Ευρέθη ο δολοφόνος του Ομήρου

  • Δημοσιεύτηκε: 14 Μάιος 2004

    Είδαμε και την «Τροία» του Πέτερσεν. Η πολλά υποσχόμενη ταινία μάλλον μας απογοήτευσε. Γιατί; Για πολλούς λόγους. Ως είθισται, παρουσιάζονται τρομερές ανακρίβειες στην ταινία, οι οποίες, δεν νομίζουμε ότι εξυπηρετούσαν κάτι, απλά το σενάριο γράφτηκε προφανώς από κάποιον, ο οποίος είχε διαβάσει την ΙΛΙΑΔΑ σε κλασσικό εικονογραφημένο.

    Αν θέλετε βέβαια να δείτε την ταινία από μία χιουμοριστική ματιά, τότε να είστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινό είδε με ιδιαίτερη συμπάθεια τον εξευτελισμό του Πάρι στην μονομαχία του με τον Μενέλαο, όπου την κοπάνησε τρέχοντας, ενώ έπεσε άφθονο γέλιο, όταν κατόπιν αυτού ο Μενέλαος φώναξε στην Ελένη: Γι' αυτόν με παράτησες (μωρή); Κατά τα άλλα η ταινία γιουχαρίστηκε μεγαλοπρεπώς, ενώ δεν μας λύθηκε η απορία, γιατί έπρεπε το σενάριο να αποκλίνει τόσο από την ούτως ή άλλως συγκλονιστική ομηρική εκδοχή.

    Για την ιστορία και προς αποτροπήν όσων επιθυμούν να ακουμπήσουν οκτώ Ευρώ, αφού πρώτα περιμένουν μισή ώρα στην ουρά, η Νέα Ιλιάδα μας μαθαίνει ότι:
    1. Ο Αγαμέμνων ήταν κακός, μα πάρα πολύ κακός …κάτι σαν τον Μπους δηλαδή.
    2. Οι Μυρμιδόνες φορούσαν μαύρες όμοιες μεταξύ τους πανοπλίες - και ο ίδιος ο Αχιλλέας - παραπέμποντας σε κάτι μεταξύ SS και NAVY SEALS.
    3. Ο Τρωικός πόλεμος κράτησε 12 ημέρες. Καλό αυτό!
    4. Ο Έκτορας σκότωσε το Μενέλαο, την ώρα που ο τελευταίος επιχειρούσε να δώσει τη χαριστική βολή στον Πάρι, κατά την μονομαχία τους. Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή ο Μενέλαος.
    5. Οι Έλληνες βασιλείς ήταν κάτι σαν τους φυλάρχους των Σκοτσέζων στο “Braveheart”, οι περισσότεροι δε ηθοποιοί που τους ενσαρκώνουν έχουν συμμετάσχει σ' αυτήν ή σε ανάλογες ταινίες και είναι κελτικής καταγωγής.
    6. Ο Αχιλλέας, πέραν των πολεμικών του αρετών ήταν ένας άρρωστα ματαιόδοξος άνδρας.
    7. Ο ματαιόδοξος Αχιλλέας, που δε δίσταζε να βεβηλώνει ναούς να απαγάγει τις ιέρειες, να διασύρει πτώματα αντιπάλων του και να κοιτά μόνο την πάρτη του, ξαφνικά ανακάλυψε, εμπνεόμενος από τον έρωτά του για την Βρισηίδα, την ματαιότητα του πολέμου και της φιλοδοξίας του.
    8. Ο Αχιλλέας την πάτησε από τον Πάρι, την ώρα που, ενώ οι συμπατριώτες του πολεμούσαν εντός των τειχών της Τροίας, έτρεχε για να σώσει τη γκόμενα.
    9. Η Εκάβη ήταν ένα ανύπαρκτο πρόσωπο.
    10. Η Βρισηίδα σκότωσε τον Αγαμέμνονα, κλέβοντας την δόξα από την Κλυταιμνήστρα.

    και το χειρότερο όλων

    11. Η Ιλιάδα δεν ήταν ένα πολεμικό έπος αλλά μία αντιπολεμική ιστοριούλα, όπου αναδεικνύεται ο επεκτατισμός των ενωμένων Ελλήνων κατά μιας φιλειρηνικής και ηρωικά μαχομένης πόλεως - προσέξτε - για τον έλεγχο του Αιγαίου, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αγαμέμνων, σχεδιάζοντας την εισβολή του επ' αφορμή της "απαγωγής" της ωραίας Ελένης.

    Νομίζω ότι δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτιόμαστε …ποιος σκότωσε τον Όμηρο. Είναι φανερό ότι το έκανε ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν.

    Κατηγορία: