Ελλάς και Ευρώπη: Θέσεις και αντιθέσεις

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Φεβρουάριος 2013

  Η σχέση Ευρώπης και Ελληνισμού μοιάζει περίεργα ερωτική. Κυμαίνεται από υποδειγματικές περιπτώσεις αυτοθυσίας και αλληλοπροσφοράς (κυρίως από τον δεύτερο) μέχρι ανένδοτους ανταγωνισμούς και σκληρούς πολέμους. Πάντα όμως, κυρίαρχο στοιχείο παραμένουν οι δεσμοί, είτε ορατοί και απτοί, είτε άυλοι και αόρατοι, μα όλοι το ίδιο ισχυροί, που συνδέουν τις δυο πλευρές και θα τις συνδέουν για όσο υπάρχουν. Ας αναλύσουμε, κάτω οπό το αυστηρό εργαστηριακό πρίσμα, το πολύμορφο αυτό φάσμα δεσμών στα συστατικό του μέρη και ας το μελετήσουμε ένα προς ένα ξεχωριστό. Σαφή όρια μεταξύ των διαρκώς αλληλοδιαπλεουμένων αυτών στοιχείων δεν υφίστανται, ο δε τεχνητός μας διαχωρισμός θα είναι στιγμιαίος και με αποκλειστικό σκοπό την ευχερέστερη μελέτη τους.

  Η φυλετική ενότητα πρωταρχικός και άρρηκτος δεσμός

  Σύμφωνα με την εθνοκοινωνική κοσμοθεώρηση, ο παράγων της φυλής, αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των λαών. Ανθρωπολογικώς, οι Έλληνες ανήκουν στην Μεσογειακή φυλή, η οποία υπάγεται στην Λευκή ή Καυκάσια ομοφυλία, στην οποία ανήκουν και τα υπόλοιπα έθνη της Ευρώπης. Οι φυλετικοί δεσμοί, αποτελούν τους ισχυρότερους και σταθερότερους διαχρονικούς και πέραν τοπικών περιορισμών, δεσμούς. Τούτο δε, επειδή οι ίδιοι αποτελούν την ρίζα, την πηγή απ' όπου αναβλύζουν, όλα τα επί μέρους συνδετικά στοιχεία των λαών, βάσει της ιδίας των υποστάσεως.

  Χαλκευμένες από την ίδια την φύση σε διάστημα χιλιετηρίδων, οι φυλετικές υποστάσεις, δρώντας στο συλλογικό ασυνείδητο, ρυθμίζουν τις πράξεις και τις σχέσεις των λαών. Η φυλή αποτελεί ουσιαστικά ένα ψυχοπνευματικό γεγονός που εξορμάει από την κοινή ανθρωπολογική και βιολογική βάση. Κατά ένα δε ορισμό, φυλή είναι συνάρτηση ομοίων ψυχικών λειτουργιών και σωματικών ιδιοτήτων. Επομένως στα πλαίσια της ομοφυλίας επικρατεί εκείνο που θα μπορούσε να ονομασθεί «αναλογία των κριτηρίων». Έτσι δε, ορίζεται η κοινότητα του τρόπου, με τον οποίο γίνονται αντιληπτές, ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του περιβάλλοντος από τους λαούς.

  Το πάθος των Ελλήνων για δημιουργία, συνδυαζόμενο με το πάθος της αυτοαναλώσεως και της προσφοράς, βρήκε τον δρόμο της πραγματώσεώς του, μέσα από την κοινή βιολογική και ψυχοπνευματική βάση της Λευκής ομοφυλίας. Άλλωστε και το τόσο θρυλούμενο (μέχρι σημείου στείρου και εκνευριστικού ναρκισσισμού των Νεοελλήνων) θαύμα του ελληνικού πολιτισμού, θα έλαμπε και θα έσβηνε στο σημείο αυτό της γης, αν δεν υπήρχε η έτοιμη και γόνιμη Λευκή ομοφυλία, που μεταλαμπαδευόμενο το κράτησε στην ζωή μέχρι και σήμερα. Οι δεσμοί αυτοί, ελάχιστες φορές συνειδητοί, απετέλεσαν και αποτελούν την σχεδόν πάντοτε ασύνειδη ώθηση, για την πραγματοποίηση των θαυμαστών πράξεων χάρις στις οποίες ανήλθε το Ελληνικό Έθνος στην θέση που δίκαια κατέχει στην Ιστορία.

  Γεωπολιτική και Ιστορία

  Κάποτε ο Ζευς είδε μία χαριτωμένη παρθένα, την Ευρώπη, να παίζει σε παραθαλάσσιο λειμώνα με τις φίλες της. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, μεταμορφώνεται σε ταύρο και παρουσιάζεται εμπρός της. Όταν αυτή παίζοντας ανέβηκε στην ράχη του, καλπάζει στην θάλασσα και με θριαμβευτική συνοδεία Τριγώνων και Νηρηίδων φθάνει στην Κρήτη. Εκεί παρά την Γορτύνα, με την λαμπρή θεϊκή του μορφή ενώνεται μαζί της στην σκιά ενός πλατάνου. Ακόμη και σήμερα στην θέση αυτή, υπάρχει ένας πλάτανος, που αντίθετα με τους άλλους δεν φυλλοβολεί, αλλά είναι αειθαλής. Το όνομα της παρθένου, δόθηκε από τους προγόνους μας, πρώτα σε περιορισμένα τμήματα, κατόπιν σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι που κατά τους ιστορικούς χρόνους το όνομα προσέλαβε την σημερινή του σημασία. Η σταδιακή αυτή επέκταση της ονομασίας, αν όχι οτιδήποτε, αποδεικνύει την εκ διαισθήσεως σύλληψη των προγόνων μας, περί της γεωγραφικής κ.λπ. ενότητας της Ελλάδος και της Ευρώπης.

  Αν και τα θεμέλια της έχουν τεθεί από Έλληνες συγγραφείς (Θουκυδίδης, Πλάτων, Αριστοτέλης) η Γεωπολιτική, σαν αυτόνομη επιστήμη είναι σχετικώς νέα. Έλαβε την ονομασία της τον 19ο αιώνα από τον Rudolf Kyellen, αλλά σύγχρονοι πατέρες της θεωρούνται ο Sir Harold Mackinder και ο Karl Haushofer. Είναι δε, η επιστήμη η όποια εξετάζει τις σχέσεις λαών και κρατών (άρα και εθνών και φυλών) και εδάφους. Όπου κατωτέρω θα χρησιμοποιηθούν όροι, νόμοι ή συμπεράσματα της επιστήμης αυτής, τούτο θα γίνει χωρίς την παράθεση της ανάλογης επιχειρηματολογίας. Αυτή θεωρείται γνωστή και υπάρχει σε ειδικά συγγράμματα, τα όποια άλλωστε αξίζει να τα διαβάσει κανείς.

  Η άκοπη περιπλάνηση μας σε ένα παγκόσμιο χάρτη έχει πολλά να μάς διδάξει, αρκεί να συνδυαστούν οι προσλαμβανόμενες εικόνες με ορισμένες γνώσεις και λογικές σκέψεις. Οι ήπειροι Ευρώπη, Αφρική και Ασία, αποτελούν το κέντρο βάρους, γεωπολιτικά, της υδρογείου και σαν σύνολο θεωρούμενες, ονομάζονται Παγκόσμια Νήσος (World Island). Η κυριαρχία σε αυτήν σημαίνει και την παγκόσμιο κυριαρχία. Το κλειδί δε για την κυριαρχία επί της Παγκοσμίου Νήσου, αποτελεί η Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και η Πρόσω Ασία, που εν συνόλω ονομάζονται Καρδία Γη ή Καρδιοχώρα (Heart Land).

  Η Ελλάς όχι μόνο ευρίσκεται στο κέντρο αυτού του πλέον νευραλγικού σημείου της γήινης σφαίρας, της Καρδιοχώρας, αλλά αποτελεί και το κέντρο του ηπειρωτικού τμήματος της υδρογείου. Ενδεείς, μπροστά στην διαισθητική αντίληψη των προγόνων μας, υπενθυμίζουμε τους δύο αετούς του Διός, οι όποιοι κινούμενοι αντιθέτως, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά, σημάδεψαν με την συνάντηση τους τον ομφαλό, το κέντρο της Γης, μπροστά από τις Φαιδριάδες πέτρες των Δελφών, στο κέντρο περίπου της ελληνικής χερσονήσου.

  Η θέση αυτή της Ελλάδος αποτελεί και το κλειδί για την εξήγηση του ρόλου της στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στο κέντρο του κόσμου, στο σταυροδρόμι των ηπείρων και των πολιτισμών απετέλεσε και αποτελεί την διαρκή «ακίδα επαφής» σε όλες τις φάσεις της «δυναμικής ισορροπίας» των λαών στον πλανήτη μας. Κάποτε αφετηρία εξορμήσεων της Ευρώπης στα γόνιμα και προκλητικά εδάφη της Ανατολής (αποικίες, Μέγας Αλέξανδρος), κάποτε ασπίδα και ξίφος της Ευρώπης εναντίον των κινδύνων από την Ανατολή (Μηδικοί Πόλεμοι), κάποτε δισυπόστατη ιανόμορφη αυτοκρατορία, σύνδεση πραγματική της Ασίας με την Ευρώπη (Βυζαντινή Αυτοκρατορία), άλλοτε πολυπατημένος διάδρομος για το διάβα των Ευρωπαίων ανατολικά (Σταυροφορίες), η Ελλάδα αναμφίβολα απετέλεσε και αποτελεί το πιο θερμό σύνορο της ευρωπαϊκής Ηπείρου.

  Στο πρωταρχικό ερώτημα που πιθανόν θα τεθεί: «Ο χώρος ή οι άνθρωποι;», ας απαντηθεί ότι μέσα από ένα πλήθος επιλογών και προσαρμογών το Ελληνικό Έθνος είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον χώρο αυτό, για τον οποίο αιματηρά αγωνίστηκε και αγωνίζεται έως σήμερα. Το πέρασμα δε των αιώνων ένωσε τον λαό με την γη του τόσο, ώστε να είναι ο μοναδικός κατάλληλα προσαρμοσμένος στον χώρο αυτό. Τούτο δε το αποδεικνύουν καθημερινά οι αδυσώπητες φυσικές επιλεκτικές διαδικασίες.

  Οι πολιτιστικοί δεσμοί

  Η Ελλάς αποτελεί το σταυροδρόμι των ηπείρων, των λαών και των πολιτισμών. Σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας της, αποτέλεσε το ανεξάντλητο ενεργό φίλτρο, όπου όλα τα ετερογενή στοιχεία αφομοιώθηκαν και μετουσιώθηκαν ή απερρίφθησαν, χωρίς ποτέ η διαρκής αυτή διαδικασία να νοθεύσει στο ελάχιστο τον κυρίαρχο πολιτιστικό ρυθμό, θα πρέπει να τονισθεί ότι η σή­μερα επικρατούσα κατάσταση της συνυπάρξεως στην Ελλάδα αλλοπρόσαλλων ετερογενών πολιτιστικών στοιχείων, είτε ανατολικής, είτε δυτικής προελεύσεως (π.χ. ινδικο-λαϊκό τραγούδι, ροκ) αποτελεί γνώρισμα του ιδιαίτερου πολιτιστικού σταδίου, της Παρακμής, το οποίο διερχόμαστε. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αφομοιωθεί ή μετουσιωθεί, αλλά έχουν προσαρτηθεί, χωρίς καν να έχουν εξεταστεί, στο γενικό πολιτιστικό πλαίσιο.

  Με κανένα δε τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τα στοιχεία αυτά προσδίδουν κάποιο χαρακτήρα στον πολιτισμό μας. Αντιθέτως μάλιστα θεωρούνται στην φάση αυτή, αλλοτριωτικά, επικίνδυνα και εξοβελιστέα. Είτε στοιχεία, είτε τάσεις είτε ολόκληρα πολιτιστικά ρεύματα αφειδώς προσφέρθηκαν σε Ανατολή και Δύση μέχρι του σημείου (λόγω και της πολιτικής επικρατήσεως των λευκών) οι παγκόσμιες ηθικές αρχές και αξίες να έχουν την ρίζα τους στον Ελληνισμό. Τρεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις της μεταλαμπαδεύσεως πολιτιστικών στοιχείων:

  • Η φυλετική ομοιογένεια
  • Οι ιστορικές συγκυρίες
  • Το κοινό πολιτιστικό υπόστρωμα (τελικώς απόρροια της φυλετικής ομοιογενείας).

  Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή δημιουργήθηκαν, αδιάφορα με υλικά κέρδη ή θυσίες, από το Ελληνικό Έθνος με το γνωστό αποτέλεσμα που αποτελεί και την κυριότερη προσφορά του λαού μας στην ανθρωπότητα.

  Συμπέρασμα και Επίμετρο

  Τι είναι τελικά η Ελλάς και οι Έλληνες; Που ανήκουν; Σε Ανατολή ή Δύση;

  Φυλετικώς, όπως είπαμε, ανήκουμε στην Λευκή oμοφυλία, η όποια κατοικεί κυρίως στην Ευρώπη. Ορισμένα βεβαίως μέρη της, όπως η Ιρανο-Αφγανική φυλή και ο Αρμενοειδής τύπος της Μεσογειακής φυλής κατοικούν στην Ασία, αλλά για ιστορικούς, γεωγραφικούς και πολιτικούς λόγους το Ελληνικό Έθνος θεωρείται το νοτιοανατολικό σύνορο της Λευκής (Ευρωπαϊκής) φυλής, των άλλων μη λαμβανομένων υπ' όψη παρά μόνο για στατιστικούς λόγους. Οι μεν Ιρανο-Αφγανοί για λόγους που προαναφέρθηκαν νοιώθουν και δρουν περισσότερο σαν Ασιάτες και ομόφυλοι των γειτόνων τους παρά σαν συγγενείς των Ευρωπαίων, οι δε Αρμένιοι λόγω της γνωστής βάρβαρης γενοκτονίας τους εκ μέρους των Τούρκων ευρίσκονται στον σημαντικότερο όγκο τους στην παγκόσμια διασπορά.

  Γεωγραφικώς και γεωπολιτικώς, η Ευρώπη και η Ασία θεωρούνται σαν ενιαίο γεωγραφικό συγκρότημα (Ευρασία) το οποίο άλλωστε κάποτε ήταν τελείως ενωμένο. Η Ελλάς αποτελεί και εδώ το σύνορο. Για την γεωγραφική της ολοκλήρωση απαραίτητο είναι να στηρίζεται με το ένα σκέλος στην μία ήπειρο, με το άλλο σκέλος στην άλλη, μετατρέποντας το Αιγαίο σε κλειστή ελληνική θάλασσα. Κοιτίδα της υπήρξε η Ελληνική Χερσόνησος και το Αιγαίο (Αιγηίς) και οι βλέψεις της πάντοτε εστρέφοντο προς τα ασιατικά παράλια.

  Ιστορικώς, η Ελλάς έδρασε πάντοτε σαν προμαχώνας της Ευρώπης. Υπέστη δε πάντοτε την Ευρώπη σαν ο προθάλαμος της Ασίας. Μεγαλούργησε δε όποτε ολοκληρώθηκε γεωγραφικά σε Ευρώπη και Ασία.

  Πολιτιστικώς, εδέχθη στοιχεία από τον περίγυρο και δημιούργησε μοναδικό πολιτισμό, ελληνικής καθαρά υφής. Μεταλαμπάδευσε στοιχεία σε Δύση και Ανατολή. Η Ευρώπη όμως υπήρξε ό ουσιαστικός και κύριος αποδέκτης του ελληνικού πολιτισμού, αναμφισβήτητα.

  Πολιτικώς, ο κυριότερος εχθρός της Ελλάδος σήμερα είναι Ασιάτης. Η μελλοντική μας ύπαρξη, προϋποθέτει την δική του συρρίκνωση και οι αιώνιες βλέψεις του, την δική μας εξαφάνιση.

  Σήμερα πλέον η Ελλάς αποτελεί το έσχατο όριο της Ευρώπης και οφείλει να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο η ίδια, όσο και η Ευρώπη. Η Ελλάδα τελικά λοιπόν πρέπει να είναι Ευρώπη, και πρέπει να θέλει να είναι Ευρώπη. Και η Ευρώπη πρέπει να το θέλει αυτό. Και τούτο για τους εξής λόγους:

  • Το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στην προς την Ασία εδαφική της ολοκλήρωση. Η προς βορρά επέκταση θα είναι το φυσικό επακόλουθο της πρώτης μετά από αρκετό καιρό, σήμερα δε κατά πόσα πιθανότητα είναι πιο δυσεφάρμοστη.
  • Φυσικός σύμμαχος της Ελλάδος για το άκοπο αυτό είναι η Ευρώπη. Η αναγεννημένη Ελλάδα αποτελεί μοναδική εγγύηση των νοτιοανατολικών ορίων της εναντίον των οποιωνδήποτε ασιατικών βλέψεων.
  • Τελικά ακόμη φαίνεται, ότι μία αναγεννημένη Ελλάς, αποτελεί την μοναδική ελπίδα της Ευρώπης για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της Παρακμής.

  Παρά την επέκταση του εκφυλισμού και στον τόπο μας με τις «νέες» ιδεολογίες που δημιουργούν τον φιλειρηνισμό, την τρυφή και την ηττοπάθεια, φαίνεται ότι ο Ελληνικός λαός διατηρεί περισσότερες δυνάμεις αναγεννήσεως απ' ότι οι αδελφοί ευρωπαϊκοί λαοί (ο ασθενής κρίκος της αλυσίδας των κατεστημένων που τελικά θα σπάσει). Και αυτό είναι οπωσδήποτε μια μεγάλη ελπίδα.

  Οdi et amo. Αγαπώ και μισώ όπως θα ‘λεγε και ο Κάττουλλος. Κάπως έτσι συνοψίζονται οι σχέσεις του Ελληνισμού με την Ευρώπη. Δεμένοι με άρρηκτους δεσμούς, σμιλεμένους από τούς αιώνες προβάλλουν υποχρεωμένοι σε ένα κοινό μέλλον. Αν και θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι το μέλλον του Ελληνισμού βρίσκεται μόνο μέσα στις δικές του εγγενείς ιδιότητες και δυνατότητες. Αυτός δημιουργεί και το φως, αυτός και το σκότος. Και ίσως στο μέλλον χρειαστεί να βαδίσει μόνο στις ίδιες τις δυνάμεις του στηριγμένος και ίσως η Ευρώπη να μην είναι πάντα σύμφωνη σε αυτό.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Κοινός Παρονομαστής.