κ. Κουριαννίδη, συμπληρώθηκαν ήδη 8 μήνες παρουσίας σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Θα θέλατε να κάνετε έναν απολογισμό;
Σίγουρα δεν περίμενα αυτούς τους 8 μήνες για να διαπιστώσω την δυσλειτουργία και την κακοδιαχείριση του σημαντικότερου ίσως, από γεωπολιτική και γεωοικονομική άποψη δήμου της πατρίδας μας. Απλώς, βλέποντάς τα πλέον «από μέσα», επιβεβαιώθηκε η εντύπωση που είχα αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, από το 2002 που διεκδίκησα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την συνεχή παρουσία μου στα Δημοτικά Συμβούλια ως παρατηρητής.
Είναι πραγματικά κρίμα που η Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα βαλτώνει αυτοδιοικητικά, έχοντας αφεθεί στην διαχείριση της μοίρας της από ανθρώπους που δεν σέβονται την ιστορία της και τους πολίτες της. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι και οι πολίτες δεν είναι βεβαίως άμοιροι ευθυνών, αφού ανέχονται το να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.
Πληροφορηθήκαμε κατά καιρούς για σημαντικές παρεμβάσεις σας, όπως η ονοματοθεσία της οδού Γρίβα-Διγενή, η τοποθέτηση αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία Αγ.Σοφίας κ.α. Η παρέμβασή σας εξαντλείται σε τέτοιες «εθνικού περιεχομένου», θα λέγαμε, θέματα;
Όχι φυσικά. Η οδός Γρίβα-Διγενή που θα είναι ένα γεγονός σε λίγο καιρό στον συνοικισμό Τροχιοδρομικών στην περιοχή Χαριλάου, είναι βεβαίως κάτι που το χρωστούσε η Θεσσαλονίκη, τόσο στον ήρωα στρατηγό όσο και στους αδελφούς μας Κυπρίους, που το είχα ζητήσει εδώ και 20 έτη και η διοίκηση του Δήμου εκώφευε. Με την δική παρέμβαση θα είναι σύντομα γεγονός και θα το γιορτάσουμε όπως αρμόζει.
Η τοποθέτηση του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσει διάφορους σκοπέλους, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε σύντομα ευχάριστες εξελίξεις και στο θέμα αυτό. Η θετική ανταπόκριση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου στην πρότασή μου, πιστεύω ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα.
Επίσης, θεωρώ ότι το ομόφωνο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν σχετικής προτάσεώς μου, για την στήριξη του Βορειοηπειρώτη δημάρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου, αποτελεί ένα πρωτόγνωρο γεγονός και χαρακτηριστικό σύμπνοιας και πολιτικής υπευθυνότητας.
Πέραν αυτών, το ότι οι τρίτεκνοι θα έχουν φέτος μειωμένα κατά 50% τα δημοτικά τέλη τους, είναι κάτι που έγινε δεκτό κατόπιν δικής μου σχετικής πρότασης, ενώ δεν εγκαταλείπω τον αγώνα να τους δοθούν και θέσεις στάθμευσης κοντά στις κατοικίες τους, ώστε να διευκολύνονται οι γονείς των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών.
Ακόμη, η πρόταση που κατέθεσα κατά την διάρκεια του απολογισμού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, για την θέσπιση «ρήτρας απασχόλησης» στις συμβάσεις που υπογράφει ο Δήμος με εργολάβους δημοτικών έργων, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Θα επανέλθω φυσικά και αν τελικώς υλοποιηθεί, τότε οι εργολάβοι θα έχουν την υποχρέωση να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την απασχόληση στα έργα που αναλαμβάνουν, κατά προτεραιότητα, Ελλήνων δημοτών της Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια να στρέφονται στους άλλους.
Αυτό είναι πράγματι πρωτοποριακό!
Ναι, στην εποχή μας μάλιστα, που φτάνει η κυβέρνηση να αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στον κάθε λαθρομετανάστη που βρέθηκε στην χώρα μας, νομίζω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, σχετικά με το πώς μπορεί να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων και να αποτελέσει πιλότο και για άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς.
Πώς αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας στο Δημοτικό Συμβούλιο την όλη παρουσία σας και τις τοποθετήσεις σας;
Στην αρχή, από τον χώρο της Αριστεράς κυρίως, υπήρξε στείρα αντίδραση και μη εποικοδομητικός αντίλογος, που εκδηλωνόταν με φωνές και αφορισμούς. Από την άλλη πλευρά, η παράταξη που διοικεί τον Δήμο εκδήλωνε, επίσης με κραυγές, μία αλαζονεία και προσπαθούσε να απαξιώσει τις τοποθετήσεις μου.
Όλα αυτά έχουν αλλάξει εδώ και καιρό. Πιστεύω ότι οι πατριωτικές και κοινωνικές θέσεις που διατυπώνω στο συμβούλιο έχουν γίνει πια σεβαστές, άσχετα αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με αυτές. Όλοι αυτοί που φώναζαν, τώρα πια είναι καλόπιστοι συνομιλητές. Αυτό είναι κάτι που το κερδίζει κανείς και αισθάνομαι πραγματικά ωραία γιʼ αυτό. Φαίνεται πως επιτέλους όλοι συνειδητοποίησαν πως θέλουν δε θέλουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν απόψεις και πρακτικές στις οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα συνηθίσει!
Είδαμε δημοσιεύματα στον τύπο της Θεσσαλονίκης, που έκαναν αναφορά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την εισήγησή σας κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2010.
Ναι, πράγματι. Ξέρετε, δεν είναι δυνατόν σε έναν Δήμο που ταλαιπωρείται σχεδόν 2 χρόνια τώρα με μία πολύ μεγάλη υπεξαίρεση (οι πληροφορίες μας αναφέρουν για πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ!), να αφήσεις να περάσει αβρόχοις ποσί η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του. Αυτό ακριβώς, όμως, έκανε η μείζων αντιπολίτευση, της οποίας τόσο η επικεφαλής της (η κα Αράπογλου) όσο και τα σημαντικότερα στελέχη της επέλεξαν να απουσιάζουν από την συζήτηση. Οι δε τοποθετήσεις της Αριστεράς ήταν «άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε»! Πράγματι, κατά γενική εκτίμηση, μόνον η εισήγηση της παρατάξεώς μας ήταν επί της ουσίας, έθεσε προβληματισμούς και σίγουρα έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Διοίκηση του Δήμου, κάτι που φάνηκε και από την αποφυγή απαντήσεώς της στα κυριότερα ερωτήματα που της ετέθησαν.
Το 2010 είναι έτος εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καρατζαφέρης δεσμεύθηκε ότι στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει εκλέξει βουλευτή, θα συμμετάσχει με δικούς του συνδυασμούς. Τί πιστεύετε ότι πρέπει να πράξει στον Δήμο Θεσσαλονίκης;
Φυσικά και συμφωνώ απόλυτα με την θέση αυτή του προέδρου. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, που δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά στον ΛΑ.Ο.Σ., πρέπει να εκπροσωπηθεί από ένα δικό της άνθρωπο. Δηλαδή, Θεσσαλονικιό πρώτα απʼ όλα, οπωσδήποτε κομματικό στέλεχος, με σοβαρό πολιτικό λόγο, με άποψη στα αυτοδιοικητικά θέματα και ει δυνατόν γενικώς αποδεκτό ως προσωπικότητα από την τοπική κοινωνία. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από «φίρμες» κάθε είδους. Χρειάζεται σοβαρό πολιτικό λόγο και ανθρώπους που θα σεβαστούν την ελληνική ιστορία της και τους πολίτες της.