Η «δεξιά παρένθεση» της ΝΔ

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Μάρτιος 2015

  Από τις εκλογές και μετά ακούμε συχνά διάφορα στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν ότι «η παράταξη έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά» και να το παρουσιάζουν ως μια από τις αιτίες της ήττας τους. Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα, όπως και το γεγονός ότι είναι από τα αγαπημένα των κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μας πείθει ότι χρίζει μιας πιο ενδελεχούς ανάλυσης.

  Αρχικά είναι παντελώς λάθος να θεωρείται ότι η στροφή, που όντως έχει πάρει η ΝΔ, είναι «δεξιά». Η Δεξιά όπως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κυρίως στα χρόνια μετά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέσβευε αυτό που σήμερα συνηθίζεται να ονομάζεται «λαϊκή Δεξιά» ή «φιλελευθερισμός», δηλαδή σε γενικές γραμμές, μια ελεύθερη οικονομία υπό τον χαλαρό εποπτικό έλεγχο του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και της εθνικής κυριαρχίας με παρεμβατικό ρόλο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Αντιθέτως αυτό που βλέπουμε να γίνεται σήμερα είναι η στροφή της ΝΔ προς την οικονομία / κοινωνία - ζούγκλα, αλλιώς γνωστή και ως «νεοφιλελευθερισμός». Άλλο πράγμα είναι η ελεύθερη οικονομία και άλλο η ασύδοτη οικονομία όπου το κράτος τελεί ουσιαστικά υπό ... αντικατάσταση.

  Επίσης, η παραδοσιακή Δεξιά όπως την έχει γνωρίσει ο κόσμος της τόσα χρόνια, είναι κατεξοχήν πατριωτική. Ο νεοφιλελευθερισμός, όμως, είναι ασύμβατος με τον πυρήνα του πατριωτισμού που είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Και αυτό διότι ο νεοφιλελευθερισμός βασίζεται και πιστεύει απόλυτα στην παγκοσμιοποίηση των πάντων ανεξαιρέτως, την κυριαρχία της οικονομίας ως υπέρτατης προτεραιότητας, την ελαχιστοποίηση της σημασίας των κρατών και οποιουδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο, δηλαδή των εθνών. Έτσι μεταξύ της ψήφισης ή μη ενός «νεοφιλελεύθερου» νόμου που θα είναι εις βάρος της κυριαρχίας του κράτους, για έναν νεοφιλελεύθερο («δεξιό» κατά κάποιους στην ΝΔ) δεν υπάρχει δίλημμα: θα προκριθεί ο εν λόγω νόμος! Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πατριωτική διάσταση της εν γένει παράταξης. Αυτή είναι η στροφή που έχει πάρει η ΝΔ. Όμως, για να γίνει αντιληπτή αυτή η διαφορά απαιτείται ιδεολογική παιδεία, κάτι που είναι σε έλλειψη στον δεξιό χώρο συνολικά.

  Ακόμα, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι η στροφή της ΝΔ είναι όντως «δεξιά», ο τρόπος με τον οποίο αυτό παρουσιάζεται, σαν κάτι βδελυρό, κακό και σίγουρα ενοχλητικό δημιουργεί απόσταση μεταξύ του πολιτικού φορέα που εκφράζει αυτόν τον πολιτικό χώρο και τους απλούς ανθρώπους αυτής της ιδεολογίας που τον επανδρώνουν. Έτσι βλέπουμε να επαναλαμβάνουν το ίδιο ακριβώς λάθος που έγινε στην πρόσφατη διακυβέρνηση Καραμανλή. Η προσπάθεια να «κατακτηθεί» ο κεντρώος χώρος εις βάρος αυτού της Δεξιάς, αποξένωσε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

  Ένοιωσαν ότι σε ένα πολιτικό φάσμα που είχε χώρο για οποιονδήποτε από το Κέντρο και αριστερότερα, δεν υπήρχε θέση γιʼ αυτούς και να έψαξαν να βρουν στέγη σε άλλα σχήματα, με αποτέλεσμα την τότε μεγάλη ενίσχυση του ΛΑΟΣ. Κωλοτούμπα στο θέμα των ταυτοτήτων και στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ουδέτερη προς θετική στάση στο σχέδιο Ανάν, δηλώσεις ευχαριστίας του Προκόπη Παυλόπουλου (νυν Προέδρου της Δημοκρατίας) προς τους λαθρομετανάστες που επιλέγουν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους (!), Ρεπούσιοι συνωστισμοί επί υπουργίας Κουτσίκου κ.τ.λ. έδιωξαν κόσμο και δημιούργησαν ένα κενό το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο καλύφθηκε σχεδόν αμέσως. Η Φύση, βλέπεται, απεχθάνεται το κενό.

  Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε αργότερα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή, όταν ΝΔ και ΛΑΟΣ στράφηκαν ενάντια στον κορμό της ιδεολογίας τους, αφήνοντας πάλι ένα τεράστιο χώρο ελεύθερο. Αν, λοιπόν, οι μεγαλοσχήμονες της ΝΔ αποφασίσουν να γυρίσουν ξανά την πλάτη του κόμματός τους στον φυσικό του χώρο, ας μας κάνουν την χάρη τουλάχιστον να μην μας κουράζουν μετά με φθηνές παραστάσεις έκφρασης προβληματισμού για την εκ νέου αύξηση των ποσοστών των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Το δις εξαμαρτείν...


  * Ο Παναγιώτης Καράμπελας είναι στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ).
  Κατηγορία: