Η Νεολαία Ελληνικού Μετώπου τίμησε την ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Ιούλιος 2004

  Μόνον εμείς, όσοι νοιώθουμε τη δική μας την Πατρίδα,
  μπορούμε να νοιώσωμε καλά και των άλλων τίς πατρίδες...
  Ίων Δραγούμης


  Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην Μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, η ΝΕΟΛΑΙΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2004 και ώρα 7.30 μ.μ. στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ, Βασ. Σοφίας 73), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του Εθνικού Διχασμού και του Παλαιοκομματισμού.

  Την τελετή παρουσίασε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρόεδρος της Ν.Ε.Μ. συν. Παναγιωτακόπουλος Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και στον θάνατο του πατέρα του σύγχρονου Ελληνικού Εθνικισμού, τονίζοντας πώς η ίδια αυτή παρακρατική τρομοκρατία που κατάφερε τον φυσικό του θάνατο, προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να καταφέρει και τον θάνατο των ιδεών του. Όμως η παρουσία των νέων Εθνικιστών, μετά από 84 χρόνια, μπροστά σε αυτό το μνημείο αποδεικνύει ότι ούτε οι σφαίρες, ούτε η τρομοκρατία, ούτε το θάψιμο από τα Υπουργεία Παιδείας, μπορούν να σβήσουν την μνήμη αυτού του λαού και πολύ περισσότερο την πίστη του στις αρχές του Ελληνικού Εθνικισμού. Κυρία ομιλήτρια η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος του ΕΛ.ΜΕ. συγγραφέας συν. Ελίνα Μαστέλλου - Γιαννάκενα, η οποία παρουσίασε την σπουδαία εθνική δράση του ΄Ιωνος Δραγούμη, τόνισε δε την διαχρονικότητα των ΙΔΕΩΝ του Δραγούμη, πού σήμερα, στην εποχή της "παγκοσμιοποίησεως", είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Επισήμανε την ανάγκη τα έργα του Δραγούμη να διαβασθούν και να διαδοθούν στην Ελληνική νεολαία, της οποίας ο Ίωνας θα πρέπει να αποτελέσει αγωνιστικό πρώτυπο.

  Στην συνέχεια απήγγηλε απόσπασμα από την "ΝΕΚΡΙΚΗ ΩΔΗ" (8 Αυγ.1920) του Κ. Παλαμά για τον Ι. Δραγούμη:

  ...Λευκή, ας βαλθή όπου έπεσες, κολώνα,
  (Πως έπεσες, γραφή να μην το λέη)
  λευκή, με της Πατρίδας την εικόνα.
  Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη,
  βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίη.


  Και το ποίημα του μέλους του Δ.Σ. της Πανελληνίας Ενώσεως Λογοτεχνών Οδυσσέα Τηλιγάδα στον υπέρμαχο της ιδέας του ΄Εθνους:

  Υπόσχεσις

  Μπροστά σ' αυτή την άψυχη την επιτύμβια στήλη
  εμείς του ΄Εθνους η ψυχή, δίνουμ' υπόσχεση τρανή
  σ' εσέ του γένους μαχητή, μεγάλε οραματιστή.

  Να μάθουνε οι εξουσιαστές,
  της νέας τάξης οι ληστές
  και της παγκοσμιοποίησης οι εμπνευστές
  πως σ' ετούτη εδώ τη γη την ιερή
  η Ελλάδα ελεύθερη για πάντα θε να ζή!


  Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από το στέλεχος της Νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου συν. 'Αννα Αγγελή.

  Στην εκδήλωση που τίμησε πλήθος κόσμου, παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Μάκης Βορίδης και ο Δντης Οργανώσεως Θεοδόσης Αθανασάς. Αξίζει να σημειωθεί πως η ετήσια αυτή εκδήλωση είχε καθιερωθεί από την Τ.Ο. Αμπελοκήπων του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος (ΕΝ.Ε.Κ.) το 1983, με πρόεδρο τότε τον συν. Ιωάννη Γιαννάκενα. Από το 1987 εως το1999 την παράδοση διατήρησε ο Επιστημονικός Σύλλογος Νέων των Αθηνών (Ε.Σ.Ν.Α.), το 2000 την "σκυτάλη" παρέλαβε το Ελληνικό Μέτωπο.

  Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον Εθνικό Ύμνο.

  Κατηγορία: