Η αλλαγή τοπωνυμίων στην κατεχόμενη Κύπρο ως μέσο τουρκοποίησης

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Μάρτιος 2005

  Πόσοι άραγε από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ενδιατρίψει, έστω και επιδερμικά, στο θέμα της αλλαγής των τοπωνυμίων στην κατεχόμενη πατρίδα μας; Θέλοντας και μη, ασχοληθήκαμε όλοι με το σχέδιο Ανάν και τις απαράδεκτες πρόνοιές του. Πολύ λίγοι, οφείλουμε να πούμε, ασχολήθηκαν με την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του σχεδίου Ανάν, των τοπωνυμιών που έδωσαν οι Τούρκοι κατακτητές και το ψευδοκράτος, στα κατακτημένα εδάφη μας.

  Η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (Μ.Κ.Ε.Τ.Γ.Ο.) καταγγέλλει συστηματικά, την αυθαίρετη μετονομασία των ιστορικών τοπωνυμίων του νησιού. Η μεθοδευμένη αυτή ενέργεια εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια των Τούρκων για τελική τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης μας. Εξίσου εγκληματική και ανήθικη είναι η συμπερίληψη των ονομάτων που έδωσαν οι Τούρκοι κατακτητές, στους χάρτες που επισυνάπτονται στο σχέδιο Ανάν, χωρίς οποιαδήποτε άλλη αναφορά. Ως εκ τούτου, είναι πασιφανές ότι το σχέδιο Ανάν υιοθετεί πλήρως τις παράνομες αυτές ονομασίες, τις οποίες χαρακτηρίζει ο σωβινισμός και η προκλητικότητα. Ο κάθε Κύπριος πολίτης θα πρέπει γνωρίζει αυτές τις πτυχές της Τουρκικής προκλητικότητας, για να ξέρει με τι θα βρεθεί αντιμέτωπος σε μια μελλοντική λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Πως θα αντιδράσουν για παράδειγμα οι πρόσφυγες από τον 'Αγιο Γεώργιο Κερύνειας, αν μάθουν ότι με λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, το χωριό τους θα ονομάζεται 'Karaoglanoglu'; Πως θα αντιδράσουν όταν θα μάθουν ότι οι Τούρκοι έδωσαν αυτό το όνομα στο χωριό τους, για να τιμήσουν Τούρκο στρατιωτικό που σκοτώθηκε εκεί κατά την τουρκική εισβολή;

  Η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας δεν είναι η μόνη. Όλων των χωριών, όλων των τοποθεσιών τα ονόματα έχουν μετονομαστεί. Τους έχουν δοθεί τούρκικα ονόματα, άσχετα με την ιστορική και παραδοσιακή ονομασία τους. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τη μετονομασία χωριών με ονόματα αγίων: 'Αγιος Βασίλειος - 'Turkeli', 'Αγιος Ιάκωβος - 'Altinova', 'Αγιος Συμεών - 'Avtepe', 'Αγιος Θεόδωρος - 'Cayirova', Αγία Τριάδα - 'Sipahi', 'Αγιος Σέργιος - 'Yeni Bogazici', 'Αγιος Ανδρόνικος - 'Yesilkoy' κ.α. Υπάρχουν χωριά στα οποία έδωσαν ονόματα που κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί ότι είναι ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη ειρήνη που υποτίθεται ότι θα προκύψει. Κλασσικό παράδειγμα, το τουρκοκυπριακό χωριό Γαλάτεια, στο οποίο έδωσαν το όνομα του τουρκικού στρατού εισβολής, 'Mehmetzik'. Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί έχουν 'τιμηθεί' για τις υπηρεσίες τους προς το τουρκικό έθνος με αυτόν τον τρόπο. Αν δεχθούμε το έκτρωμα του Ανάν, τα κλεμμένα εδάφη μας θα φέρουν το όνομά τους, νόμιμα και μόνιμα πλέον. Οι Τούρκοι φρόντισαν να αφήσουν αναλλοίωτα μόνο τα ονόματα που έχουν γι αυτούς σημαντική τουριστική και οικονομική αξία: Kyrenia, Soli, Famagusta κ.τ.λ.

  Οι τολμηροί που υποτίθεται ότι θα επιστρέψουν στο 'τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος' θα είναι υποχρεωμένοι να ανεχθούν, εκτός από όλες τις άλλες ταπεινώσεις και εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την αυθαίρετη παράνομη μετονομασία των τοπωνυμιών. Ας μην υποτιμήσει κανείς, πρωτίστως πολιτικοί μας, την σοβαρότητα του θέματος. Τα διαβήματα που έγιναν από την Μ.Κ.Ε.Τ.Γ.Ο. και την Κυπριακή Δημοκρατία προς τον ίδιο τον Ο.Η.Ε., δεν έχουν αποτρέψει την συμπερίληψη των αλλαγών στις τοπωνυμίες στο σχέδιο Ανάν. Δυστυχώς το θέμα δεν βρίσκεται καν στις δημόσιες συζητήσεις. Ο λαός όμως θα πρέπει να γνωρίζει. Μέρος του εφιάλτη στον οποίο θα ζήσουν οι τολμηροί που θα θελήσουν να επιστρέψουν, θα οφείλεται και στα προβλήματα που θα απορρέουν από τις αλλαγές των τοπωνυμίων. Κάποια ερωτήματα ελπίζουμε να μην χρειαστεί να απαντηθούν στην πράξη: Θα δικαιούνται οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν να χρησιμοποιούν στην αλληλογραφία τους τα παραδοσιακά ελληνικά τοπωνύμια; Θα διεκπεραιώνουν οι ταχυδρομικές αρχές την αλληλογραφία τους, εάν σε αυτήν αναγράφονται τα παραδοσιακά ελληνικά τοπωνύμια; Τι θα γίνεται όταν θα πρέπει να συμπληρωθούν έντυπα όπως αιτήσεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, βιογραφικά σημειώματα κ.τ.λ.; Τι θα αναγράφουν ο πινακίδες των σχολείων, γραφείων, κυβερνητικών κτιρίων, οδοδείκτες και οδικές πινακίδες, τουριστικοί και γεωγραφικοί χάρτες;

  Ίσως τελικά όλα να έχουν προβλεφθεί με τέτοιον τρόπο, από τους κατακτητές μας, αλλά και από τους υψηλούς προστάτες τους, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τελικά αυτοί οι τολμηροί που θα επιστρέψουν. Τα έχουν σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να πετύχουν την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων, με προοπτική σταδιακής τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου. Ούτε και οι υπόλοιποι Έλληνες της Κύπρου θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ τις αβάστακτες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

  Ας ξυπνήσουμε επιτέλους! Τα σατανικά σχέδια σε βάρος της πατρίδας μας, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης.

  Κατηγορία: