Εφιαλτικά γενετικά πειράματα και σύγχρονη «Τέχνη»

 • Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβρουάριος 2012

  Η Ελλάδα είναι το παλαιότερο και ουσιαστικώς το μοναδικό ιδρυτικό μέλος του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Το ελληνικό πνεύμα, οι επιστήμες, οι τέχνες, η πολιτειακή οργάνωση και κυρίως τα ελληνικά φιλοσοφικά ρεύματα επηρέασαν καθοριστικά τον Δυτικό Κόσμο και «εκπολιτίζοντάς» τον, πρακτικώς τον δημιούργησαν.

  Αν και υπάρχουν ακόμη στην Δύση αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών, αλλά και «απλοί» πολίτες, οι οποίοι έχουν «μυηθεί» στον ελληνικό πολιτισμό, φαίνεται ότι το ειδικό τους βάρος μειώνεται. Οι περισσότεροι Δυτικοί γνωρίζουν την σημασία του ελληνικού πολιτισμού αλλά η σχέση αυτή είναι επιδερμική. Εξ ου και το άθλιο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus. Η οικονομική παρακμή της Δύσης είναι το αποτέλεσμα της πνευματικής και ηθικής της κατάπτωσης, η οποία συνεχίζεται. Μία πλευρά της πνευματικής κατάπτωσης της Δύσης θα παρουσιασθεί στην συνέχεια.

  Και αυτό οι Δυτικοί το ονομάζουν Τέχνη

  Έκπληκτοι διαβάσαμε στον ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο ότι δημιουργήθηκε το πρώτο «γενετικώς τροποποιημένο αλεξίσφαιρο ανθρώπινο δέρμα». Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η είδηση μας προκάλεσε οργή και απορίες. Είναι δυνατόν να υπάρχουν επιστήμονες που ερευνούν την τροποποίηση του ανθρώπινου είδους;

  Τα ελληνικά δημοσιεύματα που έπεσαν στην αντίληψή μας, αν και προέρχονταν από έγκυρες πηγές, ήταν εξαιρετικώς «επιδερμικά» και αντιμετώπιζαν με εξαιρετική ελαφρότητα ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία. Όπως λοιπόν διαπιστώσαμε στην ιστοσελίδα του Forensic Genomics Consortium Netherlands, η Jalila Essaidi, η οποία είναι καλλιτέχνης (για την ακρίβεια βιο-καλλιτέχνης!), κέρδισε ένα από τα τρία βραβεία του ολλανδικού αυτού οργανισμού (First Designers & Artists 4 Genomics Award) και χρηματοδοτήθηκε ώστε να πραγματοποιήσει την ιδέα του «αλεξίσφαιρου δέρματος»!

  Η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα αναφέρει: «Με την ενσωμάτωση του πλέγματος από ιστό αράχνης, ο οποίος (σ.σ. εννοείται εδώ ο ιστός) έχει παραχθεί από γενετικώς τροποποιημένες κατσίκες σε ανθρώπινο δέρμα ήθελαν να διερευνήσω τις κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές και πολιτιστικές προεκτάσεις των νέων βιοτεχνολογιών. Οι προεκτάσεις σχετίζονται με την έμφυτη τάση των ανθρώπων να νοιώθουν άτρωτοι. Είναι γνωστό ότι ο Αχιλλέας, κεντρικό πρόσωπο στην Ιλιάδα του Ομήρου, ήταν άτρωτος σε όλο του το σώμα εκτός από τις φτέρνες. Είναι δυνατόν σήμερα, με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας να αποκτήσουν οι άνθρωποι τέτοιες ιδιότητες;»

  Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε ότι θα ήταν δυνατόν, ο Αχιλλέας να προκαλέσει τέτοιου είδους έμπνευση. Διότι για εμάς τους Έλληνες, ο Αχιλλέας έλαβε ένα «θεϊκό» δώρο, το οποίο όμως δεν στάθηκε ικανό τελικώς να τον «προστατεύσει». Υπό αυτήν την έννοια οι Έλληνες έχουν ήδη αποφανθεί δια του Ομήρου: Οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τα όρια της φύσης τους! Η ενσωμάτωση ιστού αράχνης ανθρώπινο δέρμα - όταν μάλιστα ο ιστός αυτός έχει ληφθεί από το γάλα γενετικώς τροποποιημένης (μεταλλαγμένης) κατσίκας - είναι εκτός των ορίων του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής αισθητικής. Και αυτό οι Δυτικοί το ονομάζουν επιστημονική έρευνα...

  Για όσους απορούν το αλεξίσφαιρο δέρμα δοκιμάσθηκε και άντεξε χωρίς να τρυπήσει σφαίρα μάζας 2,6 γραμμαρίων και ταχύτητας 329 μέτρων/δευτερόλεπτο, όπως φαίνεται από την σχετική φωτογραφία. Αξίζει όμως να δούμε πόσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το πείραμα. Ο ιστός της αράχνης (για την ακρίβεια πρωτεΐνες στις οποίες οφείλεται η αντοχή του ιστού της αράχνης) προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Utah. Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου μπορεί κανείς να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Οι ερευνητές εισάγουν γονίδια αράχνης σε κατσίκες. Η κατσίκα, η οποία θα δεχθεί τα γονίδια της αράχνης, κληρονομεί αυτήν την ιδιότητα και στους απογόνους της. Το γάλα αυτής της κατσίκας περιέχει πρωτεΐνες αράχνης. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ζώο, το οποίο δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ μόνο του. Στην συνέχεια ο ιστός αυτός μετατράπηκε σε κλωστή, η οποία υφάνθηκε και στην συνέχεια ενσωματώθηκε στο ανθρώπινο δέρμα. Η διαδικασία αυτή έλαβε χώρα σε διάφορα κράτη του κόσμου.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που παράγεται ιστός αράχνης από γενετικώς τροποποιημένες κατσίκες. Θα θέλαμε να είναι η τελευταία. Ελπίζουμε όμως να είναι η τελευταία φορά που θα ακούσουμε για πειράματα ή έργα τέχνης τα οποία σκοπεύουν να μεταλλάξουν τον άνθρωπο.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4ης Φεβρουαρίου 2012 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: