Η «Κακή Αρχή» είναι μία πατριωτική ταινία Συνέντευξη του Βασίλη Κιλτίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»

  • Δημοσιεύτηκε: 01 Σεπτέμβριος 2015

    Με τον Βασίλη Κιλτίδη βρεθήκαμε όταν μέσω της εταιρείας του Fig Leaf Productions ήταν παραγωγός στο αξιόλογο ντοκιμαντέρ «Αφανείς Ήρωες» του Παναγιώτη Κουντουρά για τους μηχανικούς κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Τώρα τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει ως σεναριογράφος και παραγωγός στην «Κακή Αρχή» του Πάρη Γρηγοράκη. Μια ταινία δράσης που εμπνέεται από την κρίση και όπου ο ήρωας της συγκρούεται αφʼ ενός με τους τραπεζίτες, που θέλουν να του πάρουν την γη, αφετέρου με την βουλγαρική μαφία. Η ιδέα για μια πατριωτική ταινία δράσης μας τράβηξε το ενδιαφέρον και βρεθήκαμε να κάνουμε μια συνέντευξη.

    Βασίλη πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον κινηματογράφο;

    Ξεκίνησα σπουδάζοντας κοινωνιολογία και ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ στην συνέχεια σπούδασα παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων στο Λονδίνο. Όσο περίεργο και να ακούγεται, αυτές οι επιστήμες με οδήγησαν στον κινηματογράφο, σε συνδυασμό πάντα με την λατρεία και το μεράκι μου να αφηγηθώ μια ιστορία όσο πιο παραστατικά γίνεται.

    Πως επέλεξες να ασχοληθείς με ταινίες δράσης;

    Οι ταινίες δράσης είναι το είδος μου. Με αυτές μεγάλωσα και εκεί βρίσκω όλο το ενδιαφέρον. Έχω «διαβάσει» καλά την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κόσμος λατρεύει τις ταινίες δράσης. Είμαι αμετανόητο παιδί των ταινιών δράσης των 80s και αυτό είναι ένα μεγάλο κοινό στοιχείο που έχω με την πλειοψηφία του κινηματογραφικού κοινού. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της έντασης και της εγρήγορσης που εμπεριέχονται σε μια ταινία δράσης, είναι αυτά που μπορούν να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον. Έχουν κάτι πιο έντονο και πιο αρρενωπό που με εκφράζει καλύτερα. Το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο είναι αδικημένο στον τομέα της δράσης και της περιπέτειας. Θα έλεγα ότι έχει «πήξει» στο δράμα και στον έρωτα. Είπα να κάνω την διαφορά λοιπόν.

    Πως προέκυψε η συνεργασία με τον σκηνοθέτη της ταινίας Πάρη Γρηγοράκη;

    Ο Πάρης είναι στενός και μόνιμος συνεργάτης της εταιρείας μου εδώ και χρόνια. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει εξαιρετικό ιστορικό με δημιουργίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά στάνταρ. Γιʼ αυτό και βρέθηκε στην εταιρεία μου. Μέσα από την συνεργασία μας ζυμώθηκε μέσα στις σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις και έφτασε στο σημείο να μπορεί να αναλάβει την σκηνοθεσία μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Ο Πάρης, όπως και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου, αντιπροσωπεύει το ίδιο με αυτό που αντιπροσωπεύω εγώ και η εταιρεία μου: την φρέσκια, νεανική ματιά και προσέγγιση σε όλα τα δημιουργικά επίπεδα.

    Τι σημαίνει ο τίτλος «Κακή Αρχή» και πως συνδέεται με την ταινία;

    Η «Κακή Αρχή» ως τίτλος σηματοδοτεί την ίδια την ουσία της ταινίας. Την κακή αρχή που μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις των οποίων η κλιμάκωση μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και προεκτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να καθοδηγώ το νόημα της ταινίας. Προτιμώ να δώσει το κοινό την ερμηνεία.

    Θα ήθελα να μου πεις για την σχέση του ήρωα με τους τραπεζίτες και πως φτάνει στην έκρηξη οργής;

    Η σχέση του ήρωα με τους τραπεζίτες είναι καθαρά συμβολική. Αντί για τραπεζίτες, θα μπορούσες κάλλιστα να έχεις εφοριακούς. Είναι στην ουσία η σχέση του πολίτη ως ανθρώπου, με το κράτος. Εδώ συμβολίζεται η αντίδραση ενός ανθρώπου ή μιας κοινωνίας όταν τελεί μονίμως υπό εκφοβιστικό και τρομοκρατικό καθεστώς. Συμβολίζεται η σχέση του ελεύθερου ανθρώπου με ένα τυραννικό κράτος. Η τυραννία και ο σατραπισμός ποτέ δεν οδηγούν σε ειρήνη. Μόνο σε έκρηξη οργής μπορούν να οδηγήσουν.

    Ποια η σχέση με τους Βούλγαρους μαφιόζους;

    Η σχέση με την βουλγαρική μαφία, όπως και άλλα σεναριακά στοιχεία της ταινίας, είναι στοιχεία που κινούνται παράλληλα μέχρι την τελική κορύφωση της δράσης. Σε αυτό το σημείο παίρνει και μια υπεραξία η ταινία με τον Σλάβι Σλάβοφ στον ρόλο κεντρικού κακού. Ο Σλάβι είναι εκπληκτικός. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν έχει παίξει δίπλα σε ιερά τέρατα της δράσης όπως ο Συλβέστερ Σταλλόνε, ο Άρνολντ Σβαρζενέγκερ και ο Τζέισον Στέιθαμ. Ολόκληρο το σενάριο βασίζεται στην κλιμάκωση σχέσεων και συσχετισμών που προϋπήρχαν της κεντρικής αφορμής για δράση. Αυτός είναι και ο τρόπος μου για να αποτυπώσω την ρήξη της κοινωνικής συνοχής που βιώνουμε. Ο «επαναστάτης» δεν θα τους έχει όλους μαζί του.

    Γιατί θεωρείς ότι η «Κακή Αρχή» είναι μια πατριωτική ταινία;

    Η «Κακή Αρχή» αποτυπώνει την ανθρώπινη αντίδραση απέναντι στην αδικία και τον εκφοβισμό. Αποτυπώνει την αντίδραση απέναντι σε ένα κράτος τιμωρό. Όταν το κράτος που βρίσκεται απέναντι μας, δεν αντιπροσωπεύει την κοινωνία και την πατρίδα μέσα στην οποία θέλουμε ελεύθερα και υπερήφανα να ζούμε, τότε αυτό το κράτος πρέπει να καταπολεμηθεί ως εξωγενής εγκάθετος, ως κατακτητής. Το κράτος εκπροσωπεί και υπηρετεί ανθρώπους, κοινωνία και Πατρίδα. Αν δεν το κάνει, το πατριωτικό καθήκον όλων, είναι να το ξηλώσουν συθέμελα.

    Τι πιστεύεις ότι φταίει για την κρίση;

    Πολλά φταίνε για την κρίση. Πάνω από όλα η ανθρώπινη φύση, που μόλις ζήσει λίγο εύκολα, αμέσως επαναπαύεται και παραδίδει την εξουσία του εαυτού της αμαχητί. Οι Έλληνες, μόλις είδαν λίγο εύκολο χρήμα τα τελευταία 30 χρόνια, παρέδωσαν την εξουσία σε πράκτορες ξένων συμφερόντων και εκπροσώπους του «επιχειρηματικού» υποκόσμου. Όλοι οι Έλληνες φταίμε. Τυφλωθήκαμε από έναν πρόσκαιρο και τεχνητό παράδεισο.

    Ποια πρέπει να είναι η λύση; Ορθά και κοφτά. Το ελληνικό κράτος είναι μια χρεοκοπημένη επιχείρηση που πρέπει να κλείσει. Από την στιγμή που δεν μπορεί να δανειστεί με όρους δανεισμού και όχι τοκογλυφίας, τότε πρέπει να προχωρήσει στην επανέναρξή του. Πρέπει να επανιδρυθεί συθέμελα ξεχνώντας όλους τους αρρωστημένους θεσμούς που το οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και την ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

    Που έγιναν τα γυρίσματα;

    Τα γυρίσματα έγιναν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Κιλκίς. Μέσα από τα γυρίσματα καλύπτεται ένα μεγάλο εύρος του νομού. Γυρίσαμε το νομό Κιλκίς από άκρη σε άκρη. Μικρόκαμπος, Κάτω Απόστολοι, Πολύκαστρο, Βαφειοχώρι, Πικρολίμνη, λίμνες, λόφοι, βουνά, λαγκάδια, γεφύρια, κανάλια, βούρκος και όλα τα ωραία μιας πολεμικής ταινίας δράσης και περιπέτειας. Γνώριζα καλά το νομό λόγω της προσωπικής μου καταγωγής και πιστεύω ότι τίμησα τον τόπο μου με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την έβδομη τέχνη.

    Χρηματοδότηση για την ταινία είχες πρόβλημα να βρεις;

    Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χορηγοί για ταινίες, τουλάχιστον σε συντονισμένο θεσμικό επίπεδο. Αν θες να κάνεις ταινία, είσαι μόνος σου, εσύ και το όνειρό σου. Είναι στο χέρι μας να περάσουμε σε πιο μαζική παραγωγή ταινιών έτσι ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε έναν πραγματικά επαγγελματικό χώρο με σοβαρή οικονομική υπόσταση. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση σοβαρό χορηγό το κράτος που ενισχύει ταινίες μόνο όταν εγκρίνει το σενάριό τους. Δεν θα κάνουμε ταινίες με κρατικά λεφτά κατόπιν λογοκρισίας.

    Πότε βγαίνει η ταινία στους κινηματογράφους;

    Με το που γνωρίζουμε την ημερομηνία της πρεμιέρας θα την ανακοινώσουμε άμεσα. Πάντως δεν στοχεύουμε σε μια απλή ελληνική πρεμιέρα των 5 αιθουσών. Ας κρατήσουμε και κάτι για έκπληξη.

    Ποιος έγραψε την μουσική;

    Με την μουσική ασχολείται το μουσικό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη Kyma the Band με επικεφαλής στην μουσική τον Χρήστο Γκουγκούμα και τραγουδιστή τον Άγγελο Κεραμιδά. Πρόκειται για επί σειρά ετών συνεργάτες μου με φανταστική φρέσκια αισθητική στην μουσική τους.

     


    Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο Αυγούστου 2015 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.