Η δίκη της Ξάνθης

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Οκτώβριος 2008

  Μία πολύ σημαντική δίκη διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στα δικαστήρια της Ξάνθης. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας "Μιλιέτ", Τζενγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ, καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση (με 3ετή αναστολή), έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα. Αιτία της καταδίκης τους ήταν τα συνεχή προκλητικά δημοσιεύματά τους, με τα οποία απειλούσαν την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των Πομάκων συμπατριωτών μας, που τόλμησαν να υπερασπιστούν την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα ιδρύοντας πριν δύο χρόνια έναν πολιτιστικό σύλλογο στην Ξάνθη.

  Ιδιαιτέρως προκλητικά θεωρήθηκαν τα δημοσιεύματα, με τα οποία χαρακτήριζαν τα μέλη του πομακικού συλλόγου ως "σατανάδες με δύο πόδια", "προδότες του έθνους και της θρησκείας", "συνεργάτες του παρακράτους", "συνεργάτες των πιο στυγερών εχθρών του Ισλάμ, των Ορθοδόξων Χριστιανών, δηλαδή" κ.α., ενώ διαβεβαίωναν ότι το έθνος και η μειονότητα είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τον τουρκισμό τους! Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθεί ένα πλήθος εκφοβιστικών ενεργειών εναντίον των μελών του συλλόγου, που περιελάμβαναν προσπάθεια περιθωριοποίησής τους, απειλές, φθορές στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και προπηλακισμούς και χειροδικίες. "Δεν είναι δυνατόν να ζω σε μία δημοκρατική χώρα και να με βρίζουν ως προδότη και παρακρατικό, επειδή διεκδικώ το αυτονόητο, να μιλώ δηλαδή την γλώσσα που μου έμαθε η μάνα μου και ο πατέρας μου, την γλώσσα που μόνον αυτή, μαζί με τα ελληνικά, γνώριζα όταν κατέβηκα από το χωριό μου στην πόλη της Ξάνθης", τόνισαν χαρακτηριστικά τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου, Ταχήρ Κόντε, όσο και ο εκδότης της πομακικής εφημερίδας "Νάτπρες", Σεμπαεδίν Καραχότζα.

  Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους δικαστές με διάφορες ανοησίες. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι μάρτυρές τους (μεταξύ αυτών η νομική σύμβουλος Γκιούλ Καραχασάν, ο επικεφαλής δημοτικής κίνησης και πρώην κοινοτάρχης Κιμμερίων Χ.Μπαντάκ κ.α., ενώ οι δύο βουλευτές Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν αποκλείστηκαν διότι δεν ήσαν παρόντες κατά την εκφώνηση των ονομάτων τους) ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε καλή μετάφραση των δημοσιευμάτων (!!!), ότι οι χριστιανοί ορθόδοξοι αναφέρονται ως ιστορικοί εχθροί των μουσουλμάνων και δεν αφορά ο χαρακτηρισμός τους χριστιανούς της Θράκης (!!!), ενώ ως παρακράτος κατονόμασαν τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και τον καθηγητή Νίκο Κόκκα (!!!), που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στο πομακοχώρι Γλαύκη.

  Σε γενικές γραμμές, όλοι οι μάρτυρες μόνον ως υπεράσπιση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που έχαναν τα λόγια τους, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση του δικαστηρίου, αν προάγεται η ειρηνική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη από τα δημοσιεύματα αυτά, ο "θεολόγος" Φειζ.Κεχαγιά κατάπιε την γλώσσα του και δεν απάντησε, ενώ ο Κούντζο Χασάν ομολόγησε βλακωδώς ότι μετά τα δημοσιεύματα που τον έφεραν ως μέλος του συλλόγου απομονώθηκε στο χωριό του και οι πιέσεις ήταν τέτοιες που αναγκάστηκε να διαγραφεί από τον σύλλογο. Ο συγγενής του Κούντζο Σαμπάν, που ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε για να υπογράψει στον σύλλογο, αφού του υποσχέθηκαν ότι δημιουργείται σύλλογος για την προώθηση των προϊόντων στο παζάρι της Ξάνθης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το δικαστήριο, δεν ήξερε να απαντήσει ούτε τι προϊόντα θα πουλούσε!

  Σκέτη απόλαυση ήταν ο Μπαντάκ, που σκόρπισε πολύ γέλιο, όταν στριμώχτηκε από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου και αναλώθηκε σε γελοιότητες του τύπου "εγώ είμαι φίλος με όλους, και με σας ακόμη κυρία πρόεδρε" (!), "άλλο τι γράφουμε, άλλο τι βιώνουμε, εγώ τους βλέπω και τους χτυπώ φιλικά στην πλάτη" (με τι;), "εγώ δεν τους θεωρώ προδότες, εκτός αν δουλεύουν κατά της μειονότητας" (!!!) (φράση στην οποία, όταν κατάλαβε το νόημά της, έσπευσε να συμπληρώσει "ή κατά της Ελλάδος, εννοείται" - για πολύ τουρκάκια μας περνάει φαίνεται ο κ. Μπαντάκ!). Μαύρο χάλι και το καμάρι του τοπικού ΠΑΣΟΚ, η Καραχασάν, η οποία στις λίγες στιγμές που μπόρεσε κάτι να πει, τόνισε αποκαλυπτικά ότι "έχουμε το δικαίωμα να τους κρίνουμε και να τους καταδικάσουμε" (!!!) και "είναι προδότες στα μάτια της μειονότητας και αφού ανήκω στην μειονότητα, είναι προδότες και στα δικά μου μάτια!"

  Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους προσπάθησαν να παρουσιάσουν το άσπρο ως μαύρο και αντίστροφα, αφού ισχυρίστηκαν ότι αυτοί "στοχοποιούνται" ως πράκτορες του προξενείου και της Άγκυρας (θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου!), ότι προσβάλλονται όταν οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναφέρονται συλλήβδην σε Πομάκους αναφερόμενοι σε όλους τους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης (ενώ αυτοί που ονομάζουν όλους τους μουσουλμάνους "Τούρκους", δεν τρέχει τίποτε!), ενώ τόνισε ότι "προειδοποιήσαμε" τους "αυτοαποκαλούμενους Πομάκους" να μην το παίζουν εθνάρχες.

  Το θράσος των κατηγορουμένων και των "υπερασπιστών τους" ήταν τέτοιο, που έφτασαν να ισχυριστούν ότι τα μέλη του συλλόγου στοχοποιήθηκαν από μόνοι τους βγαίνοντας τόσο συχνά στα κανάλια, κάτι που δείχνει την στήριξή τους από κράτος και παρακράτος. Παίζοντας με την νοημοσύνη μας, αγνόησαν μία σκληρή αλήθεια: η όποια προβολή των Πομάκων από τα ΜΜΕ δεν έγινε επειδή έφτιαξαν έναν σύλλογο. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο και σίγουρα δεν συνιστά είδηση. Η είδηση είναι ότι ακριβώς λόγω αυτού του αυτονόητου υπέστησαν τα αποτελέσματα μίας εγκληματικής δραστηριότητας από τουρκοκίνητους τραμπούκους, τους οποίους οι εν λόγω κύριοι ουσιαστικώς ενθάρρυναν και εξώθησαν προς τούτο με τα δημοσιεύματά τους. Κι από πάνω ζητούν και τα ρέστα!

  Ευτυχώς, το δικαστήριο, παρά την ανεπάρκεια γνώσεων επί των τοπικών θεμάτων και συνθηκών και παρά τα κάποια "μαργαριτάρια" που ακούστηκαν από τα μέλη του, δεν πείστηκε από τις ανοησίες αυτές και καταδίκασε τους κυρίους αυτούς. Ήταν από τις λίγες στιγμές, που όσοι αγωνιούν και αγωνίζονται για το καλό αυτού του τόπου, ένοιωσαν ότι δεν είναι εντελώς μόνοι τους και μπορούν να ελπίζουν και να στηρίζονται στο δίκαιο και στην τήρηση των νόμων.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Οκτωβρίου 2008 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: