Εκδιώκεται η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου από τον δήμαρχο Ορφέα

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Ιούλιος 2008

  Έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στις αθλιότητες των αιρετών αρχόντων της Θράκης, όσον αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι στους εγκαθέτους του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Επειδή η εκλογή τους εξαρτάται άμεσα από την κατευθυντήρια γραμμή του προξενείου, κατά κανόνα σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε παράλογο αίτημα και απαίτηση των τουρκοφρόνων της Θράκης μας. Είναι χαρακτηριστική η έμμεση πλην σαφής αναγνώριση των ψευδομουφτήδων εκ μέρους των, η προσέλευσή τους σε πλήθος ανθελληνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, αλλά και η εμετική υιοθέτηση όλων των παράλογων αιτημάτων και διεκδικήσεων των τουρκοφρόνων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων και μάλιστα διατυπωμένα στην τουρκική γλώσσα, στα προεκλογικά φυλλάδιά τους.

  Όλα όμως έχουν και ένα όριο (αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν όρια στην εθνική μειοδοσία!). Η ενέργεια στην οποία προχώρησε ο δήμαρχος Ορφέα του νομού Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός, ξεπέρασε πια κάθε προηγούμενο! Με μία ιδιαιτέρως προκλητική και αυθάδη επιστολή του, ζήτησε μόλις εχθές από την ηρωική δασκάλα του Μεγάλου Δερείου (χωριό που ανήκει διοικητικά στα όρια του Δήμου του), την Χαρά Νικοπούλου, να εγκαταλείψει εντός 10 ημερών (!!!) την οικία στην οποία διαμένει μαζί με τον σύζυγό της εδώ και τρία έτη, προκειμένου να δοθεί σε άλλους δασκάλους από τον Σεπτέμβριο!

  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατοικία αυτή είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, υπάρχουν δε ανάλογες σε κάθε Πομακοχώρι, προκειμένου να διαμένουν όσοι εκ των δασκάλων επιθυμούν να μην πηγαινοέρχονται καθημερινώς από το κοντινότερο αστικό κέντρο στο χωριό, και με δεδομένη την έλλειψη στέγης προς ενοικίαση στα χωριά αυτά. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι δάσκαλοι που χρησιμοποίησαν αυτή τη διευκόλυνση και προτίμησαν να διαμείνουν στα κοντινότερα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού η ζωή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη στα χωριά αυτά, ιδίως όταν οι νέοι δάσκαλοι προέρχονται από μεγάλες πόλεις. Στο συγκεκριμένο δε χωριό, ποτέ μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιήθηκε η οικία αυτή για την φιλοξενία κάποιου δασκάλου.

  Η Χαρά Νικοπούλου, όμως, επέλεξε να μείνει, μαζί με τον σύζυγό της, στο Μεγάλο Δέρειο. Το οίκημα δε το διαμόρφωσαν έτσι, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλοι δάσκαλοι αν τυχόν το επιθυμούσαν ή παρίστατο κάποια έκτακτη ανάγκη, λόγω καιρικών συνθηκών κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι το ζευγάρι δεν εγκαταλείπει το χωριό ούτε την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Λαμπρής, αλλά ούτε και το καλοκαίρι! Μετέφεραν μάλιστα και τα εκλογικά των δικαιώματα στο χωριό, καταστάντες έτσι δημότες του Δήμου Ορφέα.

  Είναι γνωστές οι αντιδράσεις των τουρκοφρόνων της περιοχής, να εκδιώξουν την ηρωική δασκάλα και τον σύζυγό της από το χωριό, αφού κάνοντας το καθήκον της κατά τον καλύτερο τρόπο, τους χάλασε τη σούπα, τον σχεδιασμό δηλαδή της συνειδησιακής αλλοτριώσεως των Πομάκων κατοίκων του χωριού. Είναι γνωστοί στο πανελλήνιο οι διωγμοί, οι απειλές, οι εκφοβισμοί, ακόμη και ο τραυματισμός της Χαράς Νικοπούλου, από φανατικούς τουρκόφρονες τραμπούκους.

  Αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμη, αλλά θα γίνει σύντομα, είναι το πού μπορεί να φτάσει ο γραικυλισμός, η μειοδοσία, η ηττοπάθεια, η σιχαμάρα και η γλοιωδία ορισμένων ελληνοφώνων της περιοχής. Ό,τι δεν κατάφεραν οι τουρκόφρονες της περιοχής με τους τραμπουκισμούς τους, προσπαθεί να το πετύχει ο δήμαρχος Ε.Πουλιλιός, με "θεσμικό" τρόπο. Εκμεταλλευόμενος τη θερινή ραστώνη υπηρεσιών και προσώπων αποτόλμησε να προσχωρήσει σ' αυτήν την απαράδεκτη κίνησή του. Κήρυξε, δηλαδή, επίσημα τον πόλεμο στην ηρωική δασκάλα!

  Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν όμως, τα κάθε λογής δημαρχίδια, είναι ότι ουσιαστικά κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην ψυχή του έθνους μας. Αυτήν την ψυχή ενσαρκώνει η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και κάθε άλλος Έλληνας που δίνει τον αγνό και ανιδιοτελή αγώνα του για την πατρίδα και το λαό της. Αυτήν την ψυχή δεν μπόρεσαν ποτέ να δαμάσουν οι κάθε λογής εξωτερικοί εχθροί. Είναι πολύ γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα την δαμάσουν οι κάθε λογής μειοδότες και ξεπουλημένοι γενίτσαροι. Δεν είμαστε πια μόνοι μας τομάρια!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 24ης Ιουλίου της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: