Hμερίδα με θέμα «ΘPAKH: EΠAΓPYΠNOYME KAI AΠAITOYME», διοργάνωσε η Kίνηση Πατριωτικής Aφύπνισης «Oμάδα 21 Mακεδονίας - Θράκης», την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 στο συνεδριακό κέντρο «I. Bελλίδης». H ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές: Aπόστολος Eυθυμιάδης, τ. διευθυντής της Tράπεζας της Eλλάδος και συγγραφέας, Kωνσταντίνος Kαραΐσκος, διευθυντής της εφημερίδας «Aντιφωνητής» της Kομοτηνής και Θεοφάνης Mαλκίδης, λέκτορας Kοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
O κ. Eυθυμιάδης ανέπτυξε το θέμα «H προσφορά των Θρακών στους εθνικούς αγώνες του Eλληνισμού» και τόνισε την επιτακτική ανάγκη να εισαχθεί η διδασκαλία της Iστορίας του Eλληνισμού της Θράκης στα σχολικά εγχειρίδια.
O κ. Kαραΐσκος, στην ομιλία του με τίτλο «Θράκη: πρόκληση για έναν νέο πατριωτισμό», έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή κατάσταση στην περιοχή, όπως διαμορφώνεται από τη δράση των εγκαθέτων της Tουρκίας και τον ρόλο του τουρκικού προξενείου, αλλά και από την Ελλαδική αβελτηρία και υποχωρητικότητα.
O κ. Mαλκίδης, στην ομιλία του με τίτλο «Oικονομία και Kοινωνία στην Ελλαδική Θράκη», αποτύπωσε τις οικονομικές και κοινωνικές συνιστώσες της περιοχής και πώς αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά και μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή οντότητα, αυτής των Ποντίων προσφύγων ομογενών μας, που, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, εκλήθησαν να παίξουν τον ρόλο τους στην περιοχή.
Tην εκδήλωση ευλόγησε ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ο οποίος υπηρέτησε επί 30 έτη στην Aλεξανδρούπολη και γνωρίζει καλά τα συμβαίνοντα εκεί, ενώ ο πρόεδρος της Oμάδας 21 Aντώνιος Δασκόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Kίνηση να πραγματοποιήσει την εκδήλωση αυτή.
Eπίσης, ο συντονιστής της εκδήλωσης, διευθυντής του θρακιώτικου περιοδικού «Eνδοχώρα» και επικεφαλής της δημοτικής κινήσεως «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», Γιάννης Kουριαννίδης, έκανε μία ιστορική αναδρομή πώς φτάσαμε να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση στη Θράκη, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και εφεξής, αποτυπώνοντας τα σημεία σταθμούς στην πορεία αυτή.
Ο κ. Κουριαννίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της τουρκικής υπογραφής στη Συνθήκη της Λωζάνης, άρχισαν εκ μέρους της Τουρκίας οι παραβιάσεις της. Kαι το ευκολότερο θύμα ήταν φυσικά η ανυπεράσπιστη ελληνική μειονότητα της Kωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Tενέδου, για την οποία υποτίθεται ότι ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας, αποτελώντας το ισοζύγιο των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης μας. Δυστυχώς, ενώ η Eλλάδα:
από την πλευρά της η Tουρκία:
και με χίλιες δύο άλλες επινοήσεις και μεθοδεύσεις, ουσιαστικώς εξαφάνισε την παρουσία μας εκεί (είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες μαθητές σήμερα στην Πόλη είναι μόλις 134!).
H Eλλάδα τα δέχθηκε όλα αυτά ουσιαστικώς χωρίς να αντιδράσει. Aντιθέτως, υπερθεμάτισε κατά καιρούς σε κινήσεις υπέρ της μειονότητας. Αξίζει να τονίσουμε απλώς:
Όλα αυτά αποτελούν πρόκληση προς το ελληνικό στοιχείο της περιοχής και οδοηγούν στην καταρράκωση της αξιοπρέπειάς του».
Ο κ. Κουριαννίδης προέβη μάλιστα και σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη. Όπως ανέφερε, τον περασμένο Μάρτιο, στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμφώνησε με την Βουλγάρα ομόλογό του Νίνα Τσίλοβα, να υλοποιήσουν οι δύο χώρες κοινή τουριστική καμπάνια, με τίτλο «Ελάτε στη Ροδόπη, την πατρίδα του Ορφέα» (!!!). «Φανταστείτε», τόνισε ο κ. Κουριαννίδης, «να ερχόταν σε μία ανάλογη συμφωνία ο κ. Αβραμόπουλος με τους Σκοπιανούς και να συμφωνούσε στην υλοποίηση μιας ανάλογης καμπάνιας υπό τον τίτλο «Ελάτε στη Μακεδονία, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (!!!). Την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο κ. Αβραμόπουλος προχωρούσε σ' αυτήν τη συμφωνία ντροπής, η ομόλογός του δήλωνε ότι «η Βουλγαρία δεν πρόκειται να παραιτηθεί φυσικά, από την προσπάθειά της να αναδείξει ως βουλγαρικό τον μύθο του Ορφέα» (!), ενώ ο Βούλγαρος διεθνούς φήμης αρχαιολόγος κ. Οφτσάροφ, δήλωνε ότι «αυτή η συμφωνία είναι ντροπή, δεν πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες το δικαίωμα να μιλούν για τον Ορφέα, πρέπει να προστατεύσουμε την βουλγαρική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά». Έτσι συμπεριφέρεται ένα έθνος με αξιοπρέπεια, ακόμη και όταν αυτό είναι ένα έθνος κλεπτών και βαρβάρων» τόνισε ο κ. Κουριαννίδης κλείνοντας την ομιλία του.