Η εξέγερση των αγροτών της Καρδίτσας το 1910

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Φεβρουάριος 2007

  Λίγες ημέρες πριν τα γεγονότα του Κιλελέρ, στις 27 Φεβρουαρίου του 1910, έγινε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος ορμητικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα. Αγρότες από όλα τα χωριά της Καρδίτσας, με πρωτοπορία τον «Γεωργικό Πεδινό Σύνδεσμο Καρδίτσης» με πρόεδρο τον Δημ. Μπούσδρα, νέο δικηγόρο τότε, καταγόμενο από το Προάστιο (τότε Παραπράσταινα), διαδήλωσαν με σθένος ζητώντας την κατάργηση των τσιφλικιών και την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Στην επεισοδιακή αυτή διαδήλωση, σκοτώθηκε ο αγρότης Χρήστος Σάλτας από το Ανώγι.

  Η διαδήλωση της 27ης Φεβρουαρίου, υπήρξε το αποκορύφωμα μιάς σειράς εξαιρετικά μαχητικών και πάνδημων διαδηλώσεων τόσο στην Καρδίτσα, όσο και στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις που είχαν οργανωθεί από τον Γεωργικό Πεδινό Σύνδεσμο Καρδίτσης στα πλαίσια του αγώνος για την κατάργηση των τσιφλικιών.

  Η μετέπειτα κλιμάκωση αυτού του αγώνα στην υπόλοιπη Θεσσαλία, με πρωτοπόρους πάντα τους Καρδιτσιώτες αγροτιστές και τον Δημ. Μπούσδρα, οδήγησε λίγες μέρες μετά, στα γνωστά γεγονότα που έμειναν στη ιστορία σαν «Η εξέγερση του Κιλελέρ». 37 άτομα από την Καρδίτσα, τόσο αγρότες όσο και η ηγεσία του Αγροτικού Συνδέσμου, παρεπέμφθησαν σε δίκη στο κακουργιοδικείο της Χαλκίδας για τη συμμετοχή τους στα γεγονότα αυτά.

  Επειδή:

 • Ο κυρίαρχος ρόλος των Καρδιτσιωτών αγροτιστών και αγροτών στην οργάνωση και την υλοποίηση της εξέγερσης του Κιλελέρ, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, ιστορικά αποδεδειγμένος. Στην Καρδίτσα έγιναν τέσσερα μεγάλα συλλαλητήρια εκείνη την εποχή τον Σεπτέμβριο του 1909, τον Ιανουάριο του 1910 και στις 5 και 27 Φεβρουαρίου του 1910.
 • Είναι δεδομένη η χρονική πρωτοπορία της Καρδίτσας σε αυτό τον ξεσηκωμό αφού τα πρώτα μεγάλα συλλαλητήρια ξεκίνησαν από την Καρδίτσα ήδη από το φθινόπωρο του 1909 και με πρωτοβουλία κυρίως του Μπούσδρα και των συνεργατών του, το κέντρο βάρους του αγώνος μεταφέρθηκε στη Λάρισα για λόγους στρατηγικής.
 • Η τελική απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και η ουσιαστική κατάργηση του καθεστώτος της δουλοπαροικίας έγινε με τη νομοθετική πράξη της 14ης Φεβρουαρίου 1923, της κυβερνήσεως ενός άλλου μεγάλου Καρδιτσιώτη, του Νικολάου Πλαστήρα.
 • Ο ρόλος της Καρδίτσας και των ανθρώπων της στο αγροτικό κίνημα και στην αγροτική εξέγερση του 1910, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος ακόμη και στο νομό μας, πολύ δε περισσότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Πρέπει να τιμήσουμε τους νεκρούς και τα υπόλοιπα θύματα της αγροτικής εξεγέρσεως του 1910 και συγχρόνως να διατηρήσουμε ζωντανή την ανάμνηση των μεγάλων γεγονότων της ιστορίας μας.

  Η Δημοτική Οργάνωση Καρδίτσης διοργανώνει την επόμενη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. μία εκδήλωση στην οποία θα γίνει κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ηρώων του αγροτικού κινήματος και θα ψαλλεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Η εκδήλωση θα γίνει στο σημείο όπου έλαβαν χώρα τα αιματηρά γεγονότα του 1910, στο άγαλμα του ήρωα αγρότη, στις εργατικές πολυκατοικίες κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρδίτσης.

  Σήμερα που η Καρδίτσα πασχίζει να βγεί από την απομόνωση και το περιθώριο και η αγροτική τάξη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβιώσεως με το παρόν της ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο, επιβάλλεται με την μαζική μας παρουσία, να δώσουμε βαρύτητα και κύρος σε αυτή την πολύ σημαντική για τον νομό μας, αλλά και για το πανελλήνιο αγροτικό κίνημα, εκδήλωση ιστορικής μνήμης. Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 24410-21755 τις πρωινές ώρες και στο κινητό τηλέφωνο 6944-457634.

Κατηγορία: