Η Υγεία κινδυνεύει, αλλά και οι αριθμοί δεν ευημερούν

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Νοέμβριος 2013

  Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας ρίχνουν τις μάσκες και κάνουν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ενώ ο προϋπολογισμός για την Υγεία είναι πλέον στο μνημονιακό όριο του 6% του ΑΕΠ (με περικοπές που από το 2012 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 40%), η συνεχιζόμενη μείωσή του το 2014, δημιουργεί τεράστια κενά στην Δημόσια Υγεία που έχει χάσει προ πολλού τον δωρεάν καθολικό της χαρακτήρα.

  Η αποσάθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την απομάκρυνση ειδικοτήτων από τις σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ και την καθιέρωση ιατρών gate-keeping, στερεί από τον ελληνικό λαό το πλεονέκτημα της δυνατότητας δωρεάν πρόσβασης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στις υπηρεσίες εξειδικευμένων φθηνών για το ασφαλιστικό σύστημα ιατρών, χωρίς κανένα μακροχρόνιο μακροοικονομικό όφελος.

  Ο αργός θάνατος του ΕΣΥ συνεχίζεται με τις τεράστιες ελλείψεις του σε γιατρούς, προσωπικό και απαραίτητα υλικά. Η εξαγγελθείσα «ανανέωση» του γερασμένου και ελλιπούς ιατρικού του προσωπικού με αναγκαστική μετακίνηση των ιατρών των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε να θεωρηθεί κακόγουστο αστείο ή κακής εμπνεύσεως επικοινωνιακό τέχνασμα, αν δεν επρόκειτο για μια θλιβερή πραγματικότητα, απότοκο απύθμενης άγνοιας των δεδομένων ή πλήρους αδιαφορίας για την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού.

  Από την άλλη πλευρά, η τροπολογία για τα φάρμακα που μόλις ψηφίστηκε, κάθε άλλο παρά συντελεί στη διαχρονική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην εισβολή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών με ένα δύσκολα ελέγξιμο κατακλυσμό φθηνών γενοσήμων από κάθε γωνιά της υφηλίου, θεσμοθετώντας αρνητικές συνθήκες ανταγωνισμού για τις υγιείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα η εξοικονόμηση χρημάτων μετακυλύει ένα πολλές φορές δυσβάστακτο κόστος στις άδειες τσέπες των ασθενών. Ρυθμίσεις τέτοιου είδους δεν οδηγούν σε κανένα εξορθολογισμό και οικονομική εξυγίανση αλλά βάζουν τα θεμέλια για την πλήρη αποσάθρωση της Δημόσιας Υγείας, παραδίδοντας τους Έλληνες πολίτες και τον κρατικό κορβανά, στα αδηφάγα χέρια των οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου της υγείας.

  Το Εθνικό Μέτωπο πιστεύει ότι η εξασφάλιση της υγείας του ελληνικού λαού αποτελεί πρώτιστο και αναπόδραστο καθήκον. Η θυσία της στο βωμό των λογιστικών τακτοποιήσεων δείχνει το βαθμό της αξιακής αναστροφής που διέπει την κυβέρνηση, που μετατρέπει τα μέσα σε αυτοσκοπούς υπηρετώντας έτσι όχι τον ελληνικό λαό αλλά τους μνημονιακούς εργοδότες της.

  Κατηγορία: