Επίθεση σε λεωφορείο της αστυνομίας στην Τσαμουριά

  • Δημοσιεύτηκε: 12 Νοέμβριος 2000

    Επίθεση από ένοπλους Αλβανούς δέχθηκε το μεσημέρι στις 10 Νοεμβρίου λεωφορείο της ελληνικής αστυνομίας το οποίο μετέφερε συνοριακούς φρουρούς. Η ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο 50ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς, στην περιοχή Ραβένια, μέσα δηλαδή στην διεκδικούμενη από τους Αλβανούς περιοχή της Τσαμουριάς. Οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ κατά του λεωφορείου, τραυματίζοντας τον οδηγό Θωμά Μανώλη με σφαίρα στην κάτω γνάθο. Ο τραυματισμένος οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα και υπεβλήθη σε εγχείρηση. Οι συνοριακοί φρουροί οι οποίοι επέβαιναν στο λεωφορείο είχαν ως προορισμό τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, όπου επρόκειτο να αντικαταστήσουν την προηγούμενη βάρδια. Μετά την επίθεση οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν έρευνες στην περιοχή και συνέλαβαν έναν από τους Αλβανούς ενόπλους, ο οποίος οδηγήθηκε στα Ιωάννινα για ανάκριση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες 500 περίπου ειδικά εκπαιδευμένοι Αλβανοί καταδρομείς έχουν κατά καιρούς και κατά μικρές ομάδες περάσει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα σε όλο το μήκος τους και σε βάθος 30-40 χλμ. και έχουν διαλέξει "φωλιές" στις οποίες κρύβονται για να προκαλούν σαμποτάζ σε ελληνικές στρατιωτικές μονάδες, οδικό δίκτυο, λιμάνια κλπ. Οι καταδρομείς, που εκπαιδεύονται στη μορφή του βιετναμικού πολέμου, μπαίνουν εφοδιασμένοι με πολεμοφόδια και τρόφιμα για 5-10 ημέρες, μετά τις οποίες ζουν με τρόφιμα που κλέβουν στην περιοχή δράσης τους. Για το ζήτημα των Τσάμηδων ενδιαφέρονται και οι ΗΠΑ: το 1999 παραχώρησαν πολιτικό άσυλο στον Σαλί Μπολάτι, πρόεδρο του Συνδέσμου Τσάμηδων στην Αλβανία.

    Την επίθεση, στην οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς, επιχείρησαν να υποβαθμίζουν τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Πχ. το in.gr του Λαμπράκη είχε τον προκλητικό τίτλο "μόνο ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε!" Θα έπρεπε δηλαδή να είχαμε δεκάδες νεκρούς για να ανησυχήσουν οι αρμόδιοι. Οι "Τσάμηδες αντάρτες" ξέρουν καλά την συνταγή των επιθέσεων κατά αστυνομίας και στρατού από την παρόμοια "εμπειρία" τους στο Κόσοβο. Με τέτοια χτυπήματα κατά της Σερβικής αστυνομίας ξεκίνησε το 1996 την δράση του και ο UCK. Αλίμονο σε όσους δεν αντιλαμβάνονται την δυναμική των εξελίξεων.

    ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ