθούν διάφοροι οικονομικοί κύκλοι, θέλει πολύ προσοχή και περίσκεψη. Κατανοούμε τους οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με την ανάσχεση της μεταναστεύσεως Ελληνικών επιχειρήσεων "εντάσεως εργασίας" από την Θράκη στην Αλβανία, την Βουλγαρία και τα Σκόπια. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Θράκη ένα κέντρο εγκαταστάσεως μονάδων εντάσεως εργασίας και χαμηλού εργατικού κόστους με την παρουσία χιλιάδων μουσουλμάνων εργαζομένων από την Βουλγαρία, οι οποίοι θα πάρουν ειδική βίζα για να εργάζονται στην "ελεύθερη ζώνη" της Θράκης. Το λογικό είναι, αν δημιουργηθεί τελικά αυτή η ζώνη, να στελεχωθεί από τον ντόπιο Ελληνικό πληθυσμό, μέ ειδικό εργασιακό καθεστώς (επιδοτήσεις του κόστους εργασίας), αλλά και με προνομιακά φορολογικά και δασμολογικά κίνητρα. Οι Ελληνες της Θράκης φθάνουν και περισσεύουν για να εργασθούν στην, υπό εκκόλαψη, "ελεύθερη βιομηχανική ζώνη", δεν χρειάζονται οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας.

  Για το Ελληνικό Μέτωπο η πορεία της οικονομικής αναπτύξεως της Θράκης θα πρέπει να στηριχθεί στους εξής άξονες:
  1. Στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του βαλκανικού και παρευξεινίου οράματος του Ελληνισμού, στηριγμένου τόσο στους πανάρχαιους εμπορικούς και πολιτιστικούς δρόμους που οι Έλληνες δημιούργησαν, όσο και στις Ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες, τις Ελληνικές Κοινότητες, που ζουν στην Χερσόνησο του Αίμου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
  2. Μεγίστη εθνική κινητοποίηση για την υλοποίηση του αγωγού Πύργου - Αλεξανδρουπόλεως για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας την Θράκη σημαντικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο για την Δυτική Ευρώπη.
  3. Παρά την μείωση τιμών που προβλέπει η Κ.Α.Π, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής της Θράκης που βασίζεται στα σιτηρά, αραβόσιτο, καπνό, βαμβάκι και τεύτλα με εθνικούς πόρους. Υποστήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής, κυρίως της αγελαδοτροφίας και της αιγοπροβατοτροφίας, που υπέστησαν σημαντική μείωση τα τελευταία έτη.
  4. Στην ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου από το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως στο οποίο μεταφέρονται ετησίως 750.000 τόνοι εμπορευμάτων και 100.000 επιβάτες.
  5. Στην δέσμευση οικονομικών πόρων για τον Ανατολικό Διευρωπαϊκό αγωγό Βορρά - Νότου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη, μέσω Ορμενίου, με το Κίεβο και την Πετρούπολη. Μέσα σε 10 ώρες άνθρωποι και εμπορεύματα θα βρίσκονται από το Κίεβο στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες 6 ώρες στην Ηγουμενίτσα, συνεχίζοντας προς Ιταλία.
  6. Στην εκμετάλλευση του τεραστίου ορυκτού πλούτου της Θράκης, που την καθιστά μία από τις πλουσιότερες μεταλλοφόρες περιοχές της γης. Οι συμβάσεις αυτές πρέπει να γίνονται με εθνικά κριτήρια και να μην οδηγούν στην ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και σε μηδαμινό όφελος για την Ελληνική οικονομία.
  7. Στην προσεκτική ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του λαογραφικού τουρισμού στην περιοχή της Θράκης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της εθνικής πολιτισμικής μας παραδόσεως, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και φορείς της περιοχής.
  8. Στην αξιοποίηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (8.000 φοιτητές σήμερα), ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως στρατηγικού κέντρου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ως θεμελιώδους κυττάρου για την επιστροφή της Ελληνικής σκέψεως και του Ελληνικού πολιτισμού στην Χερσόνησο του Αίμου.
  9. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος να βοηθήσει το ποίμνιό της με τα επιδόματα για το τρίτο παιδί, με επιχορήγηση των μητροπόλεων με κρατικά κονδύλια. Είναι γνωστό ότι πρόβλημα υπογεννητικότητος αντιμετωπίζει μόνο ο χριστιανικός πληθυσμός της Θράκης.
  Συνοψίζοντας, οι θέσεις του Ελληνικού Μετώπου για την Θράκη είναι:
  1. Κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.
  2. 'Αμεση δημογραφική υποστήριξη του Ελληνισμού.
  3. Αναβάθμιση της Θράκης σε πολιτισμικό κέντρο της Χερσονήσου του Αίμου.
  4. Υλοποίηση των επικοινωνιακών υποδομών που θα καταστήσουν την Θράκη εμπορική πύλη εισόδου της Ανατολικής Μεσογείου
  5. Θεσμοθέτηση επαρκών οικονομικών κινήτρων για την γεωργία, την κτηνοτροφία και την μεταποίηση.
  Κατηγορία: